Nare gebeurtenis kind stap 1

Het nieuws melden

stap 1: meedelen van het slechte nieuws. Het brengen van het nieuws en het uitspreken hiervan kan een opluchting zijn en hierdoor kan de situatie beter worden begrepen.

  • Van uitstel komt afstel’. Praten over allerlei niet relevante zaken. Het niet durven zeggen. Om het onderwerp heen draaien. wachten op het goede moment, die eigenlijk nooit komt. Wacht niet te lang met het brengen van het nieuws. Door het te laten wachten kropt u het op, krijgt u meer stress en gaat u er steeds meer tegen opzien om het te vertellen, wat het alleen maar moeilijker maakt.
  • Ongepland. Een ‘ongepland’ slecht-nieuwsgesprek aangaan met uw kind.een kind is niet voorbereid waardoor het kan dat het kind stil valt niks weet te zeggen en net met de situatie weet om te gaan. door niet een tijd en datum te plannen is het voor uw kind erg onverwachts. Wanneer u vandaag het nieuws hoort, vertel nog niks direct en laat het eerst bij u zelf even zinken, pas de volgende dag kunt u het gesprek aangaan met uw kind.
  • Verbeteren van het slechte nieuws. Het in werkelijkheid mooier willen maken dan het is. De boodschap beter maken dan het is. Het slechte nieuws met zeer veel niet feitelijk zaken vertellen.. Het proberen goed te praten van een gebeurtenis. Het is gebeurt zoals het gebeurt is de feiten kunt u niet veranderen. Alleen door open en eerlijk te zijn over de feiten kunt u het goed verwerken.
  • Verontschuldigen: ‘Ik kan er ook niets aan doen’. Dit geef niet aan dat u de situatie begrijpt en begrip heeft voor de gedachten en emoties van uw kind. Laat dit zoveel mogelijk achter wegen. Het doet erop het moment niet toe wie of wat er iets aan kan doen, het gaat erom hoe u met de situatie kunt omgaan en hoe u het in de toekomst kan voorkomen.
  • Zelf oplossen. Wel aanwijzingen geven, maar het slechte nieuws niet meedelen. Dat u kind zelf achter de waarheid moet komen. Door u ervan afmaken zoals bijvoorbeeld het vertellen en uw kind de oplossing laten zoeken voor gedachten en gevoelens. Hierdoor legt u het probleem bij uw kind. Het kind voelt zich net gehoord en begrepen en krijgt hierdoor een verminderd vertrouwen in personen om het kind heen en minder zelfvertrouwen in zichzelf.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.