Naasten

1 Wat is het?

De relatie veranderd vaak naar het stellen van de diagnose en het definitief vast stellen ervan. In voor en tegenspoed is er vaak niet bij. Het is een stempel een bevestiging voor een naasten. Vaak houden naasten vast aan overzichten met signalen of dingen die ze hebben gehoord. Een hulpverlener word vaak eerder geloofd dan als de persoon hetzelfde zegt.

Wanneer personen een diagnose krijgen kunnen naasten en/of familieleden niet reageren zoals u had verwacht of had gehoopt. Er zijn veel naasten die niet samen het probleem willen aanpakken. Helaas zijn er veel naasten die dit doen, al vroeg bij het stellen van de diagnose of wat later. In de psychische hulpverlening hebben de meeste persoon geen ondersteuning van naasten en/of familie en zijn daarom vaak aangewezen op het contact met hulpverleners. Terwijl deze doelgroep juiste de meeste ondersteuning nodig heeft.

Doordat naasten de taak niet op zich willen en/of kunnen nemen staat de persoon er alleen voor, wat het extra zwaar en afgewezen maakt. De persoon voelt zich dan minder belangrijk en word hierdoor somber en krijgt meer last van depressieve klachten. De persoon word meer onzeker en gaat minder snel nieuwe contacten aan, om niet weer afgewezen te worden.

Het is soms er lastig met psychische problematiek om het kenbaar te maken bij naasten en of vrienden. Zeker als u minder zelfvertrouwen heeft kan u dicht klappen en niet meer uw verhaal vertellen. Vaak wil een persoon zo ver mogelijk weg en alleen gelaten worden.

Soms kan het erg lastig zijn op de juiste woorden of uitdrukkingen te komen omdat er veel of te veel in u omgaat. U voelt zich een beetje zo en een beetje zus. Woorden geven aan signalen of psychische problematiek is lastig. Vaak bij mensen die u langer kent en u goed begrijpen word het makkelijker u te uiten en hulp te vragen.

3 Behandeling

  • Vraag naasten me naar gesprekken , zodat het makkelijker word iets te vragen.Vergroot uw zelfvertrouwen, door het gesprek aan te gaan en te sporten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.