Minima

1 Wat is het?

De personen met een lager inkomen hebben vaak diverse redenen. Het kan komen door ontslag, vermindering uitkering, ziekte of door schulden. Het inkomen is dan vaak plotseling veel minder, hierdoor is de persoon niet voorbereid op de nieuwe situatie, waardoor er al snel financiële problematiek ontstaat.

Een minima inkomen ligt rond 668,21 hiervan is 200 euro of minder leefgeld. Van dit bedrag is het erg lastig de vaste lasten betalen en rond te komen, zonder leuke activiteiten.

De meeste minima hebben een uitkering maar tegenwoordig zijn ook middeninkomens vaker minima. Dit komt vaak door hoge kosten en dat ze geen gebruik kunnen maken van fondsen of potjes.

2 Herkennen

 • Personen die leven met een minimum inkomen hebben veel stress en dagelijks geldzorgen en alle elke maand eindjes aan elkaar knopen.
 • Personen kunnen een voedselpakket aanvragen bij de voedselbank. Hiervan krijgt u 1x per week een noodpakket.
 • Personen zijn vaker thuis en vereenzamen hierdoor of komen in een sociaal isolement. Hierdoor is de kans op een depressie groot. (wat moet ik gaan doen, ik heb toch geen geld?)
 • Geen geld hebben voor spullen te vervangen of op vakantie
 • Door lang te leven met een minimum inkomen kunnen psychische en lichamelijke problematiek optreden

3 Behandeling

 • Pas op voor impulsaankopen. Ga zoveel mogelijk terug naar alleen de basis. Hoe meer u kunt bezuinigen hoe meer u overhoud. Bedenk van de voren minimaal 2x na voor uw iets koopt. Dit voorkomt dat u impulsaankopen doet die u eigenlijk beter niet had kunnen doen. Bekijk altijd nog een keer uw winkelmand met uw boodschappen voor uw naar de kassa gaat en controleer de kassabon achteraf. Hierop komen regelmatig onjuist heden voor.Voorkom achterstanden en schulden.
 • Betaal altijd uw vaste lasten op tijd zodat u geen schulden krijgt. Dit voorkomt dat uw lage budget nog lager word. maak bij beginnende schulden direct een overzicht om schulden overzichtelijk te houden. Wanneer u een laag inkomen heeft of door het afbetalen van uw schulden, uw budget lagere is dan normaal. Is dit zeker de eerste tijd een grote verandering. In het begin zult u regelmatig nog een stukje maand overhouden. Het is erg wennen om met minder geld de maand rond te komen.
 • Met het leefgeld moeten de dagelijkse boodschappen worden gedaan, hoe ver komt u met de wensen die u heeft voor de voeding? Kunt u nog alles aanschaffen? Maak een overzicht van al uw producten die u belangrijk vind, hoeveel kost dit bij elkaar? Zijn er veel merk producten tussen of producten die u eigenlijk niet nodig heeft? In welke supermarkt komt u nu, zou het bij een andere goedkoper zijn? Hoe belangrijk vind u eigen supermarkt, wat maakt het dat u nu hier boodschappen doet? Overweeg een andere supermarkt en zoveel mogelijk de merkloze producten te kopen. Wist u dat de a- merken en b- merken in dezelfde fabriek worden gemaakt alleen een andere verpakking, het product is vaak hetzelfde

4 Gevolg

 • De personen krijgen vaak schulden omdat rekeningen niet meer kunnen worden betaald of de personen gaan bezuinigen op voeding en komen hierdoor in andere problematiek. Bezuinig op andere zaken als voeding, zonder een juist voedingsproblematiek gaat het alleen maar slechter met u.
 • Blijf denken in de mogelijkheden wat u nog wel kunt doen en niet in wat niet meer. Hierdoor loopt u het risico depressief te worden en gezondheidsproblematiek te ontwikkelen.
 • Door een verlaagd budget is het lastig om nog uitje te gaan doen en de personen zitten hierdoor vaker thuis en binnen. De persoon voelt zich vaak minderwaardig, omdat personen niet meer kunnen doen wat ze gewent zijn. De persoon heeft hierdoor meer stemmingswisselingen en is meer prikkelbaar. Door het niet kunnen doen wat de persoon wilt, krijgt de persoon onrust en stress, ziet minder mogelijkheden en trek zich vaker terug.

5 Plan

Hoe groot is het verschil dat u in inkomsten achteruit bent gegaan? Maak een overzicht van u oude en nieuwe inkomsten en 1 van uw oude uitgave in een budgetplan. Door duidelijk en overzicht te hebben hoe u er financieel voorstaat, voorkomt dat u te veel gaat uitgeven. Let een week extra op uw uitgavenpatroon, schrijf deze in een dagelijks budgetplan werkblad. Door een goed overzicht over uw uitgaven kunt u zien waar u te veel uitgeeft. Met een budgetplan van uw totaal nog besteedbaar bedrag kunt u zien waar u kunt besparen.Welke vaste lasten moeten betaald worden en loopt u ergens achter? Haal deze van de nieuwe inkomsten af. Het bedrag dat over blijft is uw leefgeld. Dit bedrag moet u verdelen over de overige zaken van uw uitgavenpatroon. Wat kan u nog wel doen en wat niet? Wat vind u belangrijk om toch te kunnen doen? Wat heeft u nodig om dit te kunnen, kunt ergens besparen?

 1. Passen de vaste lasten nog bij uw inkomsten? Overweeg om over te stappen van telefoon of energie of een tv abonnement op te zeggen. Dreigt u de vaste lasten niet meer te kunnen betalen, neem dan direct contact op met het bedrijf. Wacht niet tot het schulden zijn, maar regel het van te voren door het op te zeggen of een goedkoper abonnement te nemen.
 2. Wat moet u nog betalen? Zijn er nog openstaande rekeningen? Kunt u nog aflossen? De schulden die u heeft, lopen al enige tijd, het bedrag wat u per maand aflost, is vaak te hoog. Neem contact op met uw schuldeiser en leg uw situatie uit en vraag of het bedrag lager kan. Schrijf hiervoor een nieuw afbetalingsvoorstel.

Kijk waar de hoge kosten liggen in uw uitgave patroon, welke zijn noodzakelijk zoals boodschappen en welke zijn minder noodzakelijk zoals een abonnement op de krant of een kopje koffie op het station.

 1. Welke van de minder noodzakelijke kunt u opzeggen of weglaten? Hoeveel elektra gebruikt u? Zou u het maand bedrag lager kunnen zetten, door minder te verbruiken?
 2. Meerdere kleine dingen kunnen ook zorgen voor een leuk bedrag aan besparen. Maak een overzicht van de kosten die u denk te kunnen gaan besparen en schrijf deze op in het bespaarplan.
 3. denk creatief en zie meer mogelijkheden in producten, door te recyclen kunt u veel kosten besparen. Op internet vind u voorbeelden hoe je van karton leuke meubels maakt, hoe je een petfles omtovert tot een bekerhouder en nog veel handige simpele oplossingen.
 4. Het is belangrijk om de administratie weer op orde te brengen. Door zoveel mogelijk het overzicht te bewaren over uw financiële uitgaven kunt u uw uitgaven beperken en uw schulden aflossen. Hierbij kunt u gebruikmaken van een schulden map.

Maak naar een maand een overzicht van hoe u maand is gelopen. Hoe kwam u uit? Heeft u nog extra dingen moeten laten? Door uw budgetplan maandelijks te evalueren, ziet u altijd direct of er een probleem is en kunt u dan al ingrijpen, dit voorkomt grotere problematiek.Personen met een laag inkomen kunnen een voedselpakket aanvragen bij de voedselbank en er zijn diverse fondsen om te kunnen sporten, naar school te gaan en om bijvoorbeeld een verjaardag feest te geven.

 1. Via de gemeente kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor het vervangen van witgoed en meubels.  De computer voorziening, Jeugdsportfonds, het jeugdcultuurfonds, scholierenvergoeding, de voedselbank, WMO en de woonkostentoeslag zijn ander tegemoetkomingen van de gemeente. Kijk op de website van uw gemeente welke tegemoetkomingen er zijn in uw gemeente.
 2. Vraag de tegemoetkomingen van de belastingdienst aan zoals zorgtoeslag en huurtoeslag.
 3. Vraag kwijtschelding aan voor water en afvalheffing bij uw gemeente.
 4. Geen geld voor schoolreis, schoolspullen, fiets, computer, sport, dans of muziek voor uw kind? Kan Leergeld u helpen? Leergeld.nl
 5. Heeft u minimaal 3 jaar een WWB? Dan kunt u de langdurigheid toeslag aanvragen. Deze kunt u elk jaar aanvragen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.