Kan ik trauma’s vergeten zijn?

Trauma’s worden op verschillende manieren opgeslagen in het hoofd. Van sommige trauma’s kunt u zeer veel last hebben en van andere lijkt het of u de situatie niet meer weet. Dit kan komt doordat het lichaam in een vecht stand is gekomen om de situatie te overleven ( dissociëren ). Hierbij bent u meer aan het overleven en word er minder opgeslagen. Door er niet over te denken kunt u tijdelijk ontsnappen aan emotionele en fysieke pijn. Dit komt vaak voor bij personen met trauma’s en PTSS.

De informatie van het trauma is niet weg, het is wel opgeslagen maar op een andere manier. Wanneer u er heel lang over denkt herinnerd u zich vaak kleine stukjes. Hoe vaker u dit doet hoe meer u zich kunt herinneren. Als u minder last heeft van het trauma kan het zijn dat u het een plek heeft gegeven en u niet geheel een “trauma” heeft, ondanks dat de situatie zo was.

De situatie zoals deze gebeurt is kan plots weer opkomen als een trauma waar u veel last van kan hebben, bijvoorbeeld als u iets soortgelijks mee maakt. Het is dan een trauma wat af en toe opspeelt. Het kan zijn dat u er nu geen last van heeft, maar wanneer u ouder word er meer last van gaat krijgen.

Het kan zijn dat uw geheugen u in de steek heeft gelaten op het moment en dat u “gaten”heeft opgelopen, waardoor u het niet meer kan herinneren, dit kan bijvoorbeeld zijn bij geweld tegen het hoofd. Hierdoor kunnen personen hersenschade oplopen en kan het geheugen minder goed functioneren.

Wanneer u een gesprek heeft met een psycholoog over de trauma’s kan het zijn dat u zich meer kan herinneren, dit komt door de vragen die worden gesteld en u vaak praat in uw onder bewust zijn.

Plan

  • Heeft u ook geheugen problemen bij andere zaken? Of is het alleen trauma gericht? Het is belangrijk om uw geheugen en de eventuele schade te laten testen.
  • Wanneer u zeker weet dat het een trauma is kunt u dit laten onderzoeken en vaststellen door een psycholoog en psychiater. Ga het gesprek aan en vraag wat de persoon voor u kan doen.
  • Maak u niet druk om het vergeten trauma. Het is naar dat u zich er niet veel van kan herinneren maar andere kant is dit misschien beter aangezien u er anders veel last van zou hebben.
  • Vertel niet iedereen dat u sommige dingen niet meer kan herinneren, dit kan tegen u gebruikt worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.