Is PTSS gevaarlijk?

Wat is het?

Een PTSS brengt de persoon zijn leven in de war, op een onverwacht moment. Een persoon met PTSS heeft veel mee gemaakt. Het staat niet op het voorhoofd van een persoon dat hij een PTSS heeft. Voor andere mensen is het vaak lastig te begrijpen wat er in de persoon omgaat. Omdat mensen het niet weten, moet de persoon het elke keer uitleggen wat een PTSS is en wat het inhoud. Op een PTSS zit een taboe. Vaak word er gezegd dat dit alleen voor militairen is of voor politie, maar burgers hebben vaak ook een PTSS. Bijvoorbeeld een persoon gaat naar een verjaardag en gaat 10 minuten later weer weg. Dan is er weinig begrip waarom de persoon weg gaat of de vraag wat is er, waarom ga je? Terwijl dit kan komen door een slechte nachtrust en dat de persoon nu veel stress en onzekerheid voelt.

De persoon heeft vaak last van nachtmerries en slaapt hierdoor slecht. Het uitleggen van de nachtmerries die vaak zijn van het trauma en de angst die er achter zit word vaak niet begrepen. De nachtmerries worden vaak beleeft als een herbeleving van het trauma. De persoon kan dan anders reageren als u gewent bent van de persoon. Hierdoor heeft de persoon ook vaak last van stemmingswisselingen, die tot boosheid/agressie kunnen lijden, dan zou het gevaarlijk kunnen worden. Als de persoon weer rust vind, herinnerd ie zich vaak weinig van de situatie. Dit verschild veel per persoon hoe goed de persoon om kan gaan met de PTSS.

Iemand met een PTSS heeft dagelijks een strijd met de signalen van angst, stress, last van harde geluiden en slaapproblemen. Een probeert altijd zoveel mogelijk ‘normaal’ te doen, dat het voor een ander niet zichtbaar is. Maar dit is voor de persoon erg lastig, omdat het vaak een opstapeling is van signalen en trauma herinneringen of herbelevingen op een dag. Een persoon heeft vaak meer last van het eigen gedrag dan een ander, ook al dit tot uiting komt in boosheid, dan voelt de persoon zich daarna vaak verdrietig of somber.

Soms weet de persoon niet wat hij doet als hij bijvoorbeeld in een herbeleving is. De persoon is met zijn gehele gedachten zijn bij het trauma en de persoon beleeft de situatie op nieuw. Een persoon kan dan erg schrikken als u de persoon aanraakt en hierdoor boos reageren. Vaak blijft de persoon op de plek waar hij is, waardoor dit geen gevaar op levert.

Bij een PTSS word het gehoor beter, een persoon hoort alles. Hierdoor is de persoon de gehele dag actief en alert. Als er bijvoorbeeld een fiets valt aan de overkant van de straat word dit gehoord, of als buren de wc doortrekken. Elk geluid in de omgeving van de persoon word waar genomen. Dit zorgt voor extra veel stress. Hierdoor kan het voor de persoon vaak aanvoelen dat het een vol hoofd heeft en hierdoor krijgt de persoon minder rust.

Zo begint u:

Stap 1 Hoe vaak heeft u stemmingswisselingen die veel te hoog oplopen? Hoe kunt u deze veranderen of voorkomen? Waaraan merkt u dat u stemming veranderd en oploopt? Wat gaat u doen als u in het toppunt bent? Schrijf zoveel mogelijk op van de situatie wat ervoor gebeurde wat u er aan heeft gedaan. Probeer van elke toppunt te leren om het de volgende keer anders aan te pakken. Maak een activiteiten plan die u volgt wanneer u de signalen herkent, om de gedachten te veranderen.

Stap 2 Voor personen met een PTSS is er een speciale hulphond, deze kan de persoon helpen bijvoorbeeld de nachtmerries door de persoon wakker te maken. De hond is getraind om de signalen te herkennen en de persoon er alert op maken. De hond word nog niet vergoed door het ziekenfonds.

Stap 3 Een PTSS kan lang duren voor de EMDR behandeling effect heeft. Vaak blijven er restklachten en zal de persoon niet geheel genezen van een PTSS. Andere denken vaak dat na een behandeling de PTSS over moet zijn, terwijl dit vaak veel langer nodig heeft. Van een trauma kunt u heel lang last houden, er staat geen tijd voor.

Stap 4 Probeer een persoon altijd rustig te benaderen. Een persoon met PTSS schrikt snel, wat veel stress kan geven of angstklachten. Het kan ook zijn dat het een herbeleving krijgt aan iets naars wat niet met de huidige situatie te maken heeft.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe gevaarlijk PTSS is.

Tips:

  • lotgenoten PTSS
  • Steun een persoon met PTSS, door bijvoorbeeld leuke dingen te gaan doen om de gedachten af te leiden.

 

 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.