Mijn vriend heeft depressie, hoe kan ik hem het beste helpen?

Mijn vriend heeft sinds 1 jaar een depressie. Hij heeft mij vaak een berichtje gestuurd dat het niet goed gaat, maar ik weet niet zo goed wat ik dan moet zeggen. Ik vind het erg lastig om mij  in zijn gedachten gang te verplaatsen. Hoe kan ik mijn  vriend helpen?

Wat is het?

Als vriendin van een vriend met depressie kunt u ervoor uw vriend zijn. De hulp die u kunt bieden is een luistert oor, er voor de persoon zijn, en leuke dingen doen. De depressie kunt u zelf niet oplossen en heeft u professionele hulp bij nodig. Uw vriend kunt u wel helpen met het makkelijk te maken om er mee om te gaan.

Het lastige aan een depressie is dat het niet aan de buitenkant zichtbaar is net als bij een lichamelijke beperking. Als uw vriend het lastig vind zich uit te drukken in emoties of gevoel is het lastig te weten wat er in hem omgaat en voor u lastiger te reageren. Hoe u kunt reageren is afhankelijk van hoe u dit zo willen en hoe uw vriend dit wilt. Het kan zijn dat hij juist iets wil gaan doen of wilt praten. Andere willen juist een knuffel en bij elkaar zijn.

Zo begint u:

Stap 1 Houd het onderwerp depressie zoveel mogelijk bespreekbaar met uw vriend, maak er geen taboe van om over te praten en houd het open en eerlijk. Vraag regelmatig hoe het gaat en of u nog iets kunt doen. Geef uw vriend het gevoel dat hij altijd bij u terecht kan. Laat merken dat u voor uw vriend klaar staat.

Stap 2 Wat merkt u vriend van de depressie? Wanneer voelt hij zich minder goed? Is dit de gehele tijd en gehele dag of is dit met tussenpauze. Weet u vriend wat het kan doen om signalen van een depressie te verminderen en kan hij de signalen erkennen? Als uw vriend dit kan kan hij een code aan uw sturen zodat u weet wat er aan de hand is en kunt u er makkelijker op reageren.

Stap 3 Geef uw vriend aan dat u het lastig vind om te reageren op de berichtjes die hij stuurt. Vraag uw vriend hoe hij graag zou willen dat u reageert. Bijvoorbeeld door een gesprek of samen iets te gaan doen. Stuur geen berichten met de tekst ‘kop op, zo erg is het niet’ of ‘je zal zien, morgen kijk je er anders tegenaan, dit is niet wat uw vriend nodig heeft en graag zou willen. Het is of de depressie iets kleins is of uw vriend zich aanstelt. Hoe beter er hier een gesprek over is en hoe beter dit bespreekbaar is hoe meer open de relatie word en hoe beter u kunt reageren.

Stap 4 Ga regelmatig samen iets doen en houd het onderwerp depressie op de achtergrond. Praat over leuke dingen een leuke gezellige middag. Zodat de depressie voor een middag even niet bestaat.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een goed beeld hoe u kunt reageren op uw vriend en hoe u de situatie kunt aanpakken.

Tips:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.