jeugdtrauma opgelopen

Een vriendin van nu 46 heeft een jeugdtrauma opgelopen. Ze wilt niet praten over het trauma, maar haar gedrag is niet passend voor de leeftijd. Met kinderen en pubers lukt het wel. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en wat is eraan te doen?

Het trauma is opgelopen voor het 21ste jaar, nu uw vriendin 46 is, heft uw vriendin minimaal een jeugdtrauma van 25 jaar dat onbehandeld is. Een jeugdtrauma is een zeer belastend iets in het dagelijks leven. In de jeugd tot nu tijd heeft de persoon er nog niet veel last van gehad, maar nu de persoon ouder word tekent het de persoon zoals de persoon is. Een jeugdtrauma veranderd de persoon in het gedrag, gevoelens, emotie en uitspraken. De gevoelens en emotie worden vaak onderdrukt omdat de persoon in een overlevingsstand kom, om er niet over te denken, om het weg te stoppen.

Voor personen met een trauma is het vaak erg moeilijk om hierover te praten. Dit komt omdat het een zeer nare gebeurtenis is. Door erover te praten krijgen personen vaak te maken met herbelevingen aan het trauma. De herbelevingen aan het trauma zijn zeer hevig en zij net of de persoon nog in de situatie is van toen.

Doordat het trauma is opgelopen in de jeugd heeft de persoon een PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkeld. Omdat deze nooit behandeld is zijn de klachten die de persoon heeft van de lange termijn.

Dat uw vriendin beter kan omgaan met kinderen, kan komen omdat het jeugdtrauma is aangedaan door volwassen. Doordat er niet overgepraat is heeft de persoon een weerstand gecreëerd tegen volwassen. Hierdoor kan het zijn dat de persoon bij elk gesprek met een volwassen herinneringen heeft aan de situatie van toen.

Plan

 • Voor de persoon
  • Is het belangrijk om te accepteren dat het een jeugdtrauma heeft en dat het behandeld moet worden met traumabehandeling. Alleen dan is er een kans op verandering in het gedrag.
  • Pas wanneer uw vriendin er aan toe is het aan te pakken, kan er daadwerkelijk hulp komen.
  • Wat is de oorzaak van het trauma? Wat is er gebeurt? Door hier te leren uit te spreken en erover te praten. Hierover kunt u het gesprek aangaan en aangeven of u samen een gesprek wilt met een begeleider, die u kunnen helpen.
 • Neem uw vriendin zoals ze is.
  • Blijf in gesprek met de vriendin. Probeer haar zoveel mogelijk te steunen in het proces. Geef aan dat u het begrijpt en dat u ervoor de persoon wilt zijn om te helpen.
  • Het is belangrijk om de oorzaak te weten, om uw vriendin beter te helpen en beter te kunnen begrijpen.
  • Zet de persoon niet onder druk of “dwang” dit werkt averechts. De persoon zal hierdoor dichtklappen en niet het gesprek kunnen voeren.
  • Probeer de persoon zoveel mogelijk veiligheid te bieden. Een persoon met PTSS heeft veel angst en voelt zich vaak onveilig in situatie.
 • Vraag in lotgenoot groepen na wat andere personen dit hebben aangepakt of vraag het na bij centrum ’45

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.