Niet aankijken gesprek

Heb je een negatief beeld van iemand als deze je niet aankijkt tijdens een gesprek?

Niet aankijken tijdens een gesprek word vaak gezien als onbeleefd, of geen interesse in het verhaal of niet serieus zijn. Het aankijken in een gesprek geef vaak aan dat u de persoon vertrouwd, voor de ander. Het aankijken is geeft de ene persoon een goed gevoel en een andere een slecht gevoel.

Het niet aankijken van een persoon kan verschillende redenen hebben. Niet aankijken is niet fout maar kan helpen bij het beter onder woorden brengen van gevoel of emoties. Een persoon komt dan beter in het gevoel en kan er makkelijker woorden aangeven.

Het kan te maken hebben met een negatief beeld wat u heeft van hulpverleners dat u dit niet meer doet. Een negatief beeld over een persoon kan er in bijdrage dat u de persoon niet aankijkt. Het roept herinneringen op. Vaak zijn het vooroordelen of situatie die eigenlijk buiten een persoon staan, maar in het verleden zijn meegemaakt, wat maakt dat het nu zo is.

Het kan zijn dat u niet meer aankijkt door dingen die zijn gebeurt, Een soort van schaamte voor diagnose of dingen die zijn gezegd. Voor een groot deel ligt het aan het gevoel en emoties die een persoon bij u oproept. Het kan zijn dat een persoon het gewoon lastig vind om iemand aan te kijken bijvoorbeeld bij verlegen. Het aankijken geeft een ongemakkelijk gevoel.

Het heeft vaak ook te maken met het onderwerp van gesprek. Is het een positief onderwerp kijk een persoon vaker de ander aan dan een moeilijk of zwaar onderwerp. Het is lastig te praten als een persoon aankijkt over een nare gebeurtenis.

Als een hulpverlener een persoon aan kijkt / aan staart tijdens een gesprek kan dit zorgen voor stress of nerveusheid bij de persoon, waardoor de persoon moeilijker uit zijn woorden kan komen, waardoor het gesprek minder goed verloopt.

Plan

  • Wat is de oorzaak dat u iemand niet aankijkt? Doe u dit regelmatig? Let er een tijdje extra op. Wat zijn de momenten van wel aankijken en van niet? Wat voelt voor u prettiger?
  • Wat houd u tegen om een persoon aan te kijken? is de persoon geloofwaardig? Neemt u het serieus wat de persoon zegt? Heeft u angst of naar gevoel?
  • Probeer het regelmatig te oefenen tijdens gesprekken om iemand aan te kijken. Hoe vaker u het doet, hoe makkelijker het aankijken automatisch gaat.
  • Wanneer u meer ontspannen bent kijkt u vaker iemand aan dan wanneer u meer gestresst bent in een gesprek.
  • Juist door niet aan te kijken vergroot u het luisteren en hoort u beter de tekst en kunt u er meer op concentreren. Hierdoor kunt u vaak meer onthouden na het gesprek als met aankijken.
  • Werk aan uw zelfvertrouwen om deze te vergroten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.