opname

Wat is het?

Het is erg verschillend wanneer een persoon zelf vind dat hij moet worden opgenomen in een vrijwilliger kader. De ene persoon zegt dit erg snel terwijl een ander persoon nooit dit zal zeggen en toegeven. Een opname heeft te maken me u zelf, u situatie, uw omgevingen en naasten/vrienden. Wanneer dit in balans is heeft u een goede situatie. In het algemeen hebben personen met psychische problematiek problemen bij contacten, met zichzelf.

Hoe lang een opname duurt hangt af van de problematiek en het herstel van de persoon. Niet voor iedereen duurt de hersteltijd of verbetering even lang. Het kan zijn dat een time-ot 3 of 4 weken is, het kan ook zijn met een rm dat u zo ie zo 6 maanden bent opgenomen.

Wachtlijst

 • Wanneer u op de wachtlijst staat van een opname kan dit enige tijd duren voor dat u op de afdeling terecht komt. Op de website van uw GGZ kunt u de wachtlijsten vinden met de tijd dat het minimaal kan duren.
 • Op de wachtlijst komt u als u een verwijzing heeft van uw huisarts en deze heeft afgegeven bij uw GGZ. Aan de hand van de ernst van de problematiek komt u hoger of lager op de wachtlijst.
 • Tijdens een opname in een GGZ ligt het aan de afdeling waar u terecht komt wat uw mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld bij een high care afdeling krijgt u eerder vrijheden dan een ic afdeling.
 • In het begin van een opname is er een observatieperiode. Hier word er gekeken naar de problematiek en na een paar dagen na opname krijgt u een diagnose en medicatie.
 • Aan de hand van het soort afdeling waar u bent is er een vast dagprogramma met vaste activiteiten.

Gevaar

Een persoon met psychische problematiek is vaker een gevaar voor zich zelf of voor andere. Een gevaar voor jezelf bent u wanneer u uw zelf iets wilt aandoen, wat de gezondheid schade toe brengt, zoals suïcidale gedachten.

Duur afdeling

Op de HC (High Care) afdeling van de GGZ is er geen vaste termijn wanneer u weer naar huis gaat. Bij sommige is dit binnen 2 dagen andere kunnen er 5 maanden zitten en nog geen vooruitzicht hebben naar huis te gaan. Niet alle personen hebben dezelfde problematiek en herstellen niet even snel, vandaar dat er ook geen vaste termijn voorstaat dat iemand hersteld is of moet zijn.

Het gaat niet aan de hand van diagnose hoe lang u moet blijven. De diagnose geeft de problematiek en behandel richting aan. Hieraan zit een richting hoe lang het zou kunnen duren in het gunstigste geval. Aan de hand van de diagnose word een behandelplan opgesteld. Hierin staat hoelang de verwachte behandeling en daarmee de opname gaat duren.

Op een HC afdeling zijn er opname met een IBS of RM hiervan staat vast dat de persoon er minimaal 3 weken tot 6 maanden moet verblijven op de afdeling. Dit heeft veel al te maken met de behandeling van medicatie en hoe deze aanslaat bij de persoon. Een rm kan na de 6 maanden worden verlengt met minimaal 3 maanden.

Van een HC komt u af als een psychiater u goed heeft gekeurd om met ontslag te gaan. Aan het ontslag zijn meestal nog enkele voorwaarden verbonden zoals hulp van het act of fact, medicatie inname en persoonlijke voorwaarden. Is uw gedrag niet passend in de groep dan kunt u naar IC worden overgeplaatst

2 Herkennen

 • Negatieve gedragsveranderingen in gedachten zoals suïcidale gedachten of ik verzorging dat elk niet elke dag word gedoucht.
 • Als het allemaal te veel word en het lijkt of u zichzelf vooruit sleept.
 • Depressieve en sombere klachten

Gevaar

 • Een persoon hoeft zich niet als een gevaar te zien of dit door te hebben dat het gevaarlijk is bijvoorbeeld bij een psychose of waanbeelden. Door de beelden voelt het voor de persoon goed om zo te handelen.
 • Een persoon vind zich vaak geen gevaar voor zichzelf omdat de gedachten zeggen dat het goed is bijvoorbeeld doodgaan door de suïcidale gedachten. Zij willen niet meer leven en zien niet het gevaar in van er niet meer zijn door zichzelf iets aan te doen
 • Neemt een persoon een overdosis van medicatie is de persoon in gevaar door de hoeveelheid medicatie en brengt zich zelf hiermee in gevaar en het kan de gezondheid schade toebrengen. Weinig mensen zullen kunnen aangeven dat ze een gevaar zijn, vaak word dit bepaald door derden die dit vinden bijvoorbeeld naasten of een psychiater.

IBS

 • IBS = In Bewaring Stelling. Dit is een gedwongen opname met toestemming van de burgemeester of rechter.
 • Dit krijgt u wanneer mensen uit uw omgeving vinden dat u een acuut gevaar voor uzelf, anderen of de omgeving bent. Bijvoorbeeld u heeft borderliner en heeft hier al jaren last van. Hierdoor heeft u suïcidale gedachten en wilt u een poging doen. De personen die u helpen of ondersteunen kunnen u niet bijstaan en helpen en vrezen voor u leven.
 • Een ibs is ongeveer voor 1 maand, 3 weken opname en 1 week vooraf voor de beslissing van de rechter. Dit kan langer duren als er in deze periode een RM word aangevraagd.

RM

 • Rm beteken een Rechtelijke machtiging ook wel een voorlopige machtiging genoemd.. Voor deze machtiging vraag GGZ aan de rechtbank voor een gedwongen opname. Voor deze opname is geen haast maar is wel noodzakelijk.
 • Een RM word voor 6 maanden afgegeven en deze tijd verblijft u op een gesloten afdeling van GGZ. Na de 6 maanden word gekeken of er een verlening nodig is. Er komt een nieuwe rechtszaak en de rechter bepaald voor hoelang de rm word verlengt, meestal gaat dit in stappen van 3 maanden. Tegen de RM kunt u niet in hoger beroep gaan.
 • Een rm kunt u ook krijgen naar dat IBS heeft gekregen en deze niet heeft geholpen of u niet heeft meegewerkt aan de behandeling.

3 Behandeling

Aan de hand van de vragenlijst kunt u bepalen of u zelf vind of andere vinden dat u meer hulp nodig heeft dan nu kan worden geboden en een opname mogelijk is. Een opname kunt u aanvragen bij de GGZ u word op een wachtlijst gezet, het kan enige tijd duren voor een opname zover is. In spoedgevallen is er vaak een crisis bed beschikbaar. Tijdens de opname heeft u gesprekken met de psychiater die een diagnose stelt en medicatie voorschrijft.

Gevaar

De behandeling bij iemand die een gevaar is voor zichzelf of een ander is dat de persoon eerst gaat naar het politiebureau. Daar een gesprek krijgt met de psychiater en als deze het heeft vastgesteld krijgt u een ibs of rm. Hier krijt u medicatie anti psychoticum

Activiteiten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is img146.jpg

Op de afdeling word u om 9.00 uur gewekt door de verpleging, vaak word dit ook vergeten. Als er word gewekt is het de bedoeling om 9.30 bij de dagopening aanwezig te zijn. In het weekend mag er worden uitgeslapen.

Op de afdeling is een vast dagprogramma waaraan u kunt deelnemen. Zoals u kunt zien in de afbeelding is dit een overzicht van een week wat past op 1 a4 papier. Aan de activiteiten bent u niet verplicht om mee te doen. De activiteiten zijn bedoeld voor een vaste structuur.

Over de gehele dag zijn er

 • Op maandag zijn er 5 activiteiten.
 • Op dinsdag 6 activiteiten.
 • Op woensdag 3 activiteiten.
 • Op donderdag 3 activiteiten (even weken) 3 (oneven week)
 • Op vrijdag 5 activiteiten (even weken) 5 (oneven week)
 • Op zaterdag 2 activiteiten (even weken) 1 (oneven week)
 • zondag 2 activiteiten. (in even weken) 2 (oneven week)

Het lijken veel activiteiten ( 25 of 26 per week) die er worden gedaan op de afdeling, maar veelal zijn dagelijks hetzelfde. Niet alle activiteiten zijn wekelijks, maar om de week, waardoor en minder activiteiten zijn.

In het weekend zijn er zeer weinig activiteiten en duurt de dag erg lang. Voor deze dagen is een eigen activiteit die u lang kunt volhouden en overal kunt doen belangrijk zoals breien.

Door de weeks zijn er weinig activiteiten waarvan u iets kan leren of opsteekt voor de toekomst of de lange termijn. In de planning van de gehele week zijn er 7 leermomenten. Buiten deze planning word er geen therapie aangeboden om uit te leren. Terwijl dit wel nodig is om een terugval te voorkomen of om op de oude voet verder te gaan.

Kan een begeleider een keertje niet dan betekend dit dat er nog minder activiteiten zijn zoals bijvoorbeeld op dinsdag met crea en sport en spel. Activiteiten worden niet door een andere begeleider vervangen.

Uitgelicht maandag: Aan de hand van de planning van maandag zijn er 5 activiteiten op een dag mogelijk, omdat er 1 dubbel is ingepland.

9.30-10.00 Dagopening 5x per week als er tijd is. De dagopening is een 1/2 uurtje met medebewoners in de woonkamer waar de activiteiten worden besproken van de dag in de woonkamer onder het genot van koffie. Dit overzicht word dan voorgelezen.

10.00-11.00 wandelen 3x per week met begeleiding. Het wandelen gaat niet door met slecht weer en valt regelmatig uit.

11.30-12.30 muziek 2x per week. De momenten van muziek zijn 1x zelf spelen en 1x iemand met een gitaar om te luisteren.

11.30-12.15 PMT 2x per week. Op maandag en vrijdag is er PMT = Psychische Motorische Therapie. Dit zijn ontspanningsoefeningen of yoga, maar het kan ook een sport en spel zijn. Dit zou dagelijks moeten zijn aangezien iedereen last heeft van stress en onrust en niet kunnen of moeite hebben met ontspannen.

13.30-15.30 crea 2x per week volgens de planning. Het is leuk om creatief bezig te zijn, maar veelal worden hier ook de dagen mee gevuld om bezig te zijn zoals breien, tekenen, kleuren enzovoort.

15.00-16.00 koken 5x per week. De kok van de dag helpen met het snijden en schoonmaken van groente.

18.30-21.30 praatmaatje 4x per week gegeven door een ervaringsdeskundige en gaat over de stappen na de opname.

19.00-20.00 Een zag herstel interview = Zorg Afstemming Gesprek = de voorbereiding voor het zag gesprek wat meestal betekend dat u de afdeling gaat verlaten. In het gesprek worden de punten besproken wat u nog nodig heeft aan hulp. Dit geld voor 1 persoon is daardoor geen activiteit.

Zoals blijkt is er maar 2 punten op de maandag waar u iets van zo kunnen leren. De PMT en praatmaatje. Als u kunt ontspannen en niet naar PMT gaat blijft er alleen een moment in de avond over. In de avond is een moment voor rust.

4 Gevolg

Maak een keuze wat het beste is voor u. Vrijwillige opname is wel vrijwillig maar er zitten ook een hoop regels aan vast, u kunt niet zomaar weg of heeft direct vrijheden. Een opname kan helpen om een time-uot te nemen en tot rust te komen.

Het gevaar van een gevaar u zelf te zijn dat u einde wilt maken aan uw leven of iemand zo iets wilt aandoen dat u hem berooft van het leven. Hierdoor is het zeer gevaarlijk om op straat te lopen.

Alcohol

 1. Het dagelijks nuttige van bier in combinatie met medicatie is niet goed voor uw gezondheid. Door de combinatie bier en medicatie werkt medicatie niet meer zoals het behoort te werken. Hierdoor kunt u andere bijwerkingen krijgen als op de verpakking staat.
 2. De combinatie en de hoeveelheid kunnen ervoor zorgen dat u meer geïrriteerd bent als anders en meer prikkelbaar bent. De boosheid kunt u niet onder controle houden en hierdoor gaat u mopperen of hard tegen u zelf praten. Dit kunt u verminderen door het op te schrijven, er uit te sporten of er rustig over te praten.
 3. Voor de alcohol kunt u afkicken, vraag hierbij hulp. Pak de psychische problematiek aan zodat u zich beter gaat voelen.
 • snel prikkelbaar, moeite met emoties of gevoelens omgaan, stemmingswisselingen
 • Een combinatie van bier en medicatie kan zeer gevaarlijk zijn. Op de verpakking staat geen alcohol in combinatie met dit medicijn.

6 Gevaar

Stap 1 beantwoord de vragen Hoe meer vragen u met ja beantwoord hoe meer gevaar u voor uzelf bent.

 1. Bent u depressief?
 2. Heeft u een borderliner?
 3. Heeft u suïcidale gedachten? Ben u van plan iets hiermee te doen?
 4. Ben u eenzaam of alleen?
 5. Vergeet u vaak zaken zoals het gas?
 6. Kan het u niet verschelen wat er gebeurt?
 7. Loopt uw gehele gezondheid gevaar? Door bijvoorbeeld slechte verzorging? Ruimt u uw spullen op?
 8. Kom u weinig tot zelden buiten?
 9. Neemt u de medicatie niet juist in of te veel?

Stap 2

 1. Zoek hulp bij de GGZ om uw problematiek bespreekbaar te maken. Door dit niet te doen, loopt de problematiek op en kan u gedwongen worden opgenomen met een rm.
 2. Neem op tijd actie om het eerder aan te pakken. Maak de problematiek bespreekbaar.

Wachtlijst

 • Vraag na hoe lang het nog duurt voor u word opgenomen. Hoe lang u opgenomen word en de reden. Vraag dit op papier zodat u er later op terug kan komen. Het geeft duidelijkheid en daarmee meer rust. Vraag bij binnenkomst om een map met informatie van de afdeling. Zoals wanneer zijn de bezoektijden, wat zijn de regels van de afdeling en wanneer zijn de maaltijden, de vaste activiteiten van een dag.
 • Een behandelaar spreek u 1x p.w. Het is lastig alle vragen te onthouden en vaak komen de vragen op op momenten van rust. Schrijf de vragen op zodat u ze niet kan vergeten. Houd een aantal dagen een schema bij voor bijvoorbeeld stressschema zodat u aan de hand van het schema, het dagboek u problematiek kan uitleg. Noteer de dag en tijd dat u gesprekken heeft in een agenda op hang een post-it op de deur zodat u deze niet kunt vergeten. Noteer aan het eind van het gesprek de belangrijke punten van het gesprek.
 • Op een afdeling zitten ongeveer 25 personen, het kan soms erg druk zijn . Voor een rust moment is het fijn om muziek bij te hebben. Zorg dat u een radio of mp 3 speler mee te nemen. Neem van thuis of koop een activiteit voor op de afdeling, bijvoorbeeld kleurpotloden of breiwerk of een goed boek.
 • Aan de hand van op welke afdeling u verblijft zijn er vrijheden. Deze bepalen hoe lang u buiten de afdeling kunt verblijven. De vrijheden worden bepaald door de behandelaar. Maak gebruik van de vrijheden zo kunt u aan de behandelaar laten zien hoe ver u bent en of u meer vrijheden kunt krijgen. Schrijf voor een dag de momenten dat u iets bent gaan doen en wat er goed ging wat minder goed. Zo heeft u een overzicht om te bespreken
 • Vaak is nee ik heb geen zin een makkelijke zin bij een opname. Probeer uw structuur goed vast te houden door mee te doen aan activiteiten, naar buiten te gaan en goed te slapen.
 • Na de opname word u doorverwezen naar een act fact team. Deze zijn er om u thuis ambulante te begeleiden. Zij komen 1x p.w. bij u langs
 • Google de ggz met woonplaats, hier vind u meer informatie over de hoe de afdeling is.
 • Bent u een koffie drinker? Op een afdeling zijn er tijden van koffie zetten. Neem uw eigen oploskoffie mee, zodat u nooit zonder koffie zit.
 • Wanneer u een diagnose krijgt ga deze niet direct google en niet meer dan 1 betrouwbare pagina voor informatie. Anders krijgt u te veel informatie wat nieuwe vragen oproep en nog meer vragen tot het een war boel word.

IBS

Stap 1 Voor een IBS krijgt u enkele mogelijkheden met een toegewezen advocaat te spreken.

Stap 2 Voor een aanvraag van IBS is een geneeskundige verklaring nodig die een arts afgeeft. De arts geeft 3x ja op de volgende vragen en u weigert vrijwillig te worden opgenomen.

• Is er sprake van acuut gevaar?
• Bestaat er een vermoeden dat het gevaar door een psychische stoornis wordt veroorzaakt?
• Is een opname in een ggz-instelling de enige mogelijkheid om het gevaar af te wenden?

Stap 3 De verklaring van de arts word gestuurd naar de burgemeester die toestemming geeft voor een IBS bij de GGZ. Hiervoor krijgt u het papier officieel ‘beschikking van de burgemeester inhoudende een last tot inbewaringstelling’. Heeft u dit papier niet gekregen vraag het aan uw behandelaar of via pvp.

Stap 4 de ibs kunt u stopzetten door een verzoek te doen aan de geneesheer directeur of via de rechtbank. Geef hier duidelijk in aan dat u geen gevaar meer bent.

Stap 5 bewaar alle papieren in een aparte map. Vraag hulp van PVP. Vraag uw medisch dossier op om te weten wat ze over u schrijven

RM

Stap 1 U heeft gesprekken met u behandelaar en hulp bij GGZ. Dit loopt stroef of is niet de juiste hulp.

Stap 2 Om een RM te geven is er een gesprek nodig met een arts of psychiater, dit kan ook met de geneesheer directeur. De verklaring van de persoon is bindend voor een RM aanvraag. De arts kan bij u thuis komen en stelt u enkele vragen.

 • Is er sprake van gevaar?
 • Wordt het gevaar veroorzaakt door een psychische stoornis?
 • Is een opname de enige mogelijkheid om het gevaar af te wenden?

Geeft de psychiater op alle vragen ja en wilt u niet vrijwillig worden opgenomen dan kan de geneesheer directeur de verklaring opstellen. De officier stuurt de papieren door naar de rechter, tenzij hij de rm niet nodig vindt.

Stap 3 Voor de rechtszaak krijgt u een advocaat toegewezen die u enkele keren spreek voor de rechtszaak. Hiervoor kunt u rechtsbijstand aanvragen bij de bijzondere bijstand met een bewijs van onvermogen van het juridisch loket. De overige kosten die u moet betalen zijn een eigen bijdrage.

Stap 4 In de rechtszaak zijn de rechter en een griffier, uw behandelaar en arts, uw advocaat en u en eventueel uw partner aanwezig. Wilt u graag iemand bij de rechtszaak betrekken en oproepen in de rechtszaak dan kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij de rechtbank onder vermelding van uw zaak nummer

Het verblijf zo kort mogelijk houden

Stap 1 Houd u aan de afspraken die met u zijn gemaakt, over medicatie en behandelplan.

 • Maak gebruik van uw vrijheden en wees op tijd weer terug.
 • schrijf afspraken in uw agenda of telefoon zodat u ze niet vergeet. Maak noties van gesprekken en bewaar deze in een aparte map.

Stap 2 laat zien dat u het zelf kan.

 • Probeer zoveel mogelijk alles zelf te doen en op tijd u medicatie in te nemen op de tijden dat is aangegeven. Hierdoor leert u zich zelf een ritme, die u thuis kunt doorzetten.
 • Accepteer dat u op een HC afdeling bent en dat u enige tijd moet houden aan de regels van de afdeling voor uw gezondheid. Hiermee word het verblijf op de afdeling makkelijker, het is zo en u kunt het p dit moment niet veranderen.
 • Plan activiteiten binnen en buiten de afdeling
 • Sta op tijd op en ga op tijd slapen, houd een goed ritme aan.

Stap 3 Krop problematiek niet op en maak deze bespreekbaar met de begeleiding. Hoe meer u bespreekbaar maakt hoe beter ze u kunnen helpen.

 • Als u het lastig vind het uit te spreken schrijf het op papier en laat het lezen. Houd hiervoor de schema’s van het dagboek bij, om het te verduidelijken.
 • Ga de eerste dagen niet bij de deur zitten en steeds er naar kijken. U gaat piekeren waarom u hier bent, het klopt niet, hiervan krijgt u veel onrust. Zoek een plek waar u zich op uw gemak voel en begin met een activiteit.

Stap 4 Neem deel aan de activiteiten van de afdeling. Ga er bij zitten en praat mee of drink gezellig koffie. U hoeft niet actief bezig te zijn bij bijvoorbeeld creatief.

Stap 5 Vraag u behandelplan op voor meer duidelijkheid voor hoe lang u moet blijven en de verwachtingen zijn. Vraag om meer duidelijkheid als u het nog niet begrijpt of als u vragen houd. Door er over te piekeren krijgt u er stress en onrust van.

 • Vraag uw behandelplan op en alle belangrijke afspraken op papier zodat u duidelijk heeft en er op terug kunt komen.

Stap 6 wees voorbereid op moeilijke momenten en wat u gaat doen op dat moment. Hoe kunt u de momenten zoveel mogelijk ontlopen en aanmaken zodat ze minder erg zijn?

Activiteiten

 • Neem dagelijks deel aan activiteiten op de afdeling, om bezig te zijn. Bedenk u eigen activiteiten op de afdeling en als uw vrijheden heeft. Maak hiervan een planning die u ophangt op een plek waar u regelmatig langsloopt. Probeer dagelijks mee te doen met sport om hier uw stress in kwijt te kunnen.
 • Door niet deel te nemen aan activiteiten heeft u alleen u zelf mee. Hoe meer de verveling toeslaat hoe meer u zich minder goed gaat voelen. Waardoor u vaker zo nodig medicatie nodig heeft voor de stress of onrust voortkomend uit verveling.
 • Zorg dat altijd alles op voorraad is, door vaste momenten van bijvoorbeeld boodschappen. Haal bijvoorbeeld wat meer shag of wol dat u enkele dagen vooruit kan. Probeer simpele dingen vooruit te plannen. Maak de dingen vaker en groter voor een verbetering en positief denken in wat goed gaat.
 • Houd zoveel mogelijk de structuur van thuis aan. Dit is een dagelijks ritme wat u kunt verbeteren. Sta elke dag op tijd op en start u dag met iets doen. Als u start met zitten, is de kans groot dat u gaat piekeren en er weinig komt de rest van de dag.
 • Wat gaat u vandaag doen?, wat gaat u morgen doen? Welke leuke activiteiten kunnen? Welke activiteiten vind u leuk en zijn mogelijk?
 • Blijf positief denken in mogelijkheden
 • Op de afdeling worden vaak problemen besproken, probeer ze te negeren en aan uw zelf te denken. De problemen van andere maken onrustig.

Verbeteren

Houd een dagboek en schema’s bij met bijzonder heden die u doen denken aan dat een opname nodig is. Hoe ernstig zijn deze punten? Wat kunt u anders nog doen deze punten te verminderen en aan te pakken? Bespreek de punten met u ambulant behandelaar en kijk wat de mogelijkheden verder zijn

Alcohol

Stap 1 Een verslaving aan alcohol is niet makkelijk te veranderen en heeft tijd nodig om dit te veranderen naar een gezonde basis. Vraag hiervoor steun van naasten en of de verpleging vraag hun te helpen bij het minderen.

Stap 2 Maak de medicatie bespreekbaar. Wat zijn u wensen? Wat is ervoor nodig te stoppen? Hoelang heeft u de medicatie nog nodig? Maak het bespreekbaar bij behandelaar en psychiater. Alleen als u gedrag voldoende is kan medicatie door deze personen worden afgebouwd.

Stap 3 Bij een alcoholverslaving is het belangrijk om uw koopgedrag aan te passen.

 1. koop in plaats van 2 ½ liter in een keer 1 bier en 1 cola. Ga later op de dag de andere halen. Hierdoor zit er meer tijd tussen de 1ste en de 2de. Na enige tijd verschuif u de eerste tijd na steeds later zoals bijvoorbeeld pas in de middag als u normaal in de ochtend begint. Na enige tijd heeft u genoeg aan 1 biertje per dag. Probeer dit steeds meer op te schuiven door 1 dag niet 1 dag wel enzo verder.
 2. Koop dingen die belangrijk zijn in het dagelijks leven en geef dit meer prioriteit. Probeer bier op een steeds lager en mindere belangrijk product te zien. Zaken zoals vaste lasten, eten en verzorgingsproducten zijn belangrijker. Koop en betaal dit als eerste en als laatste de alcohol.

Stap 4 Omgaan met boosheid en stress onder controle krijgen, door meer inzicht te krijgen in uw boosheid door signalen te herkennen en prikkels vooraf.

 1. Wat maakt u het meest boos en wat kunt eraan doen? Houd bij wanneer u boos bent waarom u boos bent en welke signalen u van te voren lichamelijk heeft gemerkt. Door een overzicht bij te houden krijgt u meer inzicht, hoe meer inzicht hoe beter u de boosheid van te voren kunt stoppen of blokkeren.
 2. Ga zoveel mogelijk van de afdeling af, diverse keren per dag. Maak een wandeling of wees in de tijd actief. Hierdoor verminderd u de stress er de prikkels.
 3. Sluit u af van de omgeving door muziek te luisteren met een koptelefoon. Dit geeft meer rust.
 4. Probeer rust op een andere manier te vinden dan met alcohol, door ontspanningsoefeningen, sporten of actief bezig te zijn. Hierdoor gaat u minder drinken en voelt u zich meer ontspannen.

Stap 5 Begin elke dag met een nieuwe poging. Is het een dag niet goed gegaan, probeer het de volgende dag opnieuw, naar enige tijd zijn er meer dagen aan elkaar dat het beter gaat.

Geplaatst in O