Luisteren

Hoe kan ik mijn kind laten luisteren? Maar wat is nou eigenlijk goed luisteren? Geeft u zelf het goed actief luister voorbeeld?

Wat is eigenlijk luisteren?

Luisteren is actief luisteren en horen wat uw kind zegt of andersom, het is een wisselwerking, wat erg belangrijk is voor de communicatie tussen u. Als er word gezegd mijn kind luistert niet, word er eigenlijk bedoel dat uw kind niet direct heeft gereageerd en dat het op dat moment niet doet wat u zegt. Dit heeft verder niks met het luisteren te maken. Kinderen rond de 2 jaar zitten vaak in de peuterpubertijd en vinden het dan gewoon leuk om niet te luisteren en maken er een spelletje van. Dit is een fase, door consequent te blijven en duidelijk uw grenzen aan te geven gaat dit van zelf over.

In een omgeving waar veel geluiden zijn of als de televisie of radio aanstaat word u kind al snel afgeleid en hoort niet wat u zegt. Kinderen zitten vaak dan in het televisieprogramma. Of door bijvoorbeeld Hyperactiviteit, ADHD en andere gedragsstoornissen, overprikkelingen. Door internet en sociaal media, door te communiceren via het versturen van whatsapp berichten of tweet gaat het echte luisteren achteruit. De huidige generatie ouders stelt minder of geen duidelijke grenzen waardoor kinderen niet gewend zijn aan regels.

Hoe kunt actief luisteren naar uw kind?

Mijn kind luistert echt niet, wat moet ik? Probeer er achter te komen waarom uw kind niet luistert, op welke momenten luistert uw kind niet? Door hierachter te komen kunt u vele buien voorkomen. Door positief te communiceren met uw kind zal hij/zij veel eerder instructies opvolgen en zal uw veel minder strijd hebben.

Actief luisteren betekend met volle aandacht naar uw kind luisteren dus niet met iets bezig zijn. Luister met u volle aandacht en zonder oordeel, advies of oplossing. Zoek naar het gevoel van uw kind wat het zou kunnen zijn en benoem dat. Door beter naar u kind te luisteren voelt u kind zich begrepen en gehoord, dit geeft u kind meer zelfvertrouwen. Hierdoor weet u kind dat u rekening houd met de wensen van uw kind.

Bent u als ouder ervan bewust dat de manier van instructies die u geeft aan uw kind(eren), ervoor zorgt of uw kind wel of niet luistert? Zorg voor een heldere structuur en vaste gewoontes en geef uw kinds inspraak bij het vaststellen van huisregels. Wees duidelijk, positief en concreet in uw verzoek naar uw kind, praat op een rustige toon en maak gebruik van ik-boodschappen . Maak hierbij contact met uw kind , door uw kind aan te kijken en op gelijke hoogte te praten. Praat zoveel mogelijk op de manier wat u wel verwacht van uw kind, laat het negatieve van niet zoveel mogelijk weg. Kinderen willen duidelijkheid en zullen, als ze voor een keuze worden gesteld, (bijna) altijd gaan voor de optie die het meest helder wordt geformuleerd. Zeg dus het best op een zo duidelijk mogelijke manier wat u wil en wat er zal gebeuren als uw kind precies doet wat u wil. Zeg vaker ja dan nee tegen je kind.

Versterk de band met uw kind. Als u wilt corrigeren heeft u een goede band nodig met uw kind. Zo zal het sneller iets doen wat u vraagt. Biedt leuke activiteiten aan, maak zoveel mogelijk fysiek contact. Kijk uw kind af en toe blij in de ogen. Toon interesse en luister naar uw kind. Door het goed voorbeeld te geven van actief luisteren naar uw kind, zal uw kind dit sneller overnemen, waardoor het beter gaat luisteren. Gehoord worden en begrepen voelen is een diepe menselijke behoefte en ondanks dat het lijkt of onze kinderen veel aandacht krijgen, voelen ze zich toch niet altijd gehoord.

Geef kinderen de tijd om te luisteren. Geef vooral jonge de tijd om actief te luisteren, wanneer kinderen in hun spel zitten, zijn ze met hun hele de gedachte daarmee bezig en dan is de kans groot dat ze u niet horen. Neem even de tijd en na even reageert uw kind vaak uit zich zelf. Als u dan geduld kunt opbrengen zult u zien dat kinderen goed luisteren naar uw woorden.

Is het gehoor wel goed?

Heeft u twijfels of u kind goed kan horen? Kinderen in de leeftijd rond de 8 jaar hebben vaak last van looporen. Dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts en een verwijzing te vragen voor de KNO om een gehoortest te laten doen, dit kan ook bij uw cjg.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.