Loslaten

Wat is het?

Loslaten heeft te maken met het verwerken van gedachten of gebeurtenissen. Loslaten is accepteren van een probleem of gedachten om hier genoegen mee te nemen en te zoeken naar een oplossing of verandering. Mensen gaan vaak piekeren over gebeurtenissen of gedachten, de gedachten kunnen zorgen voor veel stress, door deze los te laten kunt u ontspannender leven.

De gedachten is zo aanwezig dat het signalen met zich mee brengt. Wanneer deze gedachten minder aanwezig zijn en u er niet of nauwelijks over nadenkt heeft u de gedachten losgelaten en zal het ook minder stress opleveren.

Het los laten van de gedachten gaat niet bij ieder persoon hetzelfde en de oplossing bestaat dan ook uit meerdere opties, die vaak door elkaar worden gebruikt. Het is bij loslaten zo dat u opzoek moet gaan naar een manier die voor u goed voelt en simpel is toe te passen.

Het vast houden aan dingen die u beter los kunt laten kost veel energie, stress en kan zorgen voor onrust en zorgt voor het verpesten van het humeur. Het gene wat u moet loslaten, zorg voor extra druk in het hoofd en hierdoor heeft een persoon vaker last van hoofdpijnen.

De gedachten zijn vaak negatief, door hieraan vast te houden, trekt u positieve gedachten hierin mee. Probeer zoveel mogelijk de positieve kant te bekijken en het te verwerken als iets wat minder positief was in plaats van negatief.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

Het loslaten van gedachten kan werkt bevrijdend en opluchtend en het geeft rust. Het ruimt opw, waardoor er ruimte voor nieuwe dingen ontstaat. Het geeft zelfvoldoening, want: you did it! Het brengt een diepere ademhaling teweeg. En u komt weer in een positieve flow.

 • Wat wilt u loslaten? Wanneer was deze gebeurtenis? Heeft u er veel stress van?
  • Schema’s ervaart u stress of onrust van de gedachten, houd dan even een stressschema bij zodat u meer inzicht heeft in wat er achter de stress zit.
  • Probleemomschrijving. Maak voor u zelf een duidelijk verhaal van het gene dat u wilt loslaten en of verwerken. Haal hier een paar punten uit waaraan u wilt gaan werken.
  • Heeft het loslaten te maken met een diagnose, ga dan niet het internet afspeuren naar informatie, maar vraag om een goede website met lotgenoten groep,waar u tips en advies kunt vragen.
  • Heeft het loslaten te maken met rouw, bedenk een manier om hiermee om te gaan, bijvoorbeeld dooreen plekje in te richten of neem contact op met korrelatie. Bedenk een manier om iets te herdenken, dit kan helpen bij het verwerken en loslaten van de gedachten.
 • Hoe wilt u dit verwerken?
  • dagboek. Door dagelijks een dagboek bij te houden kunt u de gedachten veranderen van negatief naar positief en kunt u de gedachten van uw afschrijven. Met een dagboek kunt u bijhouden hoe vaak gedachten terugkeren en kunt u de meest terugkerende gedachten aanpakken.
  • sport. Door te gaan sporten kunt u niet verwerkte gedachten makkelijk loslaten. Door actief bezig te zijn , bent u met andere zaken bezig dan met de gedachten. De gedachten gaan dan meer naar de achtergrond.
  • ontspanning/hobby. Door ontspanning te zoeken, verwerkt u de gedachten en kunt u deze parkeren. Hoe vaker u de oefeningen doet hoe makkelijker u de dingen kunt loslaten. Door het doen van een hobby, wat u vaak leuk vind om te doen, kunt u makkelijker de ontspanning vinden. Een massage van nek of schouder kan ook helpen bij de ontspanning.
  • Zorg voor voldoende afleiding. Plan vaste momenten in voor activiteiten. Maak en activiteitenlijst met daarop activiteiten die u kunt gaan doen wanneer stress te hoog oploopt of gedachten te veel aanwezig zijn.
  • Praat zoveel mogelijk over het gene dat u wilt loslaten dit kan nieuwe inzichten geven voor het verwerken of het kan u ondersteunen bij het verwerken. Vind u het lastig om zaken zelf los te laten, dan kunt u hulp vragen bij naasten of bij GGZ. Zij kunnen u begeleiden in het proces en helpen u een manier van loslaten aan te leren.
 • Structuur door dagelijkse structuur en een goede planning heeft u minder problematiek en minder zaken die u los moet laten.
  • Maak een planning om dingen en activiteiten te gaan doen. Komt het niet uit zorg altijd dat er een plan b is zodat u verder kunt. Een plan b voorkomt veel stress en onzekerheid.

Het verwachte resultaat:

Met het stappenplan heeft u meer inzicht in de problematiek achter het gene wat u wilt loslaten en een manier om het los te laten.

Tips:

 • Loslaten is niet altijd even makkelijk, maar als het eenmaal is verwerkt is het een opluchting
 • Blijf niet met de gedachten zitten en pak ze aan.

Waarschuwingen:

 • Door te veel piekeren kunt u veel stress ervaren en van de stress kunt u gezondheidsproblematiek oplopen. Blijf er niet te lang mee zitten en vraag op ttijd hulp bij het loslaten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.