Nare gebeurtenis kind plan

5 Plan

  1. Voorbereiding Bereid het gesprek met uw kind zoveel mogelijk voor. Schrijf op wat u uw kind wilt gaan vertellen. Wat heeft u nodig om uw verhaal te verduidelijken? Bedenk wat u een moment in u leven dat u slecht nieuws te horen kreeg, maak hier een kort verhaal van hoe dit is gebeurt en hoe u dit heeft verwerkt. Dit kunt u gebruiken als praktijk voorbeeld voor uw kind. Dit laat zien dat het na verwerken ook weer beter kan gaan.
  2. Een kind moet de nare gebeurtenis net als een volwassen verwerken. Door de gebeurtenis te bespreken en uw kind het te laten op schrijven of tekenen kan uw kind de gebeurtenis al groten deel verwerken. Na de tekening of tekst kunt u het getekende stuk of tekst bespreken met uw kind en vragen stellen hoe uw kind zich eronder voelt. Het kan een tijd duren voor uw kind dit onder de knie heeft en er beter mee kan omgaan.
  3. In de verwerkingsfase is het belangrijk inlevingsvermogen te tonen. Dit kunt u doen door actief te luisteren naar uw kind, het kort samen te vatten voor uw kind en de emoties en gevoelens die u ziet te benoemen. Laat uw kind merken dat u de gevoelens herkend en dat u deze graag bespreekbaar wilt maken, zodat uw kind het gevoel krijgt dat u met uw kind meeleeft.
  4. Het juiste moment. Plan een tijd in om het gesprek te voeren en neem de tijd om het gesprek te voeren. Een belangrijke gebeurtenis in het leven van uw kind heeft veel aandacht nodig om het juist te verwerken.
  5. De juiste woordkeuze. Let op de woordkeuze die u gebruikt, gebruik zo min mogelijk woorden zoals aanslag, geweld, dood. Als u de woorden gebruikt geef dan een duidelijke uitleg wat de woorden inhouden, zodat uw kind de juiste betekenis kent achter het woord.
  6. De manier waarop. Op welke toon verteld u het? Hoe is uw houding? Is het positief of negatief gestemd?
  7. Hulpmiddelen gebruiken. Maak gebruik van non verbale communicatie middelen zoals pictogrammen of foto’s. Zoek voorbeelden van leerzame filmpje over de gebeurtenis. Ga opzoek naar app’s waar u kind door middel van een speeltje er achter kan komen wat bijvoorbeeld een persoon voelt die een diagnose heeft gekregen.
  8. Wees alert, Let op de signalen van uw kind. Hoe reageert uw kind? Heeft uw kind lichamelijke klachten? Hoe gaat uw kind om met de situatie?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.