Mijn minderjarige kind heeft schulden en nu wordt er gedreigd met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen?

Wat is het?

De schulden die uw minderjarige kind heeft gemaakt, dienen door de ouder betaald te worden. Als ouder bent u aansprakelijk/ verantwoordelijk voor schulden tot uw kind 18 jaar is. Is uw kind 18+ moet hij zelf een betalingsregeling afspreken met de schuldeiser en deze kan komen. Dan kan er geen beslag worden gelegd op uw goederen.

Zo begint u:

Stap 1 Wanneer u de rekening voldoet, word er geen beslag gelegd op uw goederen. Lukt het niet de rekening in een keer te betalen dan kunt een betalingsregeling afspreken met de schuldeiser en/of gerechtsdeurwaarder.

Stap 2 Laat uw kind een bijbaantje zoeken om de schulden aan u te betalen. Zo leert uw kind verantwoordelijkheid voor de schulden. Zo begrijp u kind beter wat het heeft gedaan. Maak afspraken met u minderjarige kind over de belkosten, kledinggeld en wat u kind op de rekening heeft. Maak duidelijk dat schulden niet kunnen en bijvoorbeeld kopen op afbetaling schulden geeft.  Leer uw kind verantwoordelijk met kosten en uitgaven om te gaan.

Stap 3 Neem in de toekomst eerder een actie, dan te wachten tot u een brief heeft over het in beslag nemen van uw goederen. Neem contact op met de deurwaarder en kijk of u nog een betalingsregeling kan regelen. Probeer het in de toekomst aan te pakken bij de eerste herinnering.

Stap 4 Vraag het juridisch loket welke stappen u kunt nemen. Er zijn rechtszaken die de ouder heeft gewonnen en het kind het bedrag moest betalen.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een goed beeld hoe u dit kunt voorkomen en hoe u het kunt aanpakken.

Tips:

  • Kijk online hoe andere ouders dit hebben aangepakt
  • Vraag informatie bij @schuldinfo op twitter.