Medisch dossier aan de hand diagnose

Diagnose is een samenvatting van signalen. De diagnose bevat meer signalen dan waar de persoon last van heeft. Een persoon heeft vaak niet de gehele diagnose maar een deel van de diagnose, maar krijgt de gehele diagnose. Na het stellen van de diagnose worden de signalen waarop ze zijn vast gesteld niet meer gezien, er word gekeken naar de diagnose en alle signalen die hiermee te maken hebben.

Vaak worden diagnose in 1 gesprek gesteld veelal tussen de 30 minuten en 60 minuten heeft een persoon 1 of meer diagnoses. Om een eerlijke diagnose te stellen zijn er meerdere gesprekken nodig. De eerste keer dat een persoon een gesprek voert is anders dan de tweede keer. De eerste keer is de persoon vaak zenuwachtig nerveus of heeft stress wat de uitslag van een diagnose zou kunnen beïnvloeden. Door een paar gesprekken kan er beter worden gekeken naar de persoon en kan de persoon tijdens het gesprek worden geobserveerd waardoor de signalen anders zijn en er andere diagnose uit kunnen komen.

De diagnose verteld niet hoe het met de persoon gaat er waar deze last van heeft. Door op te schrijven dat een persoon een ptss heeft zegt niks over het aantal trauma’s dat een persoon heeft, of de persoon nachtmerries heeft of niet, de persoon veel last heeft van gedachten of stress angst of paniek. PTSS is voor iedereen verschillend en iedere persoon met PTSS heeft ook verschillende signalen waar hij of zij last van heeft.

Bijvoorbeeld: een persoon reageert anders op een situatie dan zou mogen worden verwacht. Bij GGZ word er dan snel de diagnose Autisme voorgeschreven en niet gekeken waar het gedrag uit voort komt waarom de persoon zo doet. Door trauma’s in het verleden veranderd een persoon in gedrag, uitingen, dit heeft dan niks met de diagnose Autisme te maken maar met de trauma’s van de PTSS. Er word niet bij stil gestaan dat het de lange termijn gevolgen zijn van een trauma of nare gebeurtenis of de restverschijnselen naar behandeling.

Bijvoorbeeld Er staat vaak niet bij een lichte vorm of zwaar. Het is de diagnose autisme die er veel verschillende vormen zijn zoals pdd-noss. Ook in een sub diagnose zitten nog verschillen qua persoon, of combinaties met andere diagnoses. Door alleen autisme op te schrijven is het voor een ander niet duidelijk wat het voor de persoon inhoud. Autisme is een algemene diagnose waarvan van alles onder valt.

Bijvoorbeeld: diagnoses kunnen ook anders worden uitgelegd zoals bij een herbeleving bij GGZ word dit gezien als een psychose of waangedachte, terwijl het herinneringen zijn aan een zeer nare gebeurtenis en deze op nieuw beleeft. Dit is hetzelfde als een persoon op vakantie is geweest naar een mooi land, en in de vakantie de vakantie nog is terug zien in herinneringen. Alleen bij herbelevingen zijn ze negatief en herinneringen zijn vaak positief.

Omdat er veel over diagnose word geschreven in het medisch dossier worden signalen vaak niet opgeschreven of niet duidelijk omschreven. Waardoor er een groot deel belangrijke informatie over de persoon word gemist, niet word opgeschreven en niks mee gebeurt. Begeleiders /behandelaren zijn veelal verschillende personen. Wanneer er allen diagnose staan is het hoe de begeleider de diagnose op pakt en ziet, dit heeft verder niks te maken met de signalen die u heeft.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.