Is roken nou je eigen schuld of juist die van de tabaksindustrie?

In een artikel op internet las ik dat een persoon het de schuld van de tabaksindustrie vind dat ze verslaafd is aan roken en dat ze er nu niet van af kan blijven. Het heeft haar gezondheid schade toegebracht en nu spant ze een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie in verband met zware mishandeling. Ze was 14 toen ze begon met roken op een feestje en is inmiddels 29.

Maar is het verslaafd worden aan sigaretten de schuld van de persoon of van de tabaksindustrie?

Wat is tabak?

Tabak bestaat uit 70 verschillende schadelijke stoffen. In tabak zitten veel schadelijke stoffen en verslavende stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat u verslaafd raakt aan de tabak.

Hoe schadelijk is het voor de gezondheid en wat is er over bekend?

Op internet zijn vele filmpjes te vinden over de schade die roken met zich meebrengt, daarnaast is er ook veel informatie te vinden hierover. Er staan ook veel voorbeelden en tips online om te stoppen met roken en hoe u dit kunt aanpakken. Al jaren geeft KWF voorlichting over longkanker. De verzekeraars vergoeden cursussen om te stoppen met roken.

De persoon kan weten dat het zeer slecht voor de gezondheid is, het staat duidelijk op de verpakking. Het is algemeen bekend dat u beter niet kunt beginnen met roken en dat het erg zwaar en moeilijk is om er weer van af te komen.

Een sigaret opsteken is een gewoonte, na verloop van tijd weet u niet meer beter. Bijvoorbeeld u staat op maakt koffie en steek er een op. Daarna gaat u naar buiten en rookt u er nog een. In de koffiepauze gaat u even naar buiten en …. Om deze gewoonte te doorbreken heeft u een sterke wil nodig. Laat voor een dag uw pakje thuis, zo rookt u minder en komt u er achter dat u eigenlijk ook wel zonder kunt of langer zonder kunt.

Het beginnen met roken

Jongeren beginnen vaak met roken op een feestje of tijdens het uitgaan. Vaak roken de vrienden van de persoon al en bieden er een aan. Op deze leeftijd willen ze veel uitproberen. Wanneer jongeren een sigaret roken, is de kans zeer groot dat ze dit ook een 2de 3de keer gaan doen. Het gevoel wat de eerste gaf willen ze terug, alleen komt dit niet terug, de persoon gaat meer roken en raakt verslaafd. De jongeren denken meestal niet zo na over de gevolgen op de lange termijn. De voorlichting over de ernstige gevolgen komen niet genoeg aan om het tegen te houden.

De verantwoordelijkheid ligt bij …

De persoon koopt een pakje, de persoon steekt er een op, de persoon rookt de sigaret, de persoon brengt zich zelf schade toe. De personen die roken zijn zelf verantwoordelijk voor elke keer dat ze er een opsteken. Er is niemand die de jongere verplicht er een op te steken. Het is een eigen keuze.

Als iemand verslaafd is aan alcohol is dit niet de verantwoordelijkheid van heiniken. De persoon kiest er zelf voor om dagelijks zo veel te drinken en kan hier geen maat in houden. Op de verpakking staat niet vermeld dat u dit dagelijks moet drinken, een biertje is voor af en toe.

Als iemand ervoor kiest dagelijks 2 zakken chips te eten is dit de verantwoordelijkheid van de persoon en de persoon weet dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid zoals overgewicht. Het is dan niet de verantwoordelijkheid van Lays dat u overgewicht of gezondheidsproblematiek ontwikkeld. De persoon kiest er zelf voor zoveel chips te eten op een dag..

Tips:

  • Let altijd goed op wat de gevolgen zijn
  • Let op de mate van gebruik veel producten kunnen af en toe en zijn niet voor dagelijks.
  • Probeer zo snel mogelijk de verslaving te stoppen en zoek hierbij hulp
  • Laat het product wat vaker liggen en bedenk een alternatief

Lees verder

Hartmeditatie Wat is het? Hartmeditatie is een manier van ontspannen en leren de ademhaling onder controle te krijgen en te houden. Dit kunt u bijvoorbeeld gebru...
PTSS 1 PTSS 2 schema 3 herkennen 4 test Waarvoor staat de afkorting? De afkorting PTSS staat voor Post Traumatisch Stress Stoornis/Sydroom. Wat is...
concentratie Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 4 Advies 5 test Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Een persoon kan zich maximaal 45 minuten v...
Hangt vermoeidheid en depressie samen? Wat is het? Bij een depressie is het hoofd erg vol, hierdoor is het hoofd druk bezig met allerlei gedachten. Omdat dit vaak erg snel door het hoofd...
Vond u het artikel intressant? Deel het via :
  • 1
    Share
Webmaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *