Kinderbijslag

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Kinderbijslag

De overheid betaalt mee aan de kosten voor opvoeding en verzorging van uw kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderbijslag is een tegemoetkoming van SVB (Sociale Verzekering Bank). Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de leeftijd van uw kind en van waar uw kind woont. In sommige gevallen kunt u kinderbijslag uit Nederland krijgen als uw kind in het buitenland woont. Of als u of uw partner in het buitenland woont en werkt. Als uw kind een bijbaantje heeft, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag. De eerste 6 jaar blijft het bedrag gelijk, na 6 jaar en nog een keer bij 12 jaar word het bedrag verhoogt.

De kinderbijslag is, bedoeld voor alle kosten van kinderen, in de opvoeding en verzorging zoals voor kleding, school of sportclubs. Wanneer u kind 12 jaar of ouders kunt u het gebruiken als kleedgeld. Waaraan u het bedrag uitgeeft, mag u zelf kiezen. Indien nodig of gewenst kunt u deze inkomensaanvulling gebruiken voor andere uitgaven, zoals boodschappen, de energierekening of de gemeentelijke belasting.

Stap 2 Het maken van een doel

Kinderbijslag

Mag mijn kind bijverdienen met de kinderbijslag? Bij de kinderbijslag is de grens per kwartaal deze word iedere jaar in oktober aangepast en vastgesteld door de rijksoverheid. Verdient u kind meer dan de grens dan word de kinderbijslag stop gezet. Alle inkomsten boven de grens bent u verplicht door te geven aan SVB. Het maximumbedrag wordt elk jaar in oktober aangepast en is iets hoger in de zomervakantie. Is uw kind 18 geworden dan telt de grens nog voor het kwartaal waarin uw de kinderbijslag ontvangt. Na dat kwartaal stopt de kinderbijslag. Zelf berekenen hoeveel u kind mag bijverdienen Bereken zelf hoeveel je kind mag bijverdienen op de site van de SVB.

Mag de kinderbijslag houden bij budgetbeheer? Nee, uw budgetbeheerder, de naam zegt het al, beheert uw budget en moet zorgen dat er genoeg is voor allerlei uitgaven. Normaal gesproken kunt u de hele kinderbijslag krijgen als u kunt aangeven waarvoor u het wil gebruiken en vervolgens de bonnetjes inlevert. Dit dient u te overleggen met de budgetbeheerder.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor het kinderbijslag bij scheiding? Blijven de kinderen bij u wonen, maar staat de kinderbijslag op de naam van uw ex, dan kunt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een wijzing doorgeven zodat deze op uw naam komt te staan. Vanaf het moment dat dit is goedgekeurd ontvangt u weer de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Kijk voor meer informatie op de website van de svb.nl

Stap 3 Plan maken

Hoe vraag ik de kinderbijslag aan? Bij de geboorte van uw kind, meld de gemeente dit bij de aangifte, aan svb en is de aanvraag rond. Hiervoor hoeft u niks te doen. De kinderbijslag start het kwartaal na aanvraag. Heeft u meerdere kinderen dan ontvangt u een wijziging.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *