migraine plan

5 Plan

Niet voor iedereen werken alle oplossingen hetzelfde, het is een kwestie van uitzoeken wat u kan helpen op dat moment.

 1. Maak een crisis noodplan voor een aanval. Dit houd in dat u in 4 korte stappen voor u zelf duidelijk hebt hoe u moet handelen bij een aanval. Hang deze op een plek waar u regelmatig langs loopt en leer de punten uit het hoofd. Doe de stappen ook in momenten zonder aanval om uzelf het aan te leren.
 2. Maak een lijstje met 4 punten die u moet doen bij hoofdpijn, als u er alles aan heeft gedaan de hoofdpijn te stoppen en dit lukt niet dan weet u zeker dat het een migraine is.
  1. Eten
  2. Afleiding
  3. Bewegen/sporten
  4. Ontspanning
 3. Houd het zo donker mogelijk bij een aanval, hoe donker het is, hoe sneller de rust terug komt, hoe sneller de migraine zakt. Probeer zoveel mogelijk te rusten en goed en gezond te eten en bewegen. Let wel op dat u voldoende daglicht krijgt en dat u zich niet gaat afzonderen. Een migraine kan kortdurend zijn van enkele uren. Deze kunt u na enkele keren te hebben gehad makkelijker zelf stoppen of verminderen door te letten op de signalen ervoor. Bij een aanval die langer duurt is dit een stuk lastiger en is rust, stilte en donker een manier om de pijn klachten te verminderen.

Inzicht

 1. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de problematiek om zo een oplossing te kunnen vinden en hier beter na te kunnen handelen in geval van een aanval. Hiervoor is het belangrijk om de signalen en gevolgen van de migraine te weten en te begrijpen om goed te kunnen handelen.
 2. Hoe vaak heeft u er last van? Houd het stress en hoofdpijn schema bij voor een tijdje, schrijf erbij wat u lichamelijk voelt en welke pijnen u meer ervaart. Houd bij wat de migraine verder met u doet, de gedachten, gebeurtenis, trigger. Zodat u een beter zicht krijgt op de problematiek er achter en kunt u eerder ingrijpen.
 3. Geef een zo duidelijk mogelijk omschrijving van een aanval. Wat heeft u van te voren gemerkt? Welke triggers? Wat was u gevoel? Wat waren de gedachten? Hoe meer u weet van uw eigen aanval hoe makkelijker het word om te handelen voor tijdens en na een aanval. Door ze op te schrijven kunt u nog regelmatig terug kijken en lezen en de verbeterpunten zien.

Dagelijks leven

 • Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan een vaste planning/schema voor uw dagelijks leven. Als u vaak hoofdpijnen heeft gaat u vaker rusten en dit kan veel invloed hebben op wat u dagelijks nog doet. Probeer nog zo actief mogelijk te zijn om uw zinnen te verzetten. Als u te vaak gaat rusten is de kans groot dat u zich slechter gaat voelen omdat u niks tot weinig heeft gedaan, dit brengt andere problematiek met zich mee.
 • Zoek een manier van actief bewegen en doe dit dagelijks om zo veel mogelijk stress kwijt te raken. Hoe meer balans u hierin heeft hoe minder aanvallen u krijgt. Komt de stress van gedachten of gebeurtenissen, schrijf deze dagelijks van u af in een dagboek, zo verwerkt u de gedachten en zijn ze minder op de voorgrond aanwezig.

Klachten verminderen

 1. Probeer yoga en ademhalingsoefeningen te doen om de rust terug te vinden. Door een verkeerde of versnelde ademhaling blijft een deel van de hoofdpijn in stand. Zorg voor regelmatige rek en strek oefeningen omdat de spieren vast gaan zitten vooral in de schouders en nek, wanneer u de migraine heeft of erna. Dit kan enkele dagen aanhouden.
 2. Paracetamol kan de pijnklachten iets verlichten, wanneer pijn te vaak of te hevig is, kunt u de huisarts vragen om andere medicatie, deze zijn dan vaak met de stof triptaan.
 3. Zet muziek op of een geluiddichte koptelefoon, zodat u niet het geluid hoor van irritatie. Door de muziek veranderd u stemming, gevoel en gedachten en hierdoor vind u rust. met de geluiddempende koptelefoon kunt u zich afzonderen, hierdoor ervaart u minder prikkels en kunt u de rust vinden. Let wel op dat u dit niet te vaak doet omdat u dan steeds gevoeliger word voor geluiden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.