Kerstmis

kerst

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Tijdens het kerstdiner op school of bij familie kunnen er veel dingen zijn die een hooggevoelig persoon extra prikkelen. Zo is het het al snel erg druk, de verlichting is vaak wat feller en de omgeving is druk door versiering.

De grote van de groep, alleen het gezin of bij familie?

De grotere groep, zorgt ervoor dat al snel erg druk is ook al word er alleen gesproken. De stemmen door elkaar is voor iemand die hooggevoelig is erg storend en niet te volgen. Doordat het storend is word de persoon continue geprikkeld en getriggerd met gevolg dat de persoon alleen maar meer prikkels krijgt te verwerken. Hierdoor kan de persoon zich meer terug trekken in zich zelf en helemaal in gedachten zijn en niet deelnemen aan een gesprek.

Het onverwachte

Het onverwachte van het diner wat zal het zijn, hoe zou het smaken, hoe zou het verlopen? Dit zorgt voor extra prikkels en stress bij zowel kinderen als volwassen, voor beide is het dan ook belangrijk vooraf alles zo duidelijk mogelijk te hebben, om zo min mogelijk prikkels te ervaren.

Stap 2 Het maken van een doel

Het hebben van een gezellig en leuk kerstdiner met overgevoelige of hooggevoelige personen. Door het maken van een doel kunt u makkelijker en sneller reageren met het kerstdiner, u heeft er al eens over nagedacht en heeft een oplossing gevonden die u dan kunt toepassen.

 • Hoe kunt u prikkels verminderen, maar het toch gezellig houden?
 • Hoeveel personen komen er? Hoe kent u hiervan en hoeveel niet? Is het veel drukker dan anders?
 • Hoe is de omgeving? Is het erg druk met kerstversiering? Zou dit aangepast kunnen worden?
 • Hoe kunt u pauzes nemen?
 • Wat kunt u doen wanneer u overprikkeld bent?

Stap 3 Plan maken

Wat u nodig heeft:

 • Planning
 • signalen
 • voorbereiding

Zo begint u:

 1. Plan zoveel mogelijk in en maak het zo duidelijk mogelijk voor u zelf. Hoe duidelijker en overzichtelijker het is hoe minder prikkels u ervaart en hoe meer tijd u overheeft voor de gezelligheid van het diner. Leg kinderen aan de hand van pictogrammen uit wat er gaat gebeuren en wat er word verwacht.
 2. Bereid voor wat u voor kunt bereiden, doe zo min mogelijk alles in een keer, verspreid het over de dag/dagen.
 3. Ken en herken de signalen die bij een overprikkeling bij u horen. Niet iedereen reageert het zelfde. Hoe voelt u zich als u meer stress heeft? Wat gebeurt er daarna en wanneer is het foute boel? Door zoveel mogelijk te erkennen en herkennen kunt de prikkels eerder stoppen en verminderen.
 4. Hoe ging het vorig jaar? Wat zijn de punten die goed gingen? wat zijn de punten dat het minder ging en waarom ging het minder? Wat kunt u doen om deze punten dit jaar anders aan te pakken? Kijk een aantal jaren kerst terug en probeer zoveel mogelijk te leren van de manier hoe u het toe aan heeft gepakt, verbeter dit waar mogelijk. Het verschil kan hem vaak al zitten in een kleine verandering. Schrijf na kerst de punten van dit jaar op. Als u dit elk jaar bij houd heeft u een overzicht en zal oud en nieuw steeds makkelijker gaan.
 5. Tussen de gangen door zit vaak een pauze, het afhalen van de borden en het brengen van de volgende gang. Maak hier gebruik van om u even terug te trekken bijvoorbeeld even 5 minuten buiten frisse lucht opdoen.
 6. Neem voldoende rust van te voren en zorg voor gezonde voeding en voldoende beweging
 7. Maak en onthoud het crisis noodplan, weet de 4 stappen die u kunt nemen om weer uit de crisis/aanval te komen. Maak een eigen plan B wat te doen als het toch mocht gebeuren? Welke actie gaat u direct nemen?

Het verwachte resultaat:

Door het lezen van het artikel heeft u een beter zicht op wat overprikkeling met het kerstdiner kan doen bij een hooggevoelig persoon, hoe deze het ervaart en hoe u dit kunt veranderen.

Tips:

Voor kinderen

 • Kinderen hebben vaak niet het geduld om lang aan tafel te zitten en raken door verveling overprikkeld. Zorg voor speelgoed en afleiding, of iets om mee te friemelen.
 • Maak voor uw kind een kerstdiner planning een duidelijk overzicht wat er van hem/haar word verwacht. Het voorafje even van tafel wat doen, hoofdgerecht, van tafel en het toetje. Zo is het voor uw kind duidelijk dat het van tafel mag op de momenten van de planning en zal het tussen door minder snel van tafel willen gaan.
 • Probeer zo veel mogelijk de drukte uit de dag te halen, de kinderen moet en … en .. en … en .. Dit kost heel veel energie voor de kinderen minder en… levert minder stress en prikkels op.
 • Maak samen het kerstdiner en laat u kind hierin mee beslissen bijvoorbeeld het toetje. Ga samen boodschappen doen voor het gerecht en maak het samen.
 • Ondanks de goede voorbereiding en inzichtelijk maken kan het zijn dat uw kind minder spraakzaam is, dit veelal komen omdat het erg veel indrukken opdoet, het anders dan anders, uw kind is dit aan het verwerken, laat uw kind even en na het verwerken komt het gesprek weer opgang
 • Leg een geluiddichte koptelefoon op een vaste plek in huis, die uw kind weet, wanneer het uw kind te veel word, kan hij deze opzetten. Leer uw kind gelijk het op deze plek terug te leggen, zodat deze niet zoek raakt.

Algemene tips

 • Als u meerdere jaren erg overprikkeld bent tijdens het diner, dan kunt u ook alleen bijvoorbeeld het hoofdgerecht en toetje nemen en dus later aanschuiven om minder overprikkeld te zijn maar wel mee te doen, ook al is het dan iets korter.
 • Lavendel werkt ontspannend, heerlijk om bijvoorbeeld een hand of voetmassage mee te geven. Cederwood werkt kalmerend, diffuse na een stress volle dag.

Waarschuwingen:

 • Weet wat u moet doen als u overprikkeld bent, geef dit ook door aan de gene aan de tafel, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. De gene kunnen erg schikken als u in eens overprikkeld bent, en u niet meer weet hoe u eruit kunt komen. Door het vooraf te mededelen en aan te geven waar ze op kunnen letten, kunnen ze u helpen en ondersteunen en verloopt de avond beter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.