Onverwachte beëindiging relatie ptss

Wat is het?

Een persoon met PTSS heeft diverse problemen en is niet makkelijk mee om te gaan als de diagnose net is gesteld. Voor de persoon is het belangrijk om grip te krijgen op de PTSS en ermee te leren omgaan. Hierbij heeft de persoon veel steun en vertrouwen nodig van een partner. Vanuit de partner is het belangrijk dat er begrip is voor de situatie, de persoon heeft veel meegemaakt en een nare ervaring. De persoon is onzeker en door weinig begrip word dit vergroot.

Als een partner de relatie verbreekt wil dit niet zeggen dat dit komt door uw PTSS, De PTSS zegt meer over de situatie die u heeft mee gemaakt en wat u heeft ervaren. Mocht dit wel zo zijn dan veroordeeld uw partner u op een diagnose en is dit geen volwaardige liefde. Het kan zijn dat uw partner het al langere tijd wilde stopzetten en heeft gewacht tot het vast stellen van de diagnose en toen het PTSS bleek, het contact verbreek. Hierdoor is er geen begrip voor de nare gebeurtenis, het trauma.

Omdat het onverwachts is, kan dit een nieuw trauma opleveren. Hierdoor kunt u minder vertrouwen hebben in personen, uw voelt u onzekerder en in de steek gelaten, niet begrepen. Dit kan problemen geven aan de eerste tijd na de breuk of voor langere tijd, aan de hand hoe vaak het voorkomt. Hierdoor is de kans ook groter personen of mannen te gaan mijden en geen contact met ze te willen.

Voor een partner kan het erg moeilijk zijn om de PTSS te begrijpen, het is in uw lichaam en niet zichtbaar aan de buitenkant. Hierdoor kan het voor een partner er lastig zijn om te reageren om iets te voorkomen. Zoals het herkennen van de signalen van een herbeleving, is lastig, u heeft deze, maar hoe weet u partner dit? Als u word aangeraakt schrik u en geef u een reactie die niet bedoeld was op uw partner, maar op de traumatische gebeurtenis. Zo zijn er veel lastige momenten, waardoor het voor de partner lastig is om te gaan met de PTSS.

Na het stellen van de diagnose kan uw partner schrikken. De diagnose is psychisch en rust een taboe op. Vaak word gedacht dat personen met een PTSS gevaarlijk zijn. Vele mensen hebben hier afkeer tegen en zullen een contact verbreken, voor zowel partner als naasten.

Zo begint u:

Stap 1 Praten, duidelijkheid en voorspelbaarheid is erg belangrijk. Het uitspreken van situatie en hier een oplossing voor bedenken om het in de toekomst te veranderen of ander aan te pakken. Zolang een partner in onduidelijkheid zit en een probleem blijft voortduren geeft dit meer onzekerheid, pieker en stressklachten. Iemand met een PTSS functioneert het beste aan de hand van een vast planning elke dag. Iedere dag dezelfde volgorde, dit is voorspelbaar en zorgen voor minder onverwachte momenten die vaak erg stressvol zijn.

Stap 2 Personen met een PTSS vermijden veel plekken. Voor een partner kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld winkelen is al snel te druk, op een verjaardag blijft iemand niet zo lang. Het leven van een persoon word beperkt door de PTSS om aanvallen te voorkomen. Voor een partner is dit minder leuk omdat er minder buiten huis samen word gedaan of mogelijk is.

Stap 3 Ga samen naar de gesprekken met een psycholoog om de diagnose voor beide begrijpbaar te maken en om uw vragen over PTSS te stellen.Door het proces samen in te gaan is er mee begrip voor de situatie, geeft de partner steun en word het makkelijker de PTSS te begrijpen en mee te leven.

Stap 4 Maak een plan voor wat te doen als ….. bijvoorbeeld bij emoties of een herbeleving. Zodat uw partner weet hoe u het fijnste vind dat hij op u reageert en u kan helpen om uit de herbeleving te komen. Maak van beide kanten uw wensen kenbaar en bedenk mogelijkheden voor problemen die voor kunnen komen bij de PTSS.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wat u kunt doen bij een PTSS en hoe er samen met uw partner mee kunt omgaan.

Tips:

  • Volg een informatie avond over PTSS.
  • Vraag aan lotgenoten tip en adviezen via forum of sociaal media.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.