Oefening voor het slapen gaan

Wat is het?

Aan het eind van de dag kan het soms lastig zijn om te slapen of inslaap te komen. Vaak heeft dit te maken met de gedachten die u bezig houd of met nog niet verwerkte zaken van de dag of week. De spanning of stress houden het lichaam alert en maken het slapen moeilijker.

Zo begint u:

  1. De dag afsluiten, maak een vast moment van de dag even voor het slapen gaan om de dag door te nemen en te verwerken. Als de gedachten u bezig blijven houden plan een moment bijvoorbeeld na het eten in om eerst de gedachten op te schrijven daarna tv te kijken en te gaan slapen. Hierdoor heeft u meer rust voordat u gaat slapen.
  2. Spanning. Laat de spanning uit het lichaam door de armen en benen zoveel mogelijk slap te maken. Bijvoorbeeld door de armen te laten hangen en de energie van de schouder door de armen te laten stromen. De armen worden dan steeds zwaarder en het lijkt of de armen gevoelloos worden, dit betekend dat de energie/stress uit het lichaam gaat. Als u rechtop gaat staan en de armen uitschud heeft u meer rust in de schouders en rug
  3. Hoe voelt u zich vandaag? Was u blij en vrolijk, of somber en veel aan het piekeren?  Sta hier even bij stil en denk hier even over na. Zeg daarna tegen u zelf “de dag is klaar”. Hiermee sluit u de dag af in uw gedachten en kan u makkelijker de gedachten stoppen om te gaan slapen.
  4. Leg uw hand op uw buik en voel het ritme van de ademhaling. Hoe gaat deze, is deze 21, 22, 23 of gaat het sneller? Om de ademhaling te verminderen geeft u iets meer druk in de buik. Blijf met u gedachten bij uw hand en voel u hand liggen. Langzaam zult u merken dat de ademhaling zakt. Hoe lager u ademhaling hoe meer rust u vind in het lichaam en hoe zwaarder het lichaam aanvoelt. Het lijkt alsof u niet meer kan opstaan, dit is het begin van een slaap yoga oefening.

Het verwachte resultaat:

Door het stappenplan leert u een manier om makkelijker uw rust te vinden, voor het slapen.

Tips:

  • Oefen de ademhalingsoefening van stap 4 regelmatig als u even zit of als u zit minder goed voelt. Hoe vaker u dit oefent hoe makkelijker de oefening word hoe sneller de oefening kan werken.
  • Hoe stiller u ligt, hoe meer rust u zult ervaren
  • Maak gebruik van gesproken meditatie om u te helpen een manier aan te leren om te ontspannen. Na een aantal keer kent u de volgorde en word ontspannen makkelijker.

Waarschuwingen:

  • Voorkom slaapproblematiek en ga op tijd naar huisarts of een instantie om verbetering aan te brengen. Bij moeilijk inslaap komen kan het zijn dat er ook andere problematiek is die meer aandacht nodig heeft.

Lees verder

PTSS vs Pesten Van de slachtoffers van pesten ontwikkelt 27,6% van de jongens ptss & 40,5% van de meisjes. Anti-pest programma's signaleren symptomen niet! De m...
Wat doet een stressbal aan stress? Wat is een stressbal? Een stressbal is speciaal gemaakt om prikkels en stress te laten afnemen. Het is een bal die gemaakt is van een kneedbaar mat...
Wat wil de huisarts van je weten als je van haar e... Wat is het? Voor het aanvragen van ondersteuning bij psychische problematiek heeft u een verwijs brief nodig van de huisarts. Met deze brief kunt u...
Burn-out? Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Burn-out= Is als u gelange tijd onder te hoge druk moet presteren. ...
Vond u het artikel intressant? Deel het via :
Leren ontspannen
Ontspanningscoach at Soebar.nl

Ontspannen is zo simpel en iedereen kan het. De kunst van ontspannen is namelijk totaal niks doen. De ontspanningscoach helpt u stap voor stap naar meer rust en ontspanning in uw dagelijkse leven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *