Pictogrammen

1 Wat is het?

Pico plaatjes worden veel al gebruik bij het maken van een dagschema voor kinderen met autisme of adhd. Het is een manier om kinderen maar ook volwassen te helpen en te ondersteunen in de dagelijkse structuur aan de hand van een vast patroon afgebeeld in plaatjes. Voor kinderen is het erg overzichtelijk en duidelijk en leren hiermee makkelijker een structuur aan en weten wat ze wanneer moeten doen en hoe ze dit moeten doen.

Door dat pictogrammen duidelijk en vaak simpel zijn, kan iedereen ze begrijpen. Ze geven kinderen houvast en zijn een manier van communicatie. De pictogrammen zijn te gebruiken bij bijvoorbeeld een dagplanning. Met een duidelijke dag- en weekplanning met pictogrammen kunt u meer structuur en overzicht bieden aan uw kind. Hierdoor word de dag inzichtelijk gemaakt.

Voordat u een dagje uit gaat kunt u kijken op het internet naar filmpjes of foto’s van de plaats waar we naartoe gaan. Houdt hierbij rekening met wat voor uw eigen kind belangrijk is, bijvoorbeeld antwoorden op vragen zoals: Waar kan ik naar toilet? Wanneer gaan we eten? Naast wie zit ik op de bus? Wie komt mij ophalen? Het kan zijn dat hij bang is voor wat er daar gaat zijn (wat hij wel of niet gaat doen). Weet hij wat hij daar kan doen? Wanneer kan hij spelen? Wanneer kan hij iets anders doen? Kan hij daar zijn zelfde routines aanhouden? Kan hij iets vertrouwd meenemen? Is het duidelijk hoelang hij er moet zijn?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.