Is gewichtstoename door antipsychotica omkeerbaar?

Wat is het?

Door de medicijnen is het normaal dat u gewicht toeneemt, maar is vaak niet de enige reden. Vaak speelt er ook stress, gedachten of diagnose mee. Van de medicijnen krijgt u meer buien van eten, vaak gaat u meer eten. De medicijnen zorgen ervoor dat de eetlust word opgewekt. Door u voeding in balans te houden is dit een minimale gewichtstoename. Als u stopt met de medicijnen neemt het gewicht weer af.

Wat u nodig heeft:

Voedingsschema

Zo begint u:

Stap 1 Waardoor komt het dat u bent aangekomen? Is dit door de medicatie of verandering in het voedingspatroon? Het kan ook een combinatie zijn van stress en medicijnen, of de bijwerkingen van de medicijnen. Wat is de oorzaak? Houd bij wat de andere bijwerkingen zijn van de medicatie.Maak een overzicht waaraan het kan liggen.

Stap 2 Zorg dat u dagelijks voldoende blijft bewegen en een beetje extra beweegt. Zorg voor een actieve sport waar u veel energie in kwijt kunt. Zorg daarna voor een goede ontspanning zoals yoga.

Stap 3 Zorg voor een goede balans in uw voedingspatroon. Eet de periode dat u de medicatie neemt minder vet en suikerhoudende producten. Schrijf dagelijks uw maaltijden op in het voedingsschema, zo heeft u een duidelijk overzicht van alles wat u binnen krijgt.

Door meer te gaan eten of het patroon te veranderen kunt u na het stoppen nog last ervaren. Het patroon is in de manden van gebruik een gewoonte geworden en voor u is het normaal om deze hoeveelheid of vet/suiker te eten. Door deze verandering is het moeilijk om het patroon weer terug te draaien.

Stap 4 Is de medicatie goed voorgeschreven? Bij een hoge dosis is de kans op gewichtstoename groter. Vraag de arts om andere medicatie als u blijft aankomen. Antipsychotica is vaak een kwestie van uit proberen. Bespreek de gewichtstoename met de arts. vaak hoort het erbij als bijwerking maar soms heeft een andere oorzaak.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een goed beeld van wat u nog kunt met de gewichtstoename.

Waarschuwingen:

  • Voorkomen obesitas en vraag hulp aan een voedingscoach als u er geen grip op krijgt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.