Kerst stress signalen

2 Herkennen

  1. Signalen herkennen = Kijk terug naar kerst vorig jaar, wat ging hier goed? Wat ging hier minder goed en waar lag dat aan? Wat zou u deze kerst willen veranderen of verbeteren zodat dit minder voorkomt of voorkomen kan worden? Wat kunt u leren van vorig jaar, noteer dit in het dagboek wat u met de feestdagen kunt bijhouden om er volgend jaar weer van te leren, hiervoor kunt u gebruik maken van de schema.
  2. Een rustig kerststukje kan ook sfeer in huis geven in plaats van een kerstboom met verlichting. Vaak geven de lichtjes en de ballen extra prikkels. Houd het zoveel mogelijk rustig en niet te veel spullen.

De grote van de groep, alleen het gezin of bij familie?

De grotere groep, zorgt ervoor dat al snel erg druk is ook al word er alleen gesproken. De stemmen door elkaar is voor iemand die hooggevoelig is erg storend en niet te volgen. Doordat het storend is word de persoon continue geprikkeld en getriggerd met gevolg dat de persoon alleen maar meer prikkels krijgt te verwerken. Hierdoor kan de persoon zich meer terug trekken in zich zelf en helemaal in gedachten zijn en niet deelnemen aan een gesprek.

Het onverwachte

Het onverwachte van het diner wat zal het zijn, hoe zou het smaken, hoe zou het verlopen? Dit zorgt voor extra prikkels en stress bij zowel kinderen als volwassen, voor beide is het dan ook belangrijk vooraf alles zo duidelijk mogelijk te hebben, om zo min mogelijk prikkels te ervaren.

Het hebben van een gezellig en leuk kerstdiner met overgevoelige of hooggevoelige personen. Door het maken van een doel kunt u makkelijker en sneller reageren met het kerstdiner, u heeft er al eens over nagedacht en heeft een oplossing gevonden die u dan kunt toepassen.

  • Hoe kunt u prikkels verminderen, maar het toch gezellig houden?
  • Hoeveel personen komen er? Hoe kent u hiervan en hoeveel niet? Is het veel drukker dan anders?
  • Hoe is de omgeving? Is het erg druk met kerstversiering? Zou dit aangepast kunnen worden?
  • Hoe kunt u pauzes nemen?
  • Wat kunt u doen wanneer u overprikkeld bent?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.