Kleding kopen voor hooggevoelige kinderen

Voor hooggevoelige kinderen is het vaak lastig om kleding te kopen. Elk kind heeft een bepaald prikkel profiel bijvoorbeeld na het eten van suiker word een kind hyperactief. Voor kinderen die overprikkeld of onderprikkeld zijn is dit prikkel profiel versterkt. Een prikkel profiel geeft aan waar kinderen van geprikkeld raken en hoe ze met hun kleding omgaan. Een overgevoelig kind heeft vaak last van scheefzittende kleding of naadjes in sokken. Zij letten extra op alle details. Bij onderprikkelde kinderen is dit niet zo en die hebben daar vaak geen last van.

Zelf doen

In het algemeen geld bij het kopen van kleding voor kinderen dat het makkelijk moet zijn, zodat u kind zo veel mogelijk zelf kan doen. Schoenen met ritsen of kitteband zijn voor kinderen makkelijk zelf aan en uit te doen in plaats van het strikken van de veters. Dit geld uiteraard ook voor de kleding. Een overgevoelig kind kan snel boos worden als het niet direct lukt om zelf zijn kleding aan te trekken.

Welke kleding is geschrikt voor kinderen die onderprikkeld zijn?

Een onderprikkeld kind heeft extra prikkels nodig en alle kleding is geschrikt. De extra prikkels kunt u doen veel verschillende kleuren, stoffen te gebruiken. Omdat ze uit zich zelf het minder belangrijk vinden dat alles netjes zit kunt u in de kamer een grote passpiegel ophangen, waarin uw kind zichzelf helemaal kan zien. Bespreek met u kind dat het altijd eerst controleert voordat hij iets anders gaat doen.

Welke kleding is geschrikt voor kinderen die overprikkeld zijn?

Een overprikkeld kind heeft minder prikkels nodig en voor deze kinderen is het belangrijk dat er goed word opgelet welke kleding er gekocht word. De kleding mag niet te strak zijn en het liefst wat losser zitten. Dit is ook bij de schoenen, de moeten niet knellen en het liefst niet op of net onder de enkel. De kleuren van de kleding moet niet te veel zijn 2 kleuren is genoeg. De stof van de kleding moet soepel vallen, was daarom de kleding eerst een paar keer zodat het niet zo strak mee zit.

Hooggevoelige kinderen hebben vaak snel last van iets koud of iets warms. Daardoor zal een overpikkeld kind het sneller koud hebben in de winter. Voor sommige kinderen kan het daarom fijn zijn iets langs aan te trekken in zo wel de winter als de zomer, zoals bijvoorbeeld op school zijn de tafels meestal koud als uw kind dan zijn arm op tafel legt krijgt het extra prikkels.

Koop zo min mogelijk kleding met ritsen of drukknopen en naden. Verwijder uit alle kleding de labels. Koop voor kinderen die overgevoelig zijn geen schoenen met harde onderdelen en stiksels. Deze kunnen gaan irriteren en pijn gaan doen en hierdoor kan uw kind continue geprikkeld worden. Neem truien en jassen met een capuchon, deze zijn voor overprikkelde kinderen fijn om zich even in terug te trekken.

Waar moet u opletten bij het aanschaffen van nieuwe schoenen?

De voeten van u kinderen groeien vaak sneller dan u denkt. Laat altijd de voeten opmeten zodat u zeker weet dat de nieuwe schoen ook echt past en goed zit. Koop voor uw kinderen daarom ook niet de schoenen online, maar ga naar de winkel. Laat uw kind altijd even een stukje lopen op de gepaste schoenen.

Online opvoedadvies :)

Profielfoto van PTSS online coach

Over PTSS online coach

Als PTSS expert heb ik, bijna 10 jaar ervaring op het gebied van problematiek rond om psychische en stressgerelateerde klachten. Thema's die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, herkennen en het omgaan met emoties, triggers en gevoelens, gedachtepatronen, vertrouwen en wantrouwen, omgaan met diagnose en naasten en schuld en schuldenproblematiek. Door u klachten beter te begrijpen, krijgt u er meer grip op. Leren accepteren en veranderen komt ook regelmatige aan de orde. Hiervan leert u technieken en om bepaalde klachten te verminderen of er beter mee om te gaan, bijvoorbeeld met nachtmerries en flashbacks, stemmingswisselingen Daarnaast geef ik als ontspanningscoach handige tips en adviezen om simpel met korte oefeningen te ontspannen. Als stresscoach geef ik u advies bij het in balans brengen en houden van uw stress. De PTSS coach kan u ondersteunen bij autisme, ADHD, hoogsensitiviteit, burn-out, bordeliner, PTSS door middel van de groep stresscoach kunt u, uw vragen stellen en chatten of u kunt een dm sturen.

Geef een reactie