Nare gebeurtenis kind herkennen

2 Herkennen

Veel kinderen maken nare gebeurtenissen mee, zoals het scheiden van ouders, het overlijden of een ziektebed van naaste familie of verhuizen en afscheid nemen van het oude vertrouwde. Deze gebeurtenissen hebben een grote invloed op het dagelijkse leven van het kind. De kinderen leren op jonge leeftijd om te gaan met verlies en afscheid nemen, dit kan ervoor zorgen dat kinderen in deze leeftijd een jeugd trauma oplopen.

Kinderen krijgen veel mee van het geweld en aanslagen, door bijvoorbeeld het jeugdjournaal, het lezen van artikelen of via sociaal media. Op een bepaalde leeftijd is het niet meer mogelijk uw kind weg te houden van het nieuws. Op scholen word het onderwerp ook besproken in de klas. Door kinderen te lang te beschermen tegen dit soort nieuws leert uw kind niet met dit nieuws om te gaan en hoe het moet reageren op slecht nieuws.

Door de gebeurtenis ervaren kinderen veel stress of kunnen bang, angstig worden. Doordat kinderen een grote fantasie hebben kunnen ze zich goed inleven in de situatie die ze zie. Hierdoor kan het zijn voor uw kind of uw kind daar op dit moment is. Basisschool kinderen horen vaak veel op school en kijken het journaal, hierdoor weten ze veel van een gebeurtenis. Deze kinderen vinden het vaak nog lastig om dit goed te plaatsen. Pubers kunnen hier een betere inschatting van maken. Bedenk dat de overweldigende gevoelens op den duur verminderen.

Door de nare gebeurtenis kunnen kinderen onrustig gedrag laten zien, ze weten zich geen houding te geven of weten niet om te gaan met de situatie. Het is erg belangrijk dat het onderwerp goed en duidelijk bespreekbaar word gemaakt, om een trauma te voorkomen. Kinderen die een nare gebeurtenis hebben gezien zijn hierdoor vaak erg emotioneel. Kinderen reageren niet allemaal hetzelfde naar een gebeurtenis, het ene kind word rustig en trek zich terug en het andere kind word snel boos en heeft last van opvliegers.  Door het verwerken van de gebeurtenis krijgt u kind vaker nare dromen of kan een gedragsverandering voorkomen.  Voor ouders is het belangrijk om extra alert te zijn op de signalen die u kind geeft en om hier met begrip en steun op te reageren.

Heeft uw kind veel last van gedachten aan de gebeurtenis of roep het steeds iets op? Heeft uw kind lichamelijke klachten? .Voor kinderen kan het lastig zijn om gedachten, gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Laat u kind het van zich af tekenen of schrijven, door de gedachten op papier te zetten verwerkt u kind al een deel van de gebeurtenis. Noteer in het dagboek de lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijnen, door het bij te houden en er een overzicht van te maken, krijgt u meer inzicht in de problematiek en kunt u beter inspringen op zoek naar een oplossing. Door het bij te houden weet hoe vaak de klachten op spelen en wanneer, dit is belangrijk als u het verder wilt laten onderzoeken.

Let op slaapproblematiek. Na nare gebeurtenissen kunnen kinderen hierover gaan dromen en hierdoor nachtmerries krijgen. Het is vaak bang om alleen in de kamer te zijn en alleen te gaan slapen. De angsten worden veroorzaakt door de herinneringen aan de gebeurtenissen zorgen voor angst.  Het is belangrijk dat u extra aandacht besteed aan het slaappatroon, het slapen zelf en het aantal uren slapen. Praten over de nare dromen kan helpen de dromen te doen afnemen.

Star. Situatie en Taak Omschrijf zo duidelijk mogelijk de gebeurtenis. Was was uw taak of aandeel hierin en hoe kunt u de taak/probleem oplossen? Actie en Resultaat Omschrijf welke acties u op dat moment heeft ondernomen en wat hiervan het resultaat was.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.