Paracetamol hoeveel x per dag?

In de bijsluiter staat 6 per dag, 2 om de 4 uur. Ik heb om 8.00 uur 2 genomen, om 12 uur 2 en om 16 uur 2 paracetamol genomen. Mag ik dan nu nog een paracetamol nemen, ik zo’n hoofdpijn. Kan ik anders Ibuprofen nemen?

Paracetamol mag u 6x per dag 2 stuks van 500mg. Wanneer u van beide de volledige dosis zou nemen is dit

 • 6 x 500 = 3000 paracetamol
 • 3 x 400 = 1200 ibuprofen
 • 3000 + 1200 = 4200 mg pijnstilling op 1 dag.

Na een operatie krijgt een volwassen persoon 4 x1000 mg per dag.

Wanneer een persoon veel pijnklachten heeft kan een huisarts besluiten om het tijdelijk op te hogen naar 8x 500 mg. Door over de dag 6 of meer in te nemen kan het zijn dag u juist hoofdpijn krijgt van de inname. De bijwerking van paracetamol is hoofdpijn. Hierdoor word de kwaal vaak groter dan het was.

De maximale hoeveelheid paracetamol heeft u al ingenomen, dit betekend dat u er geen meer mag nemen. Ook ibuprofen is een pijnstilling. Het is maximaal 6 pijnstillers van 500 mg per dag of aangeven in de bijsluiter. Dus een andere pijnstilling zou te veel worden.

Plan

 1. Wat heeft u verder gedaan om de hoofdpijn aan te pakken?
  1. Heeft u vandaag 3x gegeten? Heeft u genoeg gedronken?
  2. Probeer op een andere manier te ontspannen en rust te vinden, waardoor de hoofdpijn zakt zoals te gaan slapen of een douche.
  3. Doe enkele ontspanningsoefeningen of schrijf de gedachten op. Zodra u meer rust heeft i uw hoofd heeft u minder hoofdpijn.
  4. Ga liggen of zitten in een donkere kamer met geen geluid. Hierdoor krijgt u meer rust en neemt de hoofdpijn sneller af.
 2. Kies voor het ene medicijn of voor het andere, gebruik ze niet te gelijke tijd. Ibuprofen werkt vaak beter bij hoofd pijn, mocht dit niet genoeg zijn ga langs de huisarts voor controle.
 3. Wat is de oorzaak van de hoofdpijn? Stress, gedachten problemen?
 4. Maak een afspraak met de huisarts om de hoofdpijn te bespreken en te kijken naar een oplossing en betere pijnstilling.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.