Vakantiegeld schuldhulpverlening

Mag ik het vakantiegeld houden in de schuldhulpverlening?

Voor vakantiegeld geldt hetzelfde als voor het inkomen. Als regel wordt het vakantiegeld vastgesteld op 95% van de bijstandsnorm (dus niet 95% van het vakantiegeld) en als u werkt op 100% van de bijstandsnorm. Het vakantiegeld vloeit in eerste instantie volledig naar de boedel. Bij alle schuldhulpverleners zijn de regels voor het vakantiegeld hetzelfde, met enkele uitzonderingen.

Het vakantiegeld opvragen en uitbetalen

Het vakantiegeld is van u zelf en altijd opvraagbaar bij uw schuldhulpverlener, ten zijn dit anders is afgesproken. Een aanvraag kunt u doen 1 maand voordat u vakantiegeld word gestort.

Het kan enkele weken duren na uw aanvraag dat het vakantiegeld op uw boedelrekening word gestort. Dit doordat er grote aantallen in een keer een aanvraag doen en de rechter commissaris het bedrag eerst moet goedkeuren.

Als u gebruikt maakt van budgetbeheer of als u onder beschermingsbewind bent gesteld, zal het vrij te laten deel vakantiegeld worden uitbetaald aan deze instantie.

Vakantiegeld is voor schulden

Het vakantiegeld, een bonus of eindejaarsuitkering is een eenmalig extra inkomen deze word gereserveerd voor de schuldeisers. Het kan voorkomen dat uw gehele vakantiegeld word ingehouden om u schulden af te lossen. Dit komt vaak doordat er maandelijks te weinig word afgelost. Bij alle schuldhulpverleners word gebruikt om uw schulden verder af te lossen.

Vakantiegeld Budgetbeheer

Om meer van uw schulden af te betalen, kan uw budgetbeheerder vragen om een deel of uw gehele vakantiegeld hiervoor af te staan. De budgetbeheerder legt géén beslag op uw inkomen. Alle extra inkomsten kunnen worden ingehouden om, uw schulden af te lossen. De extra aflossing is een vrijwillige inhouding, u mag het gehele bedrag ook houden.

Vakantiegeld Schuldsanering en  vakantiegeld bewindvoering

Wanneer uw wettelijke schuldsanering of bewindvoering heeft word een deel of het gehele uw vakantiegeld ingehouden om uw schulden af te lossen. Het vakantiegeld is opgenomen in de berekening van het aflossingsbedrag, en daar kan niet zomaar van afgeweken worden. Het deel wat u mag houden is het vrij te laten bedrag.

Vrij te laten bedrag

Al het inkomen dat u ontvangt boven uw vrij te laten bedrag moet storten op de boedel rekening. U mag dus nooit meer inkomen ontvangen dan het door de rechtbank vastgestelde vrij te laten bedrag.

Een achterstand

Als er een achterstand is aan de boedelafdracht kan de schuldhulpverlener uw vrij te laten deel vakantiegeld verrekenen met deze achterstand. De schuldhulpverlener maakt afspraken met de schuldeiser over een extra afbetaling en het bedrag. Het afstaan van uw vakantiegeld is niet vrijwillig en word vastgesteld door de schuldhulpverlener.

Let op Denkt u er om dat u niet zonder toestemming op vakantie mag gaan naar het buitenland. Geef het altijd door bij uw schuldhulpverlener en gemeente.

Op vakantie? Betaal eerst je (belasting) schulden.

De Belastingdienst houdt geregeld onaangekondigde acties op Schiphol. Na de gebruikelijke paspoortcontrole kan de Belastingdienst vragen of je nog openstaande rekeningen hebt. Ook de marechaussee kijkt bij de paspoortcontrole of je in het opsporingsregister staat. Daarin word je opgenomen als je onbetaalde boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hebt. Het gaat daarbij vooral om verkeers- en geldboetes die door de rechter zijn opgelegd, de zogenoemde geldboetevonnissen. Het gaat bij deze controle om notoire wanbetalers!

 

 

Profielfoto van Online schuldhulp

Over Online schuldhulp

Schuldhulp beantwoord uw vragen over budgetbeheer, bewindvoering en schuldsanering, ik kan uw verder helpen in de wereld van schuldhulpverlening. Schulden, u kunt er bovenop komen! Hebt u schulden of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kijk hier hoe u zich kunt aanmelden voor schuldhulp. Schuldhulp is bovendien gratis.

Geef een reactie