Minima

Rondkomen van je studentenbudget

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Een uitwonende student heeft maandelijkse vasten kosten van € 1.116,- per maand, dit heeft het NIBUD vastgesteld. Onder deze kosten vallen o.a.:

  • Wonen € 341,
  • boodschappen € 152,
  • studieboeken € 84,
  • vervoer € 48,
  • ontspanning, uitgaan, sport € 130,
  • kleding € 58,
  • verzekering € 106,
  • telefoon € 32,
  • collegegeld € 153.

Om uit te komen met uw inkomen, kunt u beginnen met het maken van een budgetplan door het plannen van uw inkomsten en uitgaven. Om te besparen op de voorgaande kosten lees verder in de categorie tips.

Zelf bijverdienen naast je studie is vaak noodzakelijk

Met een gemiddelde bijbaan verdient een student ongeveer € 450,- per maand. De groep uitwonende student met een bijbaan naast de studie is 85%. Met een bijbaantje kunt u de extra’s uitgaven zoals vakantie en uitgaan betalen.

Maandelijks krijgen 6 op de 10 uitwonende studenten een toeslag  van hun ouders dit is gemiddeld zo’n € 235,-. Bij een laag inkomen kunt u in aanmerking komen voor een aanvullende beurs.

Leen niet meer dan nodig is.

Maak eerst een duidelijk overzicht hoeveel u echt nodig heeft om uw studie te betalen en hoe lang u nodig heeft af te betalen. Houd er rekening mee bij het afsluiten van een lening dat deze bkr word geregistreerd, daardoor word het lastig om een hypotheek af te sluiten nadat u bent afgestudeerd. Op een studievoorschot heeft u 7 jaar recht: de studieduur + 3 jaar extra.

Neem in het overzicht de kosten van uw kamerhuur, uw studiegeld en uw boeken op. Kijk daarna welke tegemoetkomingen er zijn, zoals de aanvullende beurs, huur of zorgtoeslag of een collegegeldkrediet.

De rente

Vanaf de eerste maand begint de rente van uw lening te lopen. Het rentepercentage word ieder jaar opnieuw vastgesteld zolang u studiefinanciering ontvangt. Na word het iedere 5 jaar opnieuw bekeken.

Betaal alle aflossingstermijnen op tijd.

De deurwaarder wordt ingeschakeld voor niet betaalde termijnen. Dit brengt extra kosten mee. Begin vast met terugbetalen zodra u de hoge van de schuld weet. Op dit moment heeft u nog geen afbetalingsregeling, hierdoor betaald u uiteindelijk minder rente over het gehele bedrag.

Hoeveel moet ik afbetalen?

Hoeveel u per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van uw schuld en de renteverwachting. De maximale termijn voor het aflossen van uw studieschuld is 35 jaar.  Het maximale af te lossen bedrag is 4% van het deel van uw inkomen dat boven het niveau zit van het wettelijk minimum loon.

Handige websites

Hoe hoog u  studiefinanciering of lening is en/of u in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, kunt u berekenen op de website van DUO.

De Studieschuldscan laat zien wat de financiële gevolgen zijn van een studielening. Hier kunt u berekenen wanneer uw schuld moet zijn afgelost, hoeveel u per maand moet betalen en hoe hoog de totale studieschuld wordt.

Op wiebetaaltwat.nl vind je een handig hulpmiddel bij het opstellen van een online huislijst en het verrekenen van de kosten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.