Pictogrammen

1 Wat is het?

Pico plaatjes worden veel al gebruik bij het maken van een dagschema voor kinderen met autisme of adhd. Het is een manier om kinderen maar ook volwassen te helpen en te ondersteunen in de dagelijkse structuur aan de hand van een vast patroon afgebeeld in plaatjes. Voor kinderen is het erg overzichtelijk en duidelijk en leren hiermee makkelijker een structuur aan en weten wat ze wanneer moeten doen en hoe ze dit moeten doen.

Door dat pictogrammen duidelijk en vaak simpel zijn, kan iedereen ze begrijpen. Ze geven kinderen houvast en zijn een manier van communicatie. De pictogrammen zijn te gebruiken bij bijvoorbeeld een dagplanning. Met een duidelijke dag- en weekplanning met pictogrammen kunt u meer structuur en overzicht bieden aan uw kind. Hierdoor word de dag inzichtelijk gemaakt.

Voordat u een dagje uit gaat kunt u kijken op het internet naar filmpjes of foto’s van de plaats waar we naartoe gaan. Houdt hierbij rekening met wat voor uw eigen kind belangrijk is, bijvoorbeeld antwoorden op vragen zoals: Waar kan ik naar toilet? Wanneer gaan we eten? Naast wie zit ik op de bus? Wie komt mij ophalen? Het kan zijn dat hij bang is voor wat er daar gaat zijn (wat hij wel of niet gaat doen). Weet hij wat hij daar kan doen? Wanneer kan hij spelen? Wanneer kan hij iets anders doen? Kan hij daar zijn zelfde routines aanhouden? Kan hij iets vertrouwd meenemen? Is het duidelijk hoelang hij er moet zijn?

2 Herkennen

Ritme aanleren

Leer uw kinderen de tijd door gebruik te maken van een kookwekker om bijvoorbeeld 15 minuten aan te geven. Met een klok kan men de begin- en eindtijd van een activiteit aangeven. Een Kleurenklok is ook een handig hulpmiddel, op de klok wordt met behulp van kleuren een tijd aangegeven. Dus kan het kind zelf in de gaten houden hoe lang iets gaat duren. Een soortgelijk hulpmiddel is de Time Timer.

Wat zijn uw normen en waarden in de opvoeding. Met de normen en waarden kunt u regels opstellen. Kijk hierbij steeds naar de mate waarin u bepaald gedrag acceptabel of onacceptabel vindt. Wees hierbij heel consequent naar uw kind bij onacceptabel gedrag. Dit zal met enige regelmaat zorgen voor strijd, maar het geeft duidelijkheid en veiligheid. Geef bij uw kind altijd aan waarom het gedrag niet geaccepteerd word en leg uit hoe u het graag zou willen zien.

3 Behandeling

Begin op een rustig moment met pictogrammen, bijvoorbeeld niet bij het begin van het nieuwe schooljaar omdat dit al extra prikkels met zich mee brengt, maar begin dan in de zomervakantie. Bespreek de avond van te voren en eventueel in de ochtend kort, de planning van de volgende dag. Op school worden picto’s gebruikt voor een aantal zaken bijvoorbeeld een stappenplan in de toiletten of voor een dagplanning, daar kunt u ook al ideetjes vragen of gebruiken voor thuis.

4 Gevolg

  • Door het gebruik te maken van pictogrammen ervaart de persoon vaak meer rust en duidelijkheid.
  • Hang maximaal 5 of 6 pictogrammen op om het overzichtelijk te houden. Meerdere pictogrammen kan verwarrend zijn of niet duidelijk.

5 Plan

  • Maak een kort overzicht van de punten die u wilt uitdrukken in pictogrammen zoals bijvoorbeeld bij thuis komst jas uit, schoenen uit, wat drinken enz. Welke punten zijn het belangrijkst, in welke volgorde en hoeveel pictogrammen wilt u gaan gebruiken?
  • Op de website van screla.be of breta prenten vind u de pictogrammen. Er zijn vele standaard pictogrammen overzichten te vinden via google afbeeldingen of gratisbeloningskaart.nl
  • De pictogrammen zijn te downloaden per stuk of een gehele map met alle pictogrammen. Download de benodigde pictogrammen voor het onderwerp waarvoor u ze wilt gebruiken.
  • Hang de pictogrammen op het board met magneetjes en wanneer een pictogram gedaan is haalt uw kind het pictogram weg en stopt ze in het bakje gedaan.

6 naasten


E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.