Leefgeld

L

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, 4 schuldhulpverlening

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Leefgeld is het bedrag wat u maandelijks overhoud wanneer u een budgetplan werkblad bijhoud, het verschil tussen inkomsten en uitgaven is het bedrag wat u kunt besteden als leefgeld. Leefgeld word vaak gezien als iet uit de schuldhulpverlening, in uw administratie heeft u hier ook mee te maken. Het is belangrijk het werkblad regelmatig bij te houden voor een goed balans tussen inkomsten en uitgaven. Voor meer informatie kunt u het artikel budgetplan en huishoudgeld lezen. Leefgeld is een bedrag dat u wekelijks of maandelijks ontvangt op een leefrekening van de schuldhulpverlener voor eten, drinken, kapper, kleding, verjaardag, telefoon, internet, sporten, etc.

Hoe hoog het minimale leefbedrag is, ligt aan de hoogte van uw schulden en uw inkomsten, dit word samen met uw schuldhulpverlener vast gesteld. Alle extra inkomsten zoals de kinderbijslag, toeslagen en vakantiegeld schuldhulpverlening, word meegeteld als inkomsten. Op deze website vind u de bedrage die u minimaal, +/- € 30,00 tot € 90,00 per week, in een standaard situatie zou kunnen krijgen. De situatie van u kan anders zijn en waardoor het niet altijd mogelijk is om leefgeld te ontvangen. De schuldhulpverlening gaan uit van een andere benadering zo word er gekeken naar het totaal inkomen .

In de wet is geen minimum leefgeld bij schuldhulpverlening gesteld, de meeste budgetbeheerders maken gebruik van een vrij te laten bedrag. Het bedrag waarvan u maandelijks moet rondkomen, ook wel vrij te laten bedrag genoemd, is de belastingvrije voet van 90% + een reservetoeslag van 5%. Van het hele bedrag mag u tijdens de schuldsanering 95% houden. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd (artikel 475 lid d van het Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering). Dit komt neer op een minimum norm van uw leefgeld van per persoon € 40,- en per inwonend gezinslid € 10,- per week extra.

Een vrij te laten bedrag word berekend met een vtlb calculator of aan de hand van de Recofa methode kan een schuldhulpverlener het bedrag vaststellen, de methode is ontwikkeled door een werkgroep van rechters-commissarissen in faillisementen (Recofa). Met het vtlb (vrij te laten bedrag) moet u uw vaste lasten betalen, eten, kleding, verjaar- en feestdagen, vervanging van de wasmachine, enz. Hierbij zijn de kosten van de eigen bijdrage ziektekosten in verwerkt.

Leefgeld is voor de gehele duur van het schuldhulpverleningstraject. Dit word door de rechter bepaald en is vaak 3 tot 5 jaar. De schuldhulpverlener brengt ieder 1/2 jaar een verslag uit aan de rechter commissaris, hierna komt er een evaluatie. Bij een verandering in uw situatie door bijvoorbeeld werk kan het zijn dat uw meer schulden kunt afbetalen en/of meer leefgeld overblijft.

Het weekgeld word op een vaste dag op uw rekening gestort. Wanneer er voldoende saldo is kunt u naast weekgeld ook maandgeld ontvangen, ook dit word op een vaste dag gestort. Indien u weekgeld in uw budgetplan heeft staan, ontvangt u elke week op dezelfde dag uw weekgeld. Indien u maandgeld in uw budgetplan heeft staan, ontvangt u eens per maand leefgeld op een vaste datum.

Wat is een leefgeldrekening? Een leefgeldrekening is een rekening waar u maandelijks of wekelijks leefgeld op gestort krijgt. Hierbij is het mogelijk om te pinnen maar niet om te internetbankieren. Met deze rekening kunt u alleen de dagelijkse boodschappen doen. Een leefgeldrekening is een betaalrekening speciaal voor mensen die onder bewind staan of in de schuldsanering zitten. Bij de rekening zit een pinpas, waarmee u kunt pinnen en betalen. Op deze rekening is het niet mogelijk om rood te staan. Een leefgeldrekening is geen gratis rekening. Dit is een rekening met een pinpas die u krijgt van de schuldhulpverlener om uw leefgeld te storten. Voor deze rekening worden door de bank extra kosten gerekend per maand of per kwartaal. Bij een normale bankrekening heeft u bij vele banken maandelijkse kosten voor het gebruik van een bankpas en een service. Voor het openen van een leefgeldrekening betaald u ongeveer eenmalig €20,- daarnaast zijn er kosten om de rekening open te houden van gemiddeld €2,- per maand en kosten voor een pinpas van €2,- per maand.

Wat is een beheerrekening? Voor een beheerrekening moet u een beschikking hebben van de kantonrechter die u onderbewindstelling heeft geplaatst. Na de benoeming van een schuldhulpverlener word er een beheerrekening geopend. De Beheerrekening is een combinatie van een betaal- en spaarrekening zonder bankpas. De rekening word gebruik bij mensen die onder bewind staan of in de schuldsanering zitten. Een bewindvoerder regelt alle betalingsverkeer via de beheerrekening. De bewindvoerder moet dan alle werkgevers en instanties aanschrijven waar u inkomsten van ontvangt en waar u betalingsverplichtingen aan heeft. Met een beheerrekening worden uw vaste lasten betaald en hierop worden u inkomsten uit loon, toeslagen of uitkering gestort. Deze rekening word op uw naam aangevraagd, maar u kunt er niet zelf betalingen mee verrichten of mee pinnen. Op deze rekening is het niet mogelijk om rood te staan. Een beheerrekening is niet gratis. Voor het openen van de beheerrekening betaalt u eenmalig € 20,- en een maandelijks bedrag van € 1,85 voor de rekening.

Kan er beslag worden gelegd op mijn leefgeldrekening? Op zowel een leefgeldrekening als een beheerrekening, kan beslag worden gelegd door de schuldeisers. Dit gebeurt vaak aan het einde van de maand wanneer u loon of uitkering word gestort. De schuldeiser weet dat er geld op uw rekening staat en int zijn openstaande rekening. Hierbij moet rekening worden gehouden met de beslagvrije voet.

Mag er beslag worden gelegd op een beheerrekening? Er mag op zowel de beheerrekening als de leefgeldrekening beslag worden gelegd. Er zou rekening gehouden moeten worden met de beslagvrije voet, maar schuldeisers mogen een openstaande rekening vorderen. Hierdoor kan het voorkomen dat er geen leefgeld is.

Share Button

Schulden coach geeft u informatie tips en advies om zelf u schulden op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *