Kleedgeld

Wat is kleedgeld?

Kleedgeld is een bedrag dat u aan uw kind kunt geven voor het kopen van kleding. Hierdoor leert u uw kind met grotere bedragen om te gaan en meer zelfstandig te worden.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken wat er van het kleedgeld gekocht moet worden. Schrijf de hoeveelheden en items op een papier dat is voor ouder en kin duidelijk is.

Het kleedgeld kunt u maandelijks of 1x per kwartaal aan uw kind geven op een aparte rekening. Met een eigen rekening met pinpas, kunt u samen met u kind de administratie van de rekening bijhouden, en zien of het kleedgeld ook goed  gebruikt word.

Wanneer begint u met het geven van kleedgeld?

Gemiddeld beginnen ouders hun kinderen kleedgeld te geven wanneer ze naar de middelbare school gaan,  rond de leeftijd van 12/13  jaar.

Hoeveel kleedgeld geef ik mijn kind?

Het belangrijk duidelijke afspraken te maken over het kleedgeld met uw kind. Samen met u kind kunt u regels maken over hoeveel en hoe vaak uw kind het kleedgeld krijgt. Dit kunt u doen door onderstaande basis punten te nemen.

 • Aan de hand van de leeftijd van uw kind
 • Aan de hand van uw inkomen (wat kunt u zich veroorloven om als kleedgeld te geven)
 • Aan de hand van wat uw kind van het kleedgeld moet betalen. Alleen voor de kleding of ook voor verzorgingsspullen, rugzak voor school?
 • Aan de hand van prijs/kwaliteit van kleding (Watt vind u zelf een normale prijs voor een broek of trui)

In de  onderstaande tabel kan je zien hoeveel kinderen ongeveer gemiddeld in Nederland krijgen aan kleedgeld per maand.

 • 12 jaar — Tussen €30,00 en €45,00
 • 13 jaar — Tussen €45,00 en €50,00
 • 14 jaar — €50,00
 • 15 jaar — Tussen €50,00 en €60,00
 • 16 jaar — Tussen €50,00 en €60,00
 • 17 jaar — Tussen €50,00 en €65,00
 • 18 jaar — Tussen €50,00 en €65,00

Tip: Wanneer het kleedgeld op is, is het op = op

Het financiële overzicht

Om uw kind te leren vooruit te plannen (inzicht, hoeveel kan ik kopen) met het geld kunt u een budgetplan maken. Hierin komen alle items die uw kind wilt kopen met de prijzen erbij. Komt het plan uit of moet er toch een aantal items worden verwijderd?

Door het bijhouden van een huishoudboek of budgetplan kan uw kind zien hoeveel het al heeft uitgeven en hoeveel erg nog over is. Bewaar de bonnen en neem het over in een huishoudboek en bewaar de belangrijke papieren in mappen. Om zo vast te wennen aan een gehele administratie. Bekijk samen het budgetplan voor wat er gekocht word van het zakgeld of kleedgeld, zodat uw kind geen geld te kort komt.

 • Maak samen met uw dochter een budgetplan van de inkomsten en uitgaven en houd een kasboek bij met daarin de laatste uitgaven. Zo kan uw dochter zien waar er te veel geld word uitgegeven en kan ze daar besparen.
 • Maak samen een lijstje met daarop de spullen die minimaal gekocht moeten worden van het kleedgeld. Maak hierbij gebruik van reclame en of internet websites om bewust te maken de kosten van 1 kleding stuk.

Ondersteuning bij het shoppen

In het begin heeft uw kind nog wat ondersteuning nodig. Help ze de eerste keren met het maken van een huishoudboek, budgetplan en het bekijken van een bankafschrift.

Hoeveel geld komt er binnen en wat wil het kind kopen? Wat kan het wel en niet kopen? Voor welke grotere aankopen moet worden gespaard? Wat zijn de voordelen van de uitverkoop? Bij het bankafschrift kunt u uitleggen waar alle afkortingen voor staan en hoe je een bankafschrift moet lezen.

Ga samen met uw dochter shoppen en begeleid haar bij haar aankopen,  zoals bijvoorbeeld uw dochter wil die mooi spijkerbroek maar moet shirten hebben.  Als ze de spijkerbroek meeneemt heeft ze niet genoeg geld over dus deze moet blijven liggen geef hierbij tekst en uitleg. Zo word uw dochter bewust van de hoeveel geld die ze nog  te besteden heeft.

 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.