Kerstmis alleen opname GGZ

Wat is het?

Tijdens een opname word er tijdens de feestdagen iets extra’s gedaan. Er komen hapjes en een meer kerstdiner maaltijd. De visite die normaal in het weekend komt en vaak meer (gehele gezin of familie) viste komt in de 2 dagen van kerst.

Voor de werknemers die deze dagen moeten werken is het vaak een mindere dag in humeur. Ze moeten werken en kunnen niet bij gezin of familie zijn. De werknemers staan meestal met weekend bezitting op de afdelingen en crisisdienst. De fact en act zijn vaak gesloten.

Plan

Opname

  • Voor personen die net opgenomen zijn rond de feestdagen zijn de feestdagen een extra zwaar moment. De persoon had verwacht dat dit thuis zou zijn en zich hierop voorbereid, wat in 1 klap omdraait.
  • Voor personen die langer zij opgenomen kunnen kerstdagen vervelend zijn wanneer de persoon geen of weinig visite heeft of door herinneringen en gedachten. Een persoon in opname hoop altijd erop met de feestdagen thuis te zijn. De persoon kan zich erg eenzaam voelen op een afdeling. Het zijn vaak slechtere dagen voor de persoon.

Visite

  • Hoe gaat u tijdens een opname om met de visite die gaat komen? Hoe kunt u controle houden over de emoties, gevoelens, gedachten? Wat heeft u nodig om de feestdagen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen?
  • Wat vind u lastig aan visite? Wat voor gevoel geeft dit u? Wat kunt u er aan veranderen, het is de visite voor een andere persoon? Hoe kunt u beter overweg met dit gevoel en wat heeft u hiervoor nodig?

Dagen door komen

  • Bedenk een plan wat u met deze dagen gaat doen en haal alles in huis. Zorg voor activiteiten die afleiding geven.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van vrijheden, maak hier van te voren een plan voor, wat u kunt gaan doen, wanneer hoe laat? Neem de tijd op tijdens de bezoektijden van de afdeling. Hierdoor is het rustiger en kunt u de lastige momenten deels voorkomen.
  • Maak er een leuke tijd van. Kies een paar mensen die u iets extra’s zou willen geven. Koop een cadeautje of organiseer iets leuks als een bingo of spelletjesmiddag.
  • Zoek een aantal personen met wie u het goed kan vinden en wie u de feestdagen gezellig wilt door komen. Bespreek de mogelijkheden van iets leuks gaan doen of van een extraatje bij de koffie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.