Leefgeldrekening

Leefgeldrekening

  • Een leefgeldrekening is een betaalrekening speciaal voor mensen die onder bewind staan of in de schuldsanering zitten. Bij de rekening zit een pinpas, waarmee u kunt pinnen en betalen. Op deze rekening is het niet mogelijk om rood te staan. Een leefgeldrekening is geen gratis rekening. Dit is een rekening met een pinpas die u krijgt van de schuldhulpverlener om uw leefgeld te storten.
  • Wat is een leefgeldrekening? Een leefgeldrekening is een rekening waar u maandelijks of wekelijks leefgeld op gestort krijgt. Hierbij is het mogelijk om te pinnen maar niet om te internetbankieren. Met deze rekening kunt u alleen de dagelijkse boodschappen doen.
  • Voor deze rekening worden door de bank extra kosten gerekend per maand of per kwartaal. Bij een normale bankrekening heeft u bij vele banken maandelijkse kosten voor het gebruik van een bankpas en een service. Voor het openen van een leefgeldrekening betaald u ongeveer eenmalig €20,- daarnaast zijn er kosten om de rekening open te houden van gemiddeld €2,- per maand en kosten voor een pinpas van €2,- per maand.
  • Kan er beslag worden gelegd op mijn leefgeldrekening? Op zowel een leefgeldrekening als een beheerrekening, kan beslag worden gelegd door de schuldeisers. Dit gebeurt vaak aan het einde van de maand wanneer u loon of uitkering word gestort. De schuldeiser weet dat er geld op uw rekening staat en int zijn openstaande rekening. Hierbij moet rekening worden gehouden met de beslagvrije voet.

Meer inkomsten kan bewindvoerder extra geld naar leefgeldrekening storten

  • Wanneer u meer inkomsten heeft zult u er zelf niet veel van merken. Meer inkomen betekend dat u meer kunt aflossen. Het inkomen word gestort op de beheerrekening.
  • Het hogere inkomen komt maandelijks terug dus moet er een nieuwe berekening worden gemaakt. De wijzing van een hoger inkomen moet u doorgeven aan de bewindvoerder.
  • Er word een nieuwe berekening gemaakt over het inkomen en de kosten. Hiermee word het nieuwe leefgeld vastgesteld, dit kan in een gunstig geval hoger uit vallen.
  • Het hoger inkomen word een deel van gereserveerd als extra geld. Na de nieuwe berekening word het geld op de leefgeldrekening gestort. Dit kunt u dit in overleg met de bewindvoerder aanvragen. De bewindvoerder moet akkoord geven voor het extra geld. Krijgt u extra geld dan word het direct op de leefgeldrekening gestort.
  • Heeft u eenmalig een hoger inkomen door bijvoorbeeld een erfenis dan zal dit geen invloed hebben op uw leefgeld en word dit gereserveerd en kunt u dit op aanvraag opnemen. Vaak word dit ook gebruikt om eenmalig extra geld af te lossen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.