paniekaanval plan

 • Start een dagboek = Het is belangrijk de paniek onder controle te krijgen door het te noteren in het dagboek. Voor een week kunt u het dagboek bijhouden met de bijbehorende schema’s. Hierdoor heeft u een goed overzicht wanneer u paniek heeft, hoe u deze heeft gekregen en hoe u deze heeft aangepakt.
 • Herken de signalen = Welke signalen heeft u waaraan u bij u paniek kunt herkennen? Wat zijn triggers voor paniek? Hoe kunt u de trigger aanpakken, verminderen? Wat maakt het dat de situatie paniek veroorzaakt, is het een herinnering, gedachten, gevoel of emoties? Wat was u op dat moment aan het doen, hoe kunt u dit voor de volgende keer anders doen om minder paniek te hebben of te krijgen?
 • Activiteitenlijst = Maak een overzicht wat u kunt gaan doen bij paniek. Welke activiteiten kunt u gaan doen? Wat kan u rust geven?
 • Crisisnoodplan = Maak een crisisnoodplan voor de momenten van paniek zodat u weet wat u kunt doen en u naasten u hierbij kunt ondersteunen. Leg het crisisnoodplan op een vaste plek in huis en neem de 4 stappen regelmatig door. Hierdoor kunt u makkelijker de punten onthouden en makkelijker toepassen. Hierdoor nemen de aanvallen af en heeft een betere controle over de situatie.
 • Start met yoga = Plan een vast moment op de dag voor het doen van yoga oefeningen. Probeer deze zoveel mogelijk toe te passen in voor tijdens en na een aanval. Maak hiervoor gebruik van de ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor voldoende slaap = Houd een vast slaapschema aan en zorg dat u voldoende uren slaapt. Als u vandaag paniek heeft en u rust goed uit is de paniek morgen minder, slaapt u slecht is de kans groot dat het even erg of erger is. Zorg voor gezonde voeding en beweging.
 • Medicatie = Voor paniekaanvallen is geen medicatie die ervoor zorgt dat de aanvallen niet meer voorkomen. Met de aanvallen zal een persoon moeten leren leven en de persoon krijgt medicatie die de aanvallen doven/verdovende werking.
 • Er bestaan ook cursussen die u leren met de aanvallen overweg te kunnen voor bijvoorbeeld autisme, hooggevoeligheid en/of adhd.
 • Maak de paniek bespreekbaar met naasten of vrienden, ze kunnen u helpen en ondersteunen bij uw paniek, het signaleren en het aanpakken van. Maak hiervoor samen een plan van aanpak zoals bijvoorbeeld een doelenplan. Maak kleine doelen van een 1 van 1 week en 1 voor een maand.
 • Muziek kan helpen om de paniek te doorbreken. door het ritme van de muziek veranderen gedachten en neemt de paniek af. Het kan helpen om even hard mee te zingen (in uw zelf) zodat u de stress en spanning kwijt raakt.
 • Het kan helpen om kruiden te eten of te drinken die een rustgevende werking hebben zoals sint janskruid of tabletten voor examenstress of groene thee of rooibos thee. Deze nemen de spanningen af, als u deze gebruikt in combinatie met yoga heeft u een dubbele werking.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.