motiveren

1 Wat is het?

Motivatie is de reden waarom u iets wel zal doen bij verandering,. Er zijn 2 manieren om u te motiveren dit kan door zelf motivatie of door dat een ander persoon u motiveert.

Zelf motivatie/Intrinsieke motivatie komt van binnenuit het lichaam, uw krijgt gedachten en bepaald gevoel, wat kan zorgen dat u een verandering kan inzetten. Deze gedachten beginnen meestal met een terug blik op het verleden, herkennen van problemen, door er veel over na te denken, ziet u de problematiek en vind u een idee om dit aan te pakken.

Andere persoon/Extrinsieke motivatie komt van buiten het lichaam, bij deze motivatie is een andere persoon betrokken die u tips en advies geeft waardoor u word gemotiveerd. Dit kan zijn door bijvoorbeeld informatie uit een boek of op internet, door tips of advies en coaching via een coach of ervaringsdeskundige.

2 Herkennen

In het kort is motiveren

 1. een behoefte, wens of doel….
 2. dat belangrijk voor u is om te bereiken
 3. vertrouwen dat u, met uw inspanningen, uw doel bereikt.

Door stress en onrust kunt u gevoeliger zijn voor wat andere over u zeggen, u pakt het anders of u begrijpt het anders als het word bedoeld. Door verandering u leven bent u meer onzeker de verandering alleen zorgt voor onzekerheid, de mening van andere zorgt voor nog mer twijfel over u eigen kunnen. Kritiek kan zorgen dat angst gevoelens of afwijzing worden vergroot. Zorg voor dat u blijf denken aan uw eigen kunnen, u weet wat u kunt en hoever u kunt gaan om niet overbelast te raken. Een ander heeft hier minder zicht op en die reageert alleen op het gene van dat moment en de momenten van contact.

Door angst, pijn en emoties kunt u ervoor kiezen om lichamelijke en emotionele prikkels te vermijden. Dit heeft invloed op het doel wat u wilt bereiken. Door het vermijden van de gevoelens loopt u liever weg voor de emoties dan ze aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat u steeds meer dingen gaat vermijden. Het is beter de trigger achter de angst, emoties en/of gevoelens te zoeken en deze aan te pakken waardoor u de dingen niet meer hoeft te vermijden.

3 Behandeling

4 Gevolg

 • Negatieve gedachten werken demotiverend. Hierbij is het belangrijk bewust te zijn van de achterliggende signalen. Door bewust te zijn van gevoelens, gedrag en emotie en de reden erachter te weten, herkend u de signalen, kunt u de eerste stap maken uzelf meer te motiveren en de problematiek aan te pakken. Door 100% achter uw doel te staan kunt u een doel behalen, voelt u van binnen twijfel dan word het lastiger.
 • Hoe meer motivatie hoe makkelijk is zaken of problematiek aan te pakken, hoe meer ideeën en mogelijkheden, u vind voor een oplossing.

5 Plan

 1. Stop het woord MAAR. Door het woord maar te gebruiken bedenkt u een excuus voor een probleem. Ik heb vandaag… gedaan maar dat komt omdat ik mijn .. voelde. Het maar geeft aan dat u uw gevoel de schuld geeft van het gene wat u heeft gedaan, u voelde zich … en daarom ging u … doen.  Door het woord EN te gebruiken geeft u meerdere opties. Ik heb vandaag …. gedaan en ik ga straks … doen en morgen …  Hierdoor houd u het gesprek open.
 2. Maak positieve doelen die weergeven wat u graag zou willen. Een doel maken van wat u niet wil werkt averechts, probeer de dingen die u niet meer wil op te schrijven en hier een do list van te maken in positieve zin. Ik heb stress ik wil van de stress af, daarvoor heb ik nodig … Ga het gene wat u nodig heb doen en plan dit dagelijks in uw agenda om hier aan te werken.
 3. Begin met alle onbelangrijke zaken te schrappen. Door het schappen van zaken waar u veel tijd mee kwijt bent, maar weinig op levert, voelt u minder druk. Hoeveel u brengt u op sociaal media of internet door? Zijn dit uren die u echt nodig vind? Zou dit ook minder kunnen? Wat zou er gebeuren, wat is het gevolg, als u nog 30 minuten online gaat?  Maak een plan voor de belangrijke dingen die gedaan moeten worden en zorg dat deze op orde zijn bijvoorbeeld door het maken van een to-do-list. Zorg dat u voldoende tijd inplant tussen activiteiten voor een optimale rust en start.

Het bereiken van een doel.

Het eerste inzicht draait om het maken van goede kleine doelen. Als de doelen positief formuleert, helpen ze u, uw doelen te bereiken. Wat kan het u opleveren als u een doel heeft bereikt? Waar word u echt gelukkig van? Begin met een klein doel wat haalbaar is binnen week, bereid uit voor een doel voor 2 weken en zo verder.

 1. Maak een doel zoveel mogelijk zoals: Ik wil graag … daarom ga ik …. en wil op … het doel hebben bereikt. Maak een foto van uw doel of zoek een plaatje wat erbij past, zet dit op een plek waar u regelmatig langsloopt. Het visualiseren van ju doel geeft u extra motivatie omdat het u laat zien waar u naar toe werkt.
 2. Zoek gemotiveerde mensen op, kom in contact met gemotiveerde mensen en kopieer hun gedrag. Hun positieve energie zal ook van goede invloed op u zijn.
 3. Beloon u wanneer u een doel heeft behaald, dit maakt het makkelijker een volgend doel te bereiken en dit zorgt ervoor dat u meer word gemotiveerd.

Maak een overzicht met 2 kolommen,

met wel en niet, wat zijn de reden om een doel uit te voeren? Wat denk u dat waarom het niet gaat lukken of waar de problemen liggen. Welke lijst is langer? Hoe kunt u de twijfel dingen veranderen in dat u het doel gaat behalen? Wat heeft u hiervoor nodig?

 1. Begin al vast met een start van uw doel met de dingen waar u zeker van bent, hierdoor ziet u minder de twijfel en raakt u meer gemotiveerd, waardoor de twijfel minder twijfel is. Vaak bedenken mensen zich vele redenen waarom niet, maar is het lastig waarom wel te beantwoorden. Door tegen redenen te bedenken gaat u minder snel van start en ziet ervan het begin al tegen op. Begint daarom met de punten waarom u het wel wilt en houd het doel voor ogen wat u wilt bereiken.
 2. Heeft u een dag niet aan uw doel kunnen werken of is het een dag niet gelukt, stap erover heen en begin de volgende dag opnieuw. Iedere dag heeft u een nieuwe kans om het doel te bereiken. Het is niet mogelijk om vooral de eerste keren in 1x uw doel te behalen, dit komt omdat het enige tijd duurt voor u aan een nieuw ritme of nieuwe gewoonte bent gewent. Geen niet op als het niet lukt. Wat maakt het dat u uw doel niet heeft gehaald? Wat zit erachter? Hoe komt het dat u minder gemotiveerd was deze week? Wat is ervoor nodig u motivatie weer terug te krijgen.
 3. Houd een pagina bij met punten die u vandaag goed vond gaan, door elke dag op te schrijven wat goed gaat, raakt u minder snel in de gedachten ik kan het niet, dit is niks voor mij. Door het dagelijks op te schrijven krijgt u een overzicht van positieve dingen die u kunt gebruiken wanneer u zich somber voelt. Door de positieve gedachten dan te lezen kunt u gedachten veranderen.
 4. plan alle zaken die u moet doen op een dag, doe het op dit moment en stel dingen niet uit. Door het uitstellen van taken krijgt u meer stress en zorgen, gaat u er tegen op zien, waardoor u het nog langer uitstelt. Door het direct te doen ben u ervan af en is het een opluchting. Maak een plan voor elke situatie die u als lastig of moeilijk ervaart, zoals het gebruik maken van schema’s voor het herkennen en erkennen van signalen en trigger of door het maken van een schuldenplan of een budgetplan om het overzicht te krijgen en houden over de inkomsten en uitgaven. Begin met de vervelendste taak van de dag dan is die achter de rug en maak daarna de lijst verder dit werkt makkelijk.
 5. Zoek en behoud de rust. Zorg dagelijks voor voldoen de ontspanning door het doen van yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen. Door het vinden van uw rust kunt u de situatie makkelijker aan, is het makkelijker om gedachten of gevoelens onder controle te houden en is het makkelijker om het dagelijkse leven op orde te houden in een ritme met structuur.
 6. Herken bij uzelf de reden(en) om niet te veranderen. Wat houd u tegen om het niet te doen? Waarom wilt u niet gaan naar … om … aan te pakken? Een nieuwe gewoonte aanleren, gebeurt niet van de een op de andere dag en ook niet binnen een week of maand. Om een nieuwe gewoonte aan te leren is veel consequent handelen nodig en het vast in plannen van zaken. door een goede structuur word de gewoonte steeds makkelijker en gaat het steeds mer van zelf. Hierdoor is het in het begin nog lastig en moeilijk en zwaar maar hoe langer u er mee bezig bent hoe makkelijker het word.

In een crisis is het belangrijk hier zo snel mogelijk uit te komen. Dit kunt u alleen doen door te oefenen in buien, wanneer u uw buien onder controle heeft en hiermee kan omgaan en weet wat u wanneer moet doen kunt u een crisis zelf stoppen en/of verminderen waardoor de crisis zakt.

 1. De oefening van een crisis begint bij het aanleren van een 4 punten crisis noodplan, wanneer u deze stappen volgt in uw buien, leert u omgaan met de buien, hierdoor komt crisis minder voor. Door het leren van ademhalingsoefeningen kunt u de ademhaling weer onder controle brengen en buien verminderen, ook dit dient u regelmatig te oefenen zodat u er een handigheid in krijgt.
 2. Maak voor plan een overzicht van uw trigger en waar deze vandaan komt, meestal is het dezelfde die vaak terug komt op dezelfde manier. Schrijf achter de trigger wat de oorzaak is, wat het gevolg was en hoe u van de trigger komt. Door een vast schema hiervan te maken en hier regelmatig op te kijken en toe te passen komen buien minder voor, dit kunt u bijvoorbeeld doen met het afleidingsschema.
Geplaatst in M