Onderwijs

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 4 Besparen

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Gedachten welke school past bij mij kind? Wilt u een grotere of een kleine school? Waar moet een goede school aan voldoen? Wat zijn verwachtingen van een school? Het rapport viel tegen en nu? Welke zaken moet ik regelen naar het behalen van een diploma?

Gevoel Voor een kind is vooral de eerste schooldag en de dagen na de vakantie erg stressvol en onrustig en heeft veel en snel emoties, Dit kan er voor zorgen dat het kind heel extreem gedrag gaat vertonen. Een kind trekt zich graag even terug en krijgt lichamelijk klachten zoals moe, rode oren, hoofdpijn, buikpijn.

Het kind wilt graag 100% duidelijkheid, als er iets onverwachts gebeurt kan het zijn dat de uw kind ineens ander gedrag laat zien, waar het een paar seconde ervoor nog rustig was. Probeer uw kind een manier te leren om te gaan met de prikkels, dit geeft zelfvertrouwen dan dingen uit de weg gaan.

Voor sommige  kinderen kan het soms lastig zijn alle informatie te onthouden en te verwerken. Voor kinderen kan het extra ondersteuning geven wanneer ze iets vertrouwds bij zich hebben,iets wat ze van huis uit meenemen, kan het helpen wanneer ze hun eigen vertrouwende knuffel mogen meenemen. Dit kan hun houvast geven op de moeilijkere momenten. Let hierbij wel op dat het niet kwijt raakt.

Gedrag Een kind is vooral te enthousiast en heeft onstuimig, druk gedrag, zij kunnen zelf op zoek gaan naar extra prikkels. Deze kinderen zijn continue actief aan het wiebelen, friemelen, wippen en praten zijn. Deze kinderen kunnen dan soms onhandig overkomen, omdat de beweegprikkels en de evenwichtsprikkels niet samen werken. Deze kinderen kennen hun eigen kracht op dat moment minder goed, als normaal. Dit komt omdat ze vol in emotie zijn en daardoor hun eigen spierkracht minder goed voelen. Zijn kunnen dan opzoek gaan naar extra prikkels door te hard schoppen/slaan. Voor deze kinderen is het belangrijk dat ze het overzicht kunnen behouden, dit kunt u doen door met pictogrammen te werken en het op te schrijven, zodat het kind het nog eens kan na lezen.

Gebeurtenis De eerste schooldag kan veel prikkels en stress geven aan een kind. Hierdoor heeft uw kind meer stemmingswisselingen en driftbuien. Door een planning te maken en gebruik te maken van pictogrammen en dit ruim van te voren te bespreken en uit te leggen kunt u deze stress voorkomen.

Open dagen op scholen zijn er om zoveel mogelijk te weten te komen over een opleiding en school. Het bezoeken van een open dag is een goede manier om een school te leren kennen. Tijdens een open dag laten leraren en leerlingen zien wat er op school gebeurt, kun je vragen stellen en krijgt u een indruk van de school. De open dag zijn vaak in december en januari. Voor de precieze datum kunt u kijken op de website van de school.

Gevolg Soms vallen kinderen tijdens de les in slaap, dat kan komen omdat kinderen onderprikkeld zijn. Het is niet omdat uw les niet interessant genoeg is om te luisteren. Bij leerlingen die voorover met hun hoofd op hun armen liggen is het tijd voor een directe actie. Met welke les bent u bezig en wat was de leerling aan het doen op dat moment? Soms kan het zijn dat de leerling meer luistert naar de les, hij/zij kan zich beter concentreren op uw stem en hierdoor wel de stof op pikt. Wanneer u bezig bent een actieve les zoals een les over aardrijkskunde, lezen of rekenen is het belangrijk dat de leerling ook actief bezig is en hij zich goed kan focussen op het digibord om de stof op te nemen. Het alleen wakker maken van de leerling is vaak niet voldoende en valt hij een paar minuten later weer in slaap.

Wanneer u naar een attractiepark gaat en de kinderen moeten lang wachten is dit vervelend. Voor kinderen die onderprikkeld zijn kan dit tot gevolg hebben dat ze onrustig worden. Bedenk van te voren wat u gaat doen in deze wacht momenten. Heeft u korte opdrachten of vragen over de locatie bij de hand, die de tijd kunnen doven? Maak gebruik van de wachttijd om even wat te drinken of te eten.

Hoera! het diploma is binnen! Get examen achter de rug. En nu…. Vergeet dit niet te regelen na het behalen van uw diploma! Gefeliciteerd met het behalen van uw diploma, maar u bent nog niet geheel klaar. Na het behalen van het diploma is het belangrijk een aantal punten na te lopen van de school, boeken en DUO. Maak een keuze of u al wilt gaan werken of toch nog een opleiding wilt gaan volgen. Gaat u nog een andere studie volgen, geef dan de nieuwe gegevens van de school door aan DUO, door middel van een wijziging via de website. Wanneer u iets vergeet stop te zetten kan u dit veel geld kosten, zoals extra collegegeld of een boete voor uw ov te laat terug sturen.

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *