Leefgeld

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Leefgeld is het bedrag wat u maandelijks overhoud wanneer u een budgetplan werkblad bijhoud, het verschil tussen inkomsten en uitgaven is het bedrag wat u kunt besteden als leefgeld. Leefgeld word vaak gezien als iet uit de schuldhulpverlening, in uw administratie heeft u hier ook mee te maken. Het is belangrijk het werkblad regelmatig bij te houden voor een goed balans tussen inkomsten en uitgaven. Voor meer informatie kunt u het artikel budgetplan en huishoudgeld lezen. Leefgeld is een bedrag dat u wekelijks of maandelijks ontvangt op een leefrekening van de schuldhulpverlener voor eten, drinken, kapper, kleding, verjaardag, telefoon, internet, sporten, etc.

Hoe hoog het minimale leefbedrag is, ligt aan de hoogte van uw schulden en uw inkomsten, dit word samen met uw schuldhulpverlener vast gesteld. Alle extra inkomsten zoals de kinderbijslag, toeslagen en vakantiegeld schuldhulpverlening, word meegeteld als inkomsten. Op deze website vind u de bedrage die u minimaal, +/- € 30,00 tot € 90,00 per week, in een standaard situatie zou kunnen krijgen. De situatie van u kan anders zijn en waardoor het niet altijd mogelijk is om leefgeld te ontvangen. De schuldhulpverlening gaan uit van een andere benadering zo word er gekeken naar het totaal inkomen .

In de wet is geen minimum leefgeld bij schuldhulpverlening gesteld, de meeste budgetbeheerders maken gebruik van een vrij te laten bedrag. Het bedrag waarvan u maandelijks moet rondkomen, ook wel vrij te laten bedrag genoemd, is de belastingvrije voet van 90% + een reservetoeslag van 5%. Van het hele bedrag mag u tijdens de schuldsanering 95% houden. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd (artikel 475 lid d van het Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering). Dit komt neer op een minimum norm van uw leefgeld van per persoon € 40,- en per inwonend gezinslid € 10,- per week extra.

Een vrij te laten bedrag word berekend met een vtlb calculator of aan de hand van de Recofa methode kan een schuldhulpverlener het bedrag vaststellen, de methode is ontwikkeled door een werkgroep van rechters-commissarissen in faillisementen (Recofa). Met het vtlb (vrij te laten bedrag) moet u uw vaste lasten betalen, eten, kleding, verjaar- en feestdagen, vervanging van de wasmachine, enz. Hierbij zijn de kosten van de eigen bijdrage ziektekosten in verwerkt.

Leefgeld is voor de gehele duur van het schuldhulpverleningstraject. Dit word door de rechter bepaald en is vaak 3 tot 5 jaar. De schuldhulpverlener brengt ieder 1/2 jaar een verslag uit aan de rechter commissaris, hierna komt er een evaluatie. Bij een verandering in uw situatie door bijvoorbeeld werk kan het zijn dat uw meer schulden kunt afbetalen en/of meer leefgeld overblijft.

Het weekgeld word op een vaste dag op uw rekening gestort. Wanneer er voldoende saldo is kunt u naast weekgeld ook maandgeld ontvangen, ook dit word op een vaste dag gestort. Indien u weekgeld in uw budgetplan heeft staan, ontvangt u elke week op dezelfde dag uw weekgeld. Indien u maandgeld in uw budgetplan heeft staan, ontvangt u eens per maand leefgeld op een vaste datum.

Stap 2 Het maken van een doel

Van het weekgeld dat aan uw overgemaakt ontvangt u een afschrift dit hoort wekelijks te gebeuren. Het kan zijn dat het weekgeld niet word gestort omdat het word verrekend met de openstaande schulden. Hiervan heeft u een schriftelijke bevestiging gekregen. De bewindvoerder kan u een antwoord geven waarom het geld niet is gestort. Het weekgeld kunt u aan de bewindvoerder vragen en een verzoek indienen het geld te storten. Word het niet gestort dan kunt u navraag doen bij het juridisch loket. Ook kunt u bezwaar indienen bij de bewindvoerder en daarin vermelden hoeveel weken u geen leefgeld heeft gekregen. De windvoerder is verplicht de beslagvrije voet uit te betalen

Leefgeld is vrij besteedbaar. Budgetbeheer is bedoeld om u te leren goed met het beschikbare geld om te gaan en daarvoor is het nodig dat de budgetbeheerder inzicht krijgt over hoe u het leefgeld besteed. De budgetbeheerder kan u wel vragen om de bonnetjes te bekijken waar u het leefgeld aan besteed.

Prioriteit 1 Schulden Schulden hebben voorrang op alles. Bij schuldhulpverlening worden eerst de vaste lasten en schulden afgelost en hierdoor kan het zijn dat er geen leefgeld meer over is. Dat er geen leefgeld is op dit moment komt dat omdat er beslag ligt op uw loon en/of uitkering? Dat kunt u via uw schuldhulpverlener dit laten aanpassen. Komt omdat er te weinig loon en/of uw uitkering te laag is? Dan kunt u bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen.

Prioriteit 2 Vaste lasten Naast uw schulden moeten de vaste lasten zoals de telefoon, het internet, verzekering(en) en, indien van toepassing kosten voor de kinderen. nog worden betaald.

Prioriteit 3 Sparen De schuldhulpverlener houd een bedrag in voor kosten zoals bijvoorbeeld voor de eigen bijdrage van de ziektekosten, voor de gemeentelijke- en/of waterschapsbelasting of voor onvoorziene uitgaven te kunnen betalen.

Prioriteit 4 En tenslotte wordt dan gekeken hoeveel er overblijft voor het leefgeld. Plan aan passen; Heeft u te weinig leefgeld of duurt het te lang voor uw schuldhulpverlener het plan aanpast, dan kunt u nog naar het juridisch loket en/of een advocaat in de hand nemen. De kosten van een advocaat voor het leefgeld en dreiging tot afsluiten, kunt u terugvragen bij de bijzondere bijstand. Hiervoor heeft u een bewijs van onvermogen nodig deze kunt u halen bij het juridisch loket. Neem hiervoor de gegevens van uw advocaat mee.

Waarom betaal ik bankkosten op mijn leefgeld rekening? Een leefgeldrekening is een betaalrekening speciaal voor mensen die onder bewind staan of in de schuldsanering zitten. Bij de rekening zit een pinpas, waarmee u kunt pinnen en betalen. Op deze rekening is het niet mogelijk om rood te staan. Een leefgeldrekening is geen gratis rekening. Dit is een rekening met een pinpas die u krijgt van de schuldhulpverlener om uw leefgeld te storten. Voor deze rekening worden door de bank extra kosten gerekend per maand of per kwartaal.

Welke kosten moet ik betalen? Bij een normale bankrekening heeft u bij vele banken maandelijkse kosten voor het gebruik van een bankpas en een service. Voor het openen van een leefgeldrekening betaald u ongeveer eenmalig €20,- daarnaast zijn er kosten om de rekening open te houden van gemiddeld €2,- per maand en kosten voor een pinpas van €2,- per maand.

Stap 3 Plan maken

Op zowel een leefgeldrekening als een beheerrekening, kan beslag worden gelegd door de schuldeisers. Dit gebeurt vaak aan het einde van de maand wanneer u loon of uitkering word gestort. De schuldeiser weet dat er geld op uw rekening staat en int zijn openstaande rekening. Hierbij moet rekening worden gehouden met de beslagvrije voet.

Mijn weekgeld is niet gestort, hoe kan dat?

Is het een feestdag? Op erkende feestdagen zijn banken gesloten en word er geen geld gestort. Als een feestdag op een doordeweekse dag valt, (hemelvaartsdag (donderdag), tweede paasdag (maandag) en tweede pinksterdag (maandag), de kerstdagen, koninginnedag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag), dan wordt er geen geld overgemaakt. Om deze dagen niet in de problemen te komen kunt u hiervoor, minimaal 1 week van te voren, een verzoek indienen om het weekgeld eenmalig eerder te storten op uw rekening.

Heeft u extra rekeningen ontvangen? Heeft u extra rekeningen gekregen zoals bijvoorbeeld de servicekosten en/of jaarafrekening, dan gaan deze rekeningen voor op uw leefgeld. Hierdoor kan het zijn dat er minder of geen leefgeld word gestort.

Is er een administratief probleem? het kan zijn dat er een probleem is bij de verwerking van uw leefgeld in de administratie van uw schuldhulpverlener. Neem contact op met u schuldhulpverlener om te vragen wanneer het leefgeld word gestort en om een eventuele spoedbetaling.

Is er onvoldoende saldo beschikbaar? Op uw beheerrekening staat onvoldoende saldo om uw weekgeld over te maken. Van deze rekening worden uw vaste lasten betaald en uw leefgeld word op deze rekening gestort. Dit kan komen omdat uw uitkering of inkomsten nog niet binnen zijn, hierdoor heeft is de betaling van uw week geld nog niet gedaan. In de regel gaan schulden en vaste lasten voor leefgeld. Zorg ervoor dat u altijd een klein bedrag in huis heeft om deze dagen door te komen. Neem contact op met uw schuldhulpverlener en vraag na waarom er geen leefgeld is gestort.

Ik mag alleen geld aanvragen via een brief, mag dit? Ja, dit mag schuldhulpverlening doen. Voor alle onvoorziene uitgave moet u een verzoek doen bij de schuldhulpverlener voor extra geld. Wanneer u een brief stuurt kan de schuldhulpverlener binnen een redelijke termijn reageren. Een verzoek en uitbetaling door middel van een brief duurt ongeveer 2 weken.

  • Het is een voorwaarde dat zij binnen een redelijk termijn bereikbaar zijn.
  • Wanneer u geen schulden heeft kunt u 1x per maand geld aanvragen, minimaal 1 week van te voren
  • Wanneer u schulden heeft word het vaak niet toegekend. Alleen in bijzondere gevallen.
  • Er moet minimaal € 500,00 op uw beheerrekening beschikbaar zijn. (dit betekent dat het geld niet gereserveerd mag zijn voor andere zaken of schuldeisers)

Hebt u schulden of geldproblemen of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Schuldhulp geeft informatie en tips over schuldhulpverlening, schulden aanpakken en het voorkomen van het krijgen van nieuwe schulden. Zelf uw schulden regelen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.