Mijn hele tijdlijn is vollopen met kids die helemaal enthousiast en vol spanning kijken naar het sinterklaasjournaal. Ik hou mijn kinderen er een beetje van weg omdat het zoveel extra zenuwen met zich mee brengt. Is dit voor meer mensen herkenbaar?

Wat is het?

Het sinterklaasjournaal is gemaakt voor kinderen over een verhaal van sinterklaas en zwarte piet, die na aankomst in het land woont in het pietenhuis, het is 2 weken voor sinterklaas te zien op npo3. Veel kinderen vinden het erg leuk en zitten vol spanning te wachten op de eerste aflevering van het sinterklaasjournaal.

Het kijken kan leuk zijn, maar als het spanningen oplevert, zorg dat het leuk blijft het is een leuk gezellig feest. De verhaallijn kan erg spannend zijn en de pieten hebben vaak druk gedrag dit kan te veel zijn voor kinderen die snel overprikkeld zijn. Stem het zoveel mogelijk af op uw kind.

Wat u nodig heeft:

 • pictogrammen
 • signalen

Zo begint u:

 • Welke soort spanning heeft uw kind? Wat in het journaal maakt dat ze extra word geprikkeld? Zijn er ook andere dingen die tegelijk prikkelen? Zoek een balans in de spanning rond het feest, kijk zoveel mogelijk naar uw kind wat uw kind zelf wilt. Bespreek de wensen van uw kind, bijvoorbeeld een stukje kijken van 5 minuten.
 • De prikkels of de verhaallijn kunt u bespreken voor, tijdens en na het journaal. Hierdoor worden prikkels minder en hierdoor neemt de spanning iets af. Blijf altijd duidelijk dat het een verhaal is en niet de waarheid.
 • Heeft u kind alleen prikkels bij het journaal of is het gehele sinterklaas feest? Leg aan de hand van pictogrammen uit wat uw kind kan verwachten voor het journaal of het feest. Tel samen met een aftelkalender af tot pakjesavond, zo is het voor uw kind duidelijk wanneer dit is, kruis elke dag door. Hoe duidelijker hoe meer inzicht en overzicht hoe minder prikkels en spanning.
 • Wanneer uw kind snel gespannen is kunt u ervoor kiezen om dit journaal te kijken, maar vaak word dit op school ook gekeken. Hierdoor ziet uw kind het als nog, het is belangrijk dat u uw kind leert omgaan met de spanning. Geef op school aan dat uw kind het veel spanning geeft, vraag om een alternatief.
 • Het sinterklaas feest kunt u zelf zo invullen als u dit wilt. Wat wilt u doen aan het feest? Voor kinderen die overprikkeld zijn, is de pieten en sint op halen en pakjesavond vaak al genoeg. Het is niet verplicht om te kijken, dus niet kijken is een optie en er zijn veel meer kinderen die niet kijken. Als kinderen het op school bespreken kan uw kind uitleggen over dat het hierdoor snel overprikkeld raakt, maar bijvoorbeeld wel de verhalen wilt horen.
 • Beperk het aantal programma’s dat uw kind kijkt, tot 1 zender en 1 programma. Hierdoor lopen er geen verhalen door elkaar en hierdoor is het duidelijk voor uw kind.

Het verwachte resultaat:

Door het stappenplan heeft u een overzicht van alle signalen die uw kind heeft tijdens het journaal. Hierdoor kunt u een beter besluit maken wel of niet kijken en weet u een manier om het anders te proberen.

Tips:

 • Heeft uw kind naar gedroomd over het journaal door de spanning, maak dit altijd bespreekbaar, anders kan het een angst worden over de stoomboot, sint, piet of de verhaallijn. Dan heeft u elk jaar een kind wat nog meer word overprikkeld
 • Probeer het gewoon zo ontspannen mogelijk te houden
 • Wacht tot uw kind naar u toe komt of het mag kijken, wanneer uw kind u hier niet overvraagd is het niet zo belangrijk voor uw kind, praat er zo min mogelijk over om extra prikkel te beperken. Dit kunt u op alle activiteiten toepassen rondom de feestdagen.

 

Lees verder

Stemmingswisselingen 5g stemmingswisselingen? Stemmingswisselingen hebben veel al te maken met de 4b en 5g, het gevoelens en emoties. De 4b zijn blij bang boos bedroefd...
Heeft u voldoende zicht op de emoties van uw kind? Wat is het? Het 4b schema bestaat uit blij, boos, bang en bedroefd. Voor veel kinderen en ook volwassen is het lastig om emotie en of gevoelens te ...
Overprikkeld door vuurwerk Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Wat is het? Veel mensen vooral die hooggevoelig zijn of hersenletsel hebben, hebben deze dag en de tijd ervo...
Overstemmen Wat is overstemmen? Overstemmen is het nog harder geluid dat over het geluid van de prikkel komt. Bijvoorbeeld het opzetten van muziek op vol volum...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *