Paniekaanval

Wat is een paniekaanval?

Een paniek aanval is dat een persoon van het ene op het andere moment is zware paniek is, dit kan bijvoorbeeld door harde geluiden. Het leven van iemand die lijdt aan een angst- of paniekstoornis is vaak een rit in de achtbaan. Een wisselwerking van emoties, gedachtes, verwachtingen, angst, geestelijke en lichamelijke sensaties.

Hoe ontstaat een paniek aanval?

Het ontstaan van een paniekaanval is voor ieder persoon anders. Het ligt aan de omgeving, hoe u zich voelt, hoe goed u komt omgaan met signalen, het herkennen en erkennen van stress, angst, paniek en hier naar kunnen handelen.

Een paniekaanval kan overal op treden. Het heeft niet te maken met de plek waar u bent maar met de prikkels die een persoon krijgt, bijvoorbeeld door een herinnering word angst op geroepen, of een persoon schikt ergens van.

Hoelang duurt een paniekaanval?

Een paniekaanval duurt meestal enkele minuten tot 2 uur. Het is afhankelijk van hoe goed de persoon de signalen kent en herkent en hier mee kan omgaan en naar kan handelen hoe lang het duurt dat de aanval afneemt.

Wie hebben er vaak last van?

Personen die hooggevoelig zijn hebben vaker last van paniekaanvallen. Bijvoorbeeld wanneer een persoon door de overprikkeling even niet weet wat het moet doen. Ook personen die minder goed tegen geluid kunnen kunnen hier last van krijgen, het geluid herinnerd aan een bepaalde gebeurtenis die de paniek veroorzaakt.

Een aanval komt vaker voor bij mensen met psychische problematiek, bij mensen zonder deze problematiek hebben een verminderde kans en kan het 1x in het leven krijgen. Een persoon met psychische problematiek kan dagelijks of meerdere keren op een dag een aanval krijgen.

Waar krijgen personen last van?

De personen krijgen vaak last van lichamelijke klachten zoals:

 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid en het gevoel flauw te vallen
 • De dringende neiging om te vluchten
 • Pijn in de borst
 • Tintelingen in handen en/of benen
 • Benauwdheid en het gevoel te gaan stikken

Voor al bij de eerste keer of keren kan het erg angstig zijn wanneer een persoon een aanval heeft. Doordat de persoon het benauwd heeft en hartkloppingen of versneld kloppen van het hart kan het lijken dat er iets anders aan de hand is.

Een paniekaanval komt sneller voor wanneer een persoon

 • Stress heeft en vermoeid is. Door vermoeidheid en minder goed slapen door piekeren is de kans groter op stemmingswisselingen.
 • Erfelijkheid Een persoon kan het in de genen hebben dat het een vergrote kans heet op paniekaanvallen.
 • Voeding In bepaalde voedingsmiddelen zitten stoffen die een aanval kunnen vergroten zoals cafeïne versterkt het gevoel van angst.

Koude of warme rillingen en plotseling zweten.

Door een paniekaanval kan een persoon het erg heet krijgen en gaan zweten of het juist koud krijgen. Dit komt omdat de hartslag is veranderd en hierdoor het bloed anders stroomt door het lichaam. Vaak worden deze signalen niet herkend als een paniekaanval. Eerder zal er worden gedacht aan een opvlieger.

Ik sta te trillen of te beven

Bij angst en paniek komt het regelmatig voor dat spieren gaan trillen of beven. Dit komt door stress of spanning in het lichaam. Het trillen of beven verminderd vaak door de spieren te gaan bewegen, ga er niet op staan het kan zijn dat u door uw benen zakt. Bij een paniekaanval of bij stress is het normaal dat het lichaam gaat trillen.

Mijn mond is droog.

Bij een paniekaanval ademt een persoon vaker door de mond dan door de neus. Door langere tijd door de mond te ademen, word de mond sneller droog. De persoon heeft het vaker benauwd of sneller last van ademhalingsproblemen. Voor een persoon in een aanval kan een combinatie hiervan beangstigend werken.

Ik kan niet meer slikken.

Door de paniekaanval spannen alle spieren in het lichaam aan. Hierdoor verkrampen spieren en voelen ze zich zeer gespannen aan. Wanneer de spieren van de slokdarm en de borst, nek en rug zijn gespannen word het lastiger om te slikken. Het lijkt of er een brok in de keel zit en dat slikken niet gaat. Wanneer er te veel spanning is gaat de persoon hoesten en is het niet meer mogelijk door te slikken en kan het via de neus eruit komen. Heeft u dit gevoel, neem dan eerst een slok water voor u gaat eten of iets anders gaat drinken, hierdoor verdwijnt de spanning.

Ik heb maagpijn en kan weinig eten.

Bij paniek komt veel stress kijken, hoe meer stress en spanning een persoon heeft, hoe lastig het is om te eten, de maaltijden smaken minder lekker en de eetlust verminderd. Door regelmatige stress en paniek, kan het zijn dat er langere tijd minder goed word gegeten en dat u hierdoor veel afvalt. Maak voor u zelf een planning wat u minimaal moet eten op mindere dagen zodat u niet te veel afvalt.

De maagpijn komt vaak door het minder goed eten en het anders eten. De spanning in het lichaam zorg voor pijn in de buik. Blijft dit langer duren en trekt de pijn niet weg, ga voor de zekerheid langs een arts om andere problematiek uit te sluiten.

Ik ben misselijk en bang dat ik moet overgeven.

In een paniekaanval krijgt het hoofd veel spanning, daarom is hoofdpijn vaak een van de signalen bij een aanval. Door de drukte en gedachten in het hoofd, kunt u misselijk worden. Dit kan ook komen door de angst in het lichaam die uit als maag of buikpijn. De misselijkheid verdwijnt wanneer de angst of paniek afneemt.

Wat gebeurt er na een aanval?

Een aanval stopt vanzelf, maar hiervoor is het wel nodig dat uw ademhaling op orde is. Dit kunt u uw zelf aanleren door op andere momenten ademhalingsoefeningen te doen. Door dit aan te leren is het makkelijker toe te passen in een aanval.

Een persoon die een aanval heeft gehad, is vaak later bang om dit opnieuw te krijgen. Door deze angst heeft een personen meer stress in het dagelijks leven. Door bang/angstig te blijven over de situatie vergroot u de kans op een nieuwe aanval. Het is belangrijk om de angst/bang goed te bekijken. Waar was u erg bang voor, wat maakt het zo eng? Door de angst te accepteren en de achterliggende oorzaak te herkennen, word een andere aanval beter te hanteren.

Stap 2 Het maken van een doel

 1. Het herkennen van signalen van een paniek aanval of van paniek of stress, angst bang
 2. Het verminderen van de signalen
 3. Hoe vaak heeft u aanvallen heeft u per week? Welk cijfer zou u de aanvallen gegeven?
 4. Het plannen van een gesprek met naasten
 5. Het maken van een doel voor volgende week en een doel voor over 1 maand.
 6. Het aanleren van ontspanning momenten, het onder controle krijgen van de ademhaling van paniek naar rust.
 7. Het bedenken van alternatieven bij paniek, bijvoorbeeld gaan sporten, fietsen of hardlopen.
 8. Het aanleren hoe te handelen bij paniek
 9. Het veranderen van het leefpatroon, met gezonde voeding en voldoende beweging.

Stap 3 Plan maken

Wat kunt u doen om het te verminderen?

Wat u nodig heeft:

 • Dagboek met schema’s
 • signalen van paniek

Zo begint u:

 1. Start een dagboek = Het is belangrijk de paniek onder controle te krijgen door het te noteren in het dagboek. Voor een week kunt u het dagboek bijhouden met de bijbehorende schema’s. Hierdoor heeft u een goed overzicht wanneer u paniek heeft, hoe u deze heeft gekregen en hoe u deze heeft aangepakt.
 2. Herken de signalen = Welke signalen heeft u waaraan u bij u paniek kunt herkennen? Wat zijn triggers voor paniek? Hoe kunt u de trigger aanpakken, verminderen? Wat maakt het dat de situatie paniek veroorzaakt, is het een herinnering, gedachten, gevoel of emoties? Wat was u op dat moment aan het doen, hoe kunt u dit voor de volgende keer anders doen om minder paniek te hebben of te krijgen?
 3. Activiteitenlijst = Maak een overzicht wat u kunt gaan doen bij paniek. Welke activiteiten kunt u gaan doen? Wat kan u rust geven?
 4. Crisisnoodplan = Maak een crisisnoodplan voor de momenten van paniek zodat u weet wat u kunt doen en u naasten u hierbij kunt ondersteunen.
 5. Start met yoga = Plan een vast moment op de dag voor het doen van yoga oefeningen. Probeer deze zoveel mogelijk toe te passen in voor tijdens en na een aanval. Maak hiervoor gebruik vamn de ademhalingsoefeningen.
 6. Zorg voor voldoende slaap = Houd een vast slaapschema aan en zorg dat u voldoende uren slaapt. Als u vandaag paniek heeft en u rust goed uit is de paniek morgen minder, slaapt u slecht is de kans groot dat het even erg of erger is. Zorg voor gezonde voeding en beweging.
 7. Medicatie = Voor paniekaanvallen is geen medicatie die ervoor zorgt dat de aanvallen niet meer voorkomen. Met de aanvallen zal een persoon moeten leren leven en de persoon krijgt medicatie die de aanvallen doven/verdovende werking. Er bestaan ook cursussen die u leren met de aanvallen overweg te kunnen voor bijvoorbeeld autisme, hooggevoeligheid en/of adhd.

Wat kunt u beter vermijden?

 1. In een aanval is het belangrijk dat u herkent dat het een aanval is. Door dit te herkennen en te accepteren kunt u het verminderen met de ademhaling. Door met uw gedachten mee te gaan in de paniek aanval vergroot u de aanval en word de aanval groter. Het is belangrijk dat u de cirkel kunt doorbreken en dat u weet wat u hiervoor moet doen. Dit kan zijn door afleiding, even weg te lopen en weer terug te komen.
 2. Het vermijden van plekken of weglopen van plekken. wanneer u alleen wegloopt van een plek is de paniek wel even opgelost maar de volgende keer is de kans groot dat u op dezelfde plek weer paniek voelt op komen. Loop daarom altijd even terug om de plek weer te voelen als normaal, hierdoor is de kans groot dat u de plekken niet gaat vermijden.

Het verwachte resultaat:

Door het bijhouden van het dagboek krijgt u de aanvallen beter onder controle.

Tips:

 • Leg het crisisnoodplan op een vaste plek in huis en neem de 4 stappen regelmatig door. Hierdoor kunt u makkelijker de punten onthouden en makkelijker toepassen. Hierdoor nemen de aanvallen af en heeft een betere controle over de situatie.
 • Maak de paniek bespreekbaar met naasten of vrienden, ze kunnen u helpen en ondersteunen bij uw paniek, het signaleren en het aanpakken van. Maak hiervoor samen een plan van aanpak zoals bijvoorbeeld een doelenplan. Maak kleine doelen van een 1 van 1 week en 1 voor een maand.
 • Muziek kan helpen om de paniek te doorbreken. door het ritme van de muziek veranderen gedachten en neemt de paniek af. Het kan helpen om even hard mee te zingen (in uw zelf) zodat u de stress en spanning kwijt raakt.
 • Het kan helpen om kruiden te eten of te drinken die een rustgevende werking hebben zoals sint janskruid of tabletten voor examenstress of groene thee of rooibos thee. Deze nemen de spanningen af, als u deze gebruikt in combinatie met yoga heeft u een dubbele werking.

Waarschuwingen:

 • Het lijkt een goede optie om plekken te vermijden om hierdoor geen paniek te hebben. Maar op de langere termijn gaat u steeds meer plekken vermijden en is de kans groter dat paniek toeneemt en dat dagelijkse dingen minder goed gaan.
 • Komen de paniekaanvallen vaker voor dan 1x per week dan is het raadzaam om langs de arts te gaan en deze aanvallen met signalen te bespreken aan de hand van uw dagboek.

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.