inbraak

Wat is het?

Een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest en hebben misschien waardevolle spullen meegenomen. Het is van belang om kritisch naar de beveiliging van uw eigendommen te kijken. Goede beveiliging verminderd de kans om slachtoffer van vermogensdelicten te worden. an een inbraak kunt u een trauma oplopen.

Zo begint u:

Stap 1 Maak een lijstje met zwakke punten in uw huis. Wat heeft u nodig dit veiliger te maken? Waarom is het minder veilig? Maak een overzicht van wat u nodig heeft. Wat is het belangrijkste direct aan te pakken? Maak een plan van aanpak.

Stap 2 Zorg dat uw huis is voorzien van goede beveiliging door middel van rolluiken, goed hang- en sluitwerk. Koop sloten die een keurmerk hebben van veilig wonen en politie keurmerk. Plaats inbraaksprits in de kozijnen. Plaats extra schuiven op de raam of deur als extra slot. Plaats een kier standhouder, gebruik deze alleen bij het openen van deur!

Stap 3 Let op bij het plaatsen van een camera dat deze niet met opname op openbaar terrein plaatst, ivm de wet en privé. Bekijk deze regels voor een camera voor u hem plaatst, zo moet er een bordje hangen video bewaking, het kan tot hoge boetes lijden. Bewaar alleen beelden die kunnen dienen voor bewijs op een aparte harde schijf.

Stap 4 Plaats een buitenlamp met bewegingssensor. Stel deze juist af dat deze niet op elke kleine beweging of wind gaat branden. Zo verliest het het effect, door iedere keer te kijken als de lamp aangaat, gaat u het negeren en let u niet alert op de lamp

Stap 5 Heb je de spullen rondom uw pand, zoals een kliko of trap, goed vastgezet? Zet deze zoveel mogelijk aan de kant, niet bij een afdak en niet makkelijk te pakken. Hierop word geklommen en via uw raam komt de inbreker binnen. Zet zoveel mogelijk binnen in een goed afgesloten ruimte.

Stap 6 Woont u in een huurwoning, dan kunt u de politie verzoeken een controle te laten doen. Hiervan krijgt u een rapport en hiermee kunt u de woningbouw verzoeken voor andere sloten.

Stap 7 gaat uw weg

  • laat verlichting aan op een tijdschakelaar
  • sluit uw deur goed af en draai het slot op nachtslot ook overdag
  • laat geen spullen in het zicht liggen, zoals laptop of telefoons (ook niet in de auto)

Stap 8 79% huishouden van Nederland heeft geen alarminstallatie. Bekijk hoe u een goed systeem kan aanschaffen en wat de kosten zijn overweeg de mogelijkheden.

Stap 9 Wat kunt u doen als er word ingebroken? Wat gaat u doen? Wat is een plan van aanpak? Het is goed als u er al eens over na heeft gedacht voor die keer dat het gebeurt. Meestal neemt u dan sneller actie in de volgorde die u heeft bedacht.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een goed beeld van wat u nog kunt doen om u huis beter te beveiligen.

Tips:

  • Als u een verdachte situatie in uw buurt ziet… wat doet u dan? Bel bij verdachte situaties 112. Want juist die meldingen helpen om inbrekers op heterdaad te betrappen en aan te houden.
  • Is een an uw ruiten kapot, laat het direct maken, uw woning is inbraak gevoeliger

Waarschuwingen:

  • Word er ingebroken, maak een video of maak een foto van de dader. Dit vergroot de pak kans.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.