Medisch dossier aan de hand van signalen

Signalen

Het zou duidelijker zijn om in het medisch dossier te werken met signalen waar de persoon last van heeft om herstel gericht te werken en om de specifieke problematiek van de persoon aan te pakken. Een diagnose is te algemeen en niet gericht op 1 persoon, hierdoor is de behandeling vaak ook algemeen zoals traumabehandeling, vaak slaat de behandeling maar deels aan.

Signalen zijn makkelijke korten woorden die te begrijpen zijn voor iedereen. Hierdoor is het een woord voor zowel de hulpverlener als de persoon wat kort en duidelijk is. Door het gebruik van diagnose is er vaak mis communicatie of het is niet geheel duidelijk wat de persoon nu wel of niet heeft van een diagnose. Over de signalen kan ook mis communicatie zijn wanneer persoon het groter maken dan het is, het niet geheel begrijpen of het anders word genoemd.

Bijvoorbeeld:

Diagnose is de hoofdcategorie, signalen een subcategorie. Wanneer de hoofdcategorie die vaak veel te groot en onduidelijk is, zou het duidelijker worden en meer begrepen worden wanneer er gebruikt word gemaakt van alleen de subcategorieën.

Hoofdcategorie / diagnose: Mv heeft een PTSS.

Subcategorie / signalen: Mv .. heeft … trauma’s opgelopen door : ….. Hierdoor heeft mv last van stress, angst, nachtmerries, herbelevingen. De diagnose is gesteld op … Mv heeft …. traumabehandelingen gehad.

Om signalen te kunnen herkennen observeren en te signaleren is er een signaleringsplan nodig en is het belangrijk de signalen dagelijks bij te houden in een dagboek om een duidelijk overzicht te krijgen hoeveel last een persoon heeft van de signalen. Hoe duidelijker het is welke signalen prioriteit hebben hoe gerichter een therapie, cursus, workshop, groep kan werken.

GGZ beschik over vele cursussen, workshop en veel ervaring met psychische problematiek. Deze informatie van de GGZ is zelden op een website van GGZ terug te vinden. Bij de GGZ zij er geen folders over diagnose of signalen hoe u hiermee kunt om gaan of wat het inhoud. Dit stukje eerlijke voorlichting ontbreekt vanuit GGZ naar de persoon.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.