Liegen

ik ben een geboren leugenaar,hoe kom ik er vanaf? Door het liegen verlies ik steeds alles in het leven. het is bij mij altijd opbouwen hebben en verliezen.

Wat is het?

Mensen worden niet geboren als een leugenaar. Dit zit vaak in het gedrag van een persoon die langzaam aan groeit. Door leugens komen veel mensen vaker in de problemen, dan elke keer de waarheid te vertellen. Bij leugens bent u meer bezig met het bedenken van een smoes dan met uw menig te zeggen. Door over uw mening te praten en de waarheid te zeggen is een gesprek naar waarheid mogelijk. De waarheid geeft rust, is makkelijk, en kunt u zich altijd aan vast houden. De leugens geven onrust, elke keer iets nieuws bedenken, nieuwe leugens over de leugens. Personen die problematiek hebben ontkennen vaak dat er iets aan de hand is, ze bedenken leugens om te doen of er ook niks aan de hand, met het gevolg dat de problematiek alleen maar oploopt.

Zo begint u:

Het is nodig om uw gedrag te veranderen om dit aan te pakken. Allen met veel doorzettingsvermogen kunt u dit zelf aanpakken. Het heeft te maken met een bepaalde gedachten gang waar u zich al lange tijd aan vast houd. Op dit moment is het voor u normaal om dit zo te doen. Door de gedachten gang heeft u een vast patroon ontwikkeld hoe u reageert op iets. Door op een andere manier te reageren op gesprek en dit consequent vol te houden, kunt u leugens verminderen.

Stap 1 Van welke leugens heeft u spijt? Wat vind u hier zo erg aan? Waarom was de waarheid niet mogelijk? Wat waren de gevolgen? Schrijf deze zo uitgebreid mogelijk op.

 1. Wat kunt u leren van de deze leugen? Waar en hoe zou u het anders willen aanpakken?
 2. Wat is er voor nodig om de waarheid te zeggen over de leugen? Kan dit in een gesprek of kunt u het vertellen via een brief? Wat zijn de gevolgen van de waarheid als nog te bespreken?
 3. Hoe zou de persoon reageren?Heeft het invloed op het contact?
 4. Wat levert u op?

Stap 2 Schrijf de leugens op in een lijstje, met de namen van de personen.

 1. Maak er een schikking in aan welke is het belangrijkst om direct aan te pakken en welke kan even wachten?
 2. Wat is ervoor nodig deze bespreekbaar te maken?
 3. Welke doelen kunt u hieraan vast hangen? Welke kunnen binnen een week en welke binnen een maand?

Stap 3 Maak dagelijks een overzicht met de leugens die u die dag heeft verteld aan de hand van het 4b en 5g schema.

 1. Wat maakt het dat u steeds iets bedenkt (liegt) in plaats van het zeggen van de waarheid?
 2. Hoe vaak doet u dit?
 3. Hoe voelt u zich al u liegt over iets? Geef dit een beter gevoel dan de  waarheid te spreken?
 4. Heeft u het gevoel dat u niet word begrepen en afgewezen word als u verteld hoe u het vind?
 5. Waarom heeft u dit zo gezegd? Hoe kunt u dit volgende keer verbeteren? Waar zou u op kunnen letten?

Stap 4 Zet iets positief tegen over elke leugen. Normaal wanneer mensen liegen voelen ze minder goed en maken zich hier druk over. Op dit moment is het voor u normaal geworden om dit vaak te doen. Door extra te letten op wanneer u de waarheid verteld en wanneer een leugen, word u zich meer bewust van de momenten waarop u niet de waarheid spreekt. Op dat moment maakt u de leugen direct bespreekbaar, beloon u zelf daarna door iets leuks te gaan doen of door iets lekkers te halen. Hoe vaker u dit hoe makkelijker het word.

Stap 5 Neem een persoon in vertrouwen om het probleem te bespreken en dat u het graag wilt veranderen maar u eigenlijk niet zo goed weet hoe. Vraag of deze persoon u kan helpen en extra kan opletten op de signalen als het gebeurt, zodat deze direct kan reageren.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft een een goed beeld hoe u de leugens of niet spreken van de waarheid kunt aanpakken en verbeteren.

Waarschuwingen:

De leugens brengen u alleen meer problemen. Pak deze problemen aan door hulp te gaan zoeken, hoe langer het duurt, hoe erger u situatie word.