kinderopvangtoeslag

Wat is de kinderopvangtoeslag?

Dit is een tegemoetkoming is de kosten wanneer u kind gebruik maakt van de kinderopvang. Als uw kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat, dan kunt u mogelijk kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

De grote van het bedrag is geen standaard bedrag dit is afhankelijk van uw inkomen , het aantal uren van u en van uw partner en voor het aantal kinderen waar u de toeslag voor aanvraagt.

De belastingdienst kijkt naar de uren van de partner met de minste uren. Over deze uren heeft u bij een schoolgaand kind recht op 70% en bij kinderen die nog niet naar school gaan op 140% van de gewerkt uren.

Per maand word er maximaal 230 uur vergoed. De overheid heeft een maximaal uurtarief hiervoor om de kinderopvangtoeslag te berekenen. Voor dagopvang in een kindercentrum is dit € 6,84, voor naschoolse opvang € 6,38. Gaat uw kind naar een gastouder? Dan geldt in beide gevallen een maximum van € 5,48.

Vanaf 2018 neemt DUO de kinderopvangtoeslag over. Het systeem veranderd en de kinderopvanginstellingen dienen hun rekening in bij DUO. Deze berekent op basis van uw inkomen (van 2 jaar geleden) hoeveel compensatie u krijgt.

Het bedrag wat overblijft betaalt u aan duo en duo aan de crèche. Hierdoor word het systeem flexibeler extra of minder uren kinderopvang worden direct gefactureerd en verrekend met de overheidsbijdrage.

Waar kan ik deze tegemoetkoming aanvragen?

Deze tegemoetkoming kunt u aanvragen op de website van de belastingdienst tot 2018 daarna kunt u het aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).