koud

Wat is kou?

Bescherm uw gezondheid tegen de kou en de regen! Kou zijn koude rillingen en trillingen in het lichaam. De normale lichaamstemperatuur is 37 graden als deze hoger is dan 37,5 dan heeft u koorts en is deze onder de 36,5 heeft u onder temperatuur. Er zijn 2 soorten mensen: zomermensen kunnen goed tegen hoge temperaturen, wintermensen kunnen goed tegen lage temperaturen, sneeuw en vorst.

Wat is de oorzaak van de kou?

Dat personen het koud hebben heeft vaak verschillende oorzaken:

 • Wanneer het weer  onder de 15 graden komt word het kouder of bij grote temperatuursverschillen
 • Wanneer de bloedsomloop niet goed loopt of er te weinig rode bloedlichaampjes heeft of bij een ijzer te kort.
 • Wanneer u griep heeft krijgt u vaak rillingen
 • Verminderde stofwisseling, deze kunt u verbeteren door vaker buiten te zijn
 • Van stress of angst kunt u meer rillingen krijgen of koud.
 • Bij het doen van yoga oefeningen kan het soms lijken of u het heel koud heeft.
 • Vrouwen hebben het vaker koud dan mannen

Wat zijn de gevolgen van de kou?

 • onderkoeling is wanneer de lichaamstemperatuur onder de 36,5 komt.
 • het niet warm kunnen krijgen tot onderkoeling
 • last van spieren/kramp
 • de huid word rood en voelt pijnlijk/stekend aan
 • kou vatten, verkoudheid
 • pas op met alcohol, hierdoor raakt u verdoofd en voelt u de kou niet of zeer slecht.

Zo begint u:

Waarom heeft u het koud?

Bedenk de reden waarom u het koud heeft en handel hierna. Heeft u griep neem actie hierop door meer te rusten, goed te drinken. Heeft u het koud door het weer trek wat warmers aan.

Kleding

 1. Controleer in de herfst uw kledingkast hoeveel truien heeft u welke trek u aan en welke moeten weg? Maak stapels en ruim deze direct op en breng de kleding naar de kringloop. Maak een overzicht van de kleding die u nog nodig heeft. Door op tijd te beginnen heeft u alles in huis voor het winter is.
 2. Door de rug goed te bedekken krijgt u het sneller warm. In de rug zitten de zenuwbanen, door deze optimaal warm te houden blijft het gehele lichaam warm. Via de rug verliest u meer warmte als via de buik.
 3. Zorg voor goede regenkleding, met een wind dichte jas en die bestendig is tegen de regen. Controleer dit altijd in de zomer of herfst. Een winterjas is vaak niet regendicht of wind dicht, maak deze regendicht met spray die uw kleding waterdicht maakt. Deze is bij vele winkels verkrijgbaar. Was eerst de jas apart en nog een keer met deze spray zo is uw jas beter waterdicht.
 4. Koop een aantal thermokleding shirt en sokken. Thermokleding heeft als hoofdfunctie het lichaam op temperatuur te houden. Deze kunt u onder uw kleding dragen en als u binden bent past het aan, aan de omgeving, dit is dus niet extra warm. Deze zijn vaak erg voordelig te koop in november. Dure merken is niet nodig, ook de goedkopere van action of zeeman zijn er goed en blijven goed.
 5. Handschoenen kunt u beter een kwaliteit kopen in plaats van gebreide handschoen. De handschoenen van leer of suède beschermen beter tegen de wind en koud en hiermee doe u meerdere winters. Op het internet (bol.com) kunt ook handschoenen kopen met een verwarmingselement er in, deze werkt op batterijen.

Beweging/sport

 1. Sporten en bewegen zijn erg goed voor de bloedsomloop, door vaak buiten te bewegen krijgt u meer weerstand en heeft u het minder snel koud.
 2. Hoe minder u beweegt hoe meer kramp. Kramp of stijve spieren kunt u verminderen door ze warm te blazen op extra in te pakken met een deken. de spieren goed blijven bewegen, de pijn neemt dan van zelf af. De vingers gaan daarna tintelen.

Huis verwarmen

 1. isoleer uw huis zoveel mogelijk, let op tocht, deze plekken kunt u makkelijk ontdekken wanneer het stormt.
 2. kijk in de zomer of herfst alle punten na en vervang alles voor de winter zodat uw huis optimaal warm is in de winter. Check ook de cv en de geiser. Maak een checklist zodat u zeker weet dat u alle punten heeft gehad.
 3. maak gebruik van een extra deken of extra trui
 4. sluit gordijnen om de koud van de ramen tegen te houden, zorg dat de verwarming vrij is.

Voeding en drinken

 1. drink veel warme dranken als thee en koffie
 2. eet wat meer groene groente zoals spinazie, deze stimuleren het immuunsysteem en de bloedsomloop

Slapen

 1. warm uw bed op met een kersenpittenzak of kruik minimaal 30 minuten van te voren.
 2. Laat de verwarming ‘s nacht uit op de slaapkamer en zet een rooster open. Met de verwarming aan slaapt u slechter.
 3. Neem voor het slapen gaan een warme douche of bad, zo kunt u warmer gaan slapen

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een beter inzicht in de kou en weet u makkelijke manieren om de kou zoveel mogelijk te voorkomen en hoe u kunt handelen bij extreme kou.

Tips:

 • Trek niet te snel een winterjas, sjaal, handschoenen en/of muts aan. Laat u lichaam eerst even wennen aan de koudere temperatuur. Hierdoor heeft u op de echt koude dagen extra plezier van deze spullen.
 • De verwarming kan 2 of 3 graden lager als u een thermoshirt onder uw kleding draagt.

Waarschuwingen:

 • Langdurige kou kan lijden tot onderkoeling.
 • Leg uw handen of voeten niet op of bij de verwarming, hierdoor kunt u winterhanden krijgen en zullen ze allen maar vaker koud aanvoelen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.