Impulsaankopen

1 Wat is het?

Dit zijn aankopen die u heeft gekocht maar achteraf blijkt niet nodig te hebben. Het is gekocht omdat u iets wilde kopen, doordat het te druk was. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 6,5 miljoen mensen wel eens spijtaankopen doen; 3,5 miljoen doen zelfs aankopen waar ze helemaal geen geld voor hebben.

Door bij impuls aankopen of iets wat u graag wilt hebben een nachtje over te slapen en de volgende dag opnieuw te kijken of het wel echt nodig is. Wanneer mogelijk ga naar huis en denk er nog een keer over na. Als u iets langer de tijd neemt om over de aankoop na te denken is de kans kleiner dat u later spijt krijgt van uw aankoop.

Een impulsaankoop is een aankoop van iemand die hier oorspronkelijk niet de bedoeling toe had. Dit zijn aankopen die u heeft gekocht maar achteraf blijkt niet nodig te hebben. Het is gekocht omdat u iets wilde kopen, doordat het te druk was. Er zijn 4 stappen die u kunt volgen bij het maken van een keuze of u het product koopt of niet.

Impulsaankopen bij aanbiedingen en korting. Kortingen of acties hebben een aantrekkingskracht om het te kopen. Doordat de prijs erg laag is de kans op impulsaankopen groter en uw budget gaat er snel door heen. Wanneer de speciale actie te mooi voor woorden is, dan zijn er vaak kleine letters, (algemene voorwaarden) lees deze goed voor u besluit te kopen.

Iedereen heeft wel spullen in huis die hij niet meer aantrekt of nog maar zelden gebruikt. Deze producten heeft u wel een keer gekocht, omdat u het wilde hebben of omdat u het mooi vond. Deze spullen zijn vaak vergeten en in een la of kast beland en u kijkt er niet meer naar om en als u ze tegen komt dat ergert u zich aan de spullen. Door regelmatig uw spullen te controleren en het opruimen van uw spullen in een vaste structuur te doen, heeft u minder overbodige spullen. Stel u zelf de vraag wanneer u iets koopt heb ik dit wel echt nodig, heb ik dit niet al? Als u gaat opruimen Wanneer heb ik dit voor het laatst aangehad, is dit langer dan een jaar geleden, dan is de kans groot dat u het nooit meer aandoet.

Door bij impuls aankopen of iets wat u graag wilt hebben een nachtje over te slapen en de volgende dag opnieuw te kijken of het wel echt nodig is, kunt u impulsaankopen verminderen. Wanneer mogelijk ga naar huis en denk er nog een keer over na. Als u iets langer de tijd neemt om over de aankoop na te denken is de kans kleiner dat u later spijt krijgt van uw aankoop.

Er worden meer impulsaankopen gedaan winkel dan in een webshop. In een winkel zijn meer verleiders bij de kassa aanwezig. Bij online aankopen worden impulsaankopen gestimuleerd door reclame, gerelateerde producten en u net voor het afronden van uw bestelling. Van alle aankopen in de supermarkt zijn 87% aankopen van snoep.

2 Herkennen

Een koopmoment is motivatie + mogelijkheden – barrières. Wanneer u twijfelt over een aankoop, neem even bedenktijd. Houd de volgende spelregel aan voor dure aankopen; Wacht twee weken! Vergeet u ‘dure’ smaak en begin bij de onderste prijsklasse.

Sluikreclame

 • is wanneer bijvoorbeeld een televisieprogramma alleen maar een soort merk koffie drinkt of alleen van een merk kleding draagt. Voor dit word het programma betaald. Door het product te blijven promoten komt u steeds weer in de verleiding tot het kopen van hetzelfde product. Let hier op als u televisie aan het kijken bent en houd het bij de producten die u altijd al gebruikt.
 • Verborgen abonnementen voor uw computer tablet en/of smartphone, voor bijvoorbeeld het installeren van een app, tegen betaling. Wanneer deze is geïnstalleerd ontvangt u een rekening of zit u of uw kind vast aan een abonnement. Wanneer u gebruik maakt van een pre paid telefoon ontvangt u regelmatig smsjes met de boodschap om een abonnement af te sluiten. Let hierbij goed op de voorwaarden en de kosten naar de actie periode.

Impulsaankopen door verleiders

 • Wees alert op verleiders, de sfeer van de woonboulevard is vaak een reden om inkopen te doen. Bijvoorbeeld het is gezellig en veel mensen lopen met een tas. De verleiding is dan groot om zelf ook iets te kopen al is het maar iets kleins.
 • Reclame is niet meer weg te denken, overal waar je kijkt is wel reclame of verkopers die u proberen een abonnement aan te smeren. Hoe gaat u om met reclame, zonder te zwichten voor deze verleidingen? Bij de kassa van de supermarkt liggen vaak snoep of tijdschriften. Laat u uw in de rij vaak verleiden om nog even gauw een aanbieding uit de bak mee te pakken? En baalt u er achteraf van? Dan heb ik een aantal nuttige tips voor u, waarmee u uw impulsaankopen kunt bedwingen.
 • Gaat u alleen boodschappen doen of met meerdere personen? Als u uw kinderen meeneemt, of uw partner, zijn er meerdere paren ogen die verleid kunnen worden door al het lekkers. Dan moet u extra sterk in uw schoenen staan om u niet te laten overhalen. Vermijd ‘lastige’ gangpaden, of loop er zo snel mogelijk doorheen, dit voorkomt dat uw kind gaat zeuren om snoep of iets anders lekkers.

Online shoppen

 • Wanneer u online aan het shoppen bent, kan het zijn dat u te lang aan het zoeken bent en eigen het hele internet wilt leeg kopen. Het is verstandig even afstand te nemen en dan blijkt later dat u het zo heeft gevonden wat u echt zocht.
 • Een handige manier om om uw mogelijk aankopen weer terug te vinden, kunt u een bladwijzer maken in een aparte map. Bedenk u van te voren wat u graag zou willen kopen en welk budget u hieraan wilt uitgeven. Stel een budget in een maximaal bedrag dat u kan en mag uitgeven deze dag.
 • Met de komst van het internet en de mogelijkheid tot online shoppen, zij steeds meer mensen gaan funshoppen als ze zich vervelen. Dit kan lijden tot vele impulsaankopen die achteraf niet nodig waren en waar de persoon spijt van heeft. Wilt u gaan funshoppen, maar geen impulsaankopen, schrijf dan alle aankopen die u wilde doen op in een schrift en denk er nog een keer over na of het wel echt nodig is of bedenk een andere manier om van de verveling af te komen. Bekijk daarna eerst de kasten en ruim deze op om het overzicht duidelijk te hebben en bepaal daarna of u de aankoop laat doorgaan of niet.

Impulsinkopen door omgeving

 • Beter kunt u op een rustige dag elders in het jaar gaan, dan op feestdagen. Door de drukke bent u eerder geneigd of wanneer u gestrest bent of onnodig lang in de winkel blijft of vermoeid bent is de kans groot dat u impulsaankopen gaat doen en daarmee onnodige boodschappen in huis haalt

3 Behandeling

Vraag hulp bij uw uitgave patroon, budgetcoach of maatschappelijk werk

4 Gevolg

Door impulsaankopen kunt u schulden krijgen, net al met kopen op afbetaling.

5 Plan

Trigger

Voor het maken van een doel, moet u eerst weten welke trigger het maakt dat u het product wilt kopen. Het doel van de week kan zijn, deze week geef ik 10 euro uit aan…. of ik koop deze week niet …. Een doel is vaak klein maar heeft een groot effect. Bedenk u waarom u het geld wilt uitgeven is dit omdat u het perse wilt hebben of omdat u het nodig heeft? Een excuses word bedacht om een aankoop goed te keuren, terwijl u er later altijd spijt van heeft.

 • Het salaris is net gestort dus tijd om te shoppen
 • Ik heb een rotdag achter de rug, dit maakt het goed
 • Er is er nog maar één in mijn maat, dus nu of nooit
 • Dat is wel zo’n goede aanbieding, dat kan je niet laten liggen voor dat geld
 • Door achter de trigger te komen en u bewust te zijn van het gedrag of gevoel wat het uitlokt, kunt u dit veranderen. Als uw salaris net gestort is, is het belangrijk eerst de rekeningen te betalen, daarna geld te hebben voor boodschappen en wat overblijft kunt u vrij besteden. Een impulsaankoop geeft u even op dat moment, voor die dag, even een goed gevoel, maar na die dag is dat gevoel er niet en ligt het nutteloos in de kast.
 • Bedenk u eerst voor u gaat sparen en gaat mee doen aan de actie hoeveel boodschappen (bedrag) u moet gaan doen om het product aan te schaffen. Weegt dit op tegen het product ergens anders te kopen zonder het spaarsysteem? Is het product niet ergens anders veel goedkoper? De producten in de supermarkt worden zo neer gezet dat de aantrekkelijkste verpakkingen op grijp hoogte staan. Op de kop van de schappen staan altijd de aanbiedingen vaak van een A-merk. De b-merken en dus goedkopen producten liggen in de onderste schappen. Doordat deze niet op oog hoogte liggen probeert de supermarkt u te verleiden tot het kopen van de dure A-merk producten.
 • Vraag uzelf af waar die koopdrang vandaan komt. Is het verveling? Wil ik mezelf belonen? Heb ik troost nodig? Heeft u het product echt nodig of niet? Zo ja dan kunt u het product kopen, een twijfel dan is het verstandig om er een dag later op terug te komen en te kijken of het toch nodig is.

Online shoppen

 • Het shoppen van boodschappen online zorgt vaak voor grote impulsaankopen, ja dit kan ik wel bestellen of laat ik dit ook gelijk mee bestellen. Wanneer u online aan het shoppen bent, kan het zijn dat u te lang aan het zoeken bent en eigen het hele internet wilt leeg kopen. Het is verstandig even afstand te nemen en dan blijkt later vaak dat u spullen heeft willen bestellen die niet nodig waren. Maak van uw aankopen een bladwijzer en bekijk deze de volgende dag.
 • Maak voor online boodschappen, net als voor gewone boodschappen, een boodschappenlijst. Door het opschrijven van de producten die u echt nodig heeft en u te houden aan de lijst en u niet te laten verleiden door reclames en of aanbiedingen, kunt u het bedrag van de impulsaankopen verminderen. Bedenk u van te voren wat u graag zou willen kopen en welk budget u hieraan wilt uitgeven. Stel een budget in een maximaal bedrag dat u kan en mag uitgeven deze dag.
 • Maak u bewust van het bedrag dat u uitgeeft aan online aankopen. Maak een overzicht van de aankopen. Waren deze allemaal nodig? Welke aankopen waren eigenlijk niet nodig? Waarom heeft u het toch gekocht? Plan een vast bedrag wat u mag uitgeven aan online aankopen. Negeer reclame. Vergelijk prijzen. Koop alleen wat u nodig heeft.
 • Reclame of website met lage prijzen zijn aantrekkelijk voor een koper. Of bijvoorbeeld 70% korting. De kans is groot dat mensen klikken kijken en kopen. Maar zijn deze prijzen echt goedkoop? Klopt de prijs wel met het product? Kies een aantal websites die betrouwbaar zijn en waar uw veilig tegen een lage prijs aankopen kan doen.
 • Reclame op sociaal media worden afgestemd door middel van een cookie, verwijder deze elke dag.
 • Bij het afrekenen van een product worden vaak andere artikelen getoond, die er bij horen, bij passen of handig zijn. Deze stimuleren om deze aan te klikken en als nog mee te bestellen. Bekijk of u het echt nodig heeft, heeft u het niet thuis liggen of is het ergens anders niet goedkoper? Dit is hetzelfde als de Mars en andere snoep bij de kassa in een supermarkt.
 • Bekijk uw aankoop overzicht altijd goed na, heeft u alles besteld? Meestal kunt het niet meer wijzigen na betaling. Dan moet u een nieuwe bestelling met nieuwe verzendkosten doen.

Impulsaankopen verminderen

 • Impulsaankopen is een trigger die u niet in de hand heeft, iets prikkelt u en het moet worden gekocht. Hoe komt het dat u dit perse moest kopen? Waarom kon het niet blijven liggen? Door inzicht te hebben, door het bijhouden van het trigger schema, in de reden waarom kunt u meer impulsaankopen voorkomen. Let een tijdje op wanneer u impulsaankopen doet. Als u de situaties weet kunt u proberen om de sitauties voor een periode te vermijden.
 • Probeer de emotie die met de aankoop gepaard gaat te (h)erkennen en neem hem onder handen, het kan zijn dat hierbij een therapeut nodig is. Een zwakker moment is vaak wanneer het druk is, na het werk, schooldag of feestdagen. Dit komt doordat u aan het eind van de dag steeds meer vermoeid raakt, uw doorzettingsvermogen en wilskracht neemt dan ook af. Om die reden werkt het super goed om uw boodschappen in de ochtend te doen, na het ontbijt. Met een lege maag boodschappen doen lijd tot impulsaankopen aangezien alles lekker lijkt.
 • Maak het afleidingsschema voor u zelf zodat u het product niet mee neemt of dat u er langer erover na denkt. Neem bijvoorbeeld eerste een pepermuntje en als deze op is beslist u of u het koop. Door even niet aan het product te denken, is de kans groot, dat u het niet meeneemt en het nut er niet van ziet om het te komen. Zoek ontspanning in uw winkelen, probeer eens een tijdje te winkelen zonder te kopen. Gaf dit u stress of onrust? Maak dan het stressschema of het algemeen schema om hier meer grip op te krijgen.
 • Maak het budgetplan werkblad en u kan voorkomen dat u te veel uitgeeft, door een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven heeft u duidelijk waar u de impulsaankopen aan besteed, op deze kosten kunt u dan flink besparen. Bepaal elke maand een vast bedrag dat u mag en kunt uitgeven aan aan boodschappen, kleding, uitgaan en andere zaken, maak een budgetplan werkblad, hoeveel u die maand waaraan gaat besteden. Door uzelf te houden aan uw overzicht is bent u minder geneigd meer te kopen dan in uw overzicht staat.
 • Om uzelf te beschermen tegen overmatig pin gedrag kunt u een vast bedrag per week nemen en dit is het maximale wat u te besteden heeft die week. Geld wat u niet heeft kunt u nog niet uitgeven, wacht altijd tot er voldoende geld op uw rekening staat voor u een product of dienst koopt. Let goed op uw uitgaven, noteer ze in het huishoudboek, want op = op.
 • Misschien bespaart u nu iets, maar ontvangt u daarna veel reclame. Vaak zijn nieuwsbrieven grote verleiders om te gaan kijken bij het product en later het product aan te schaffen. In een nieuwsbrief word u al lekker gemaakt met een goede actie of aanbieding. Zeg deze nieuwsbrieven op.
 • Voor u boodschappen gaat doen is het belangrijk een lijstje te maken en u daar aan te houden en niks extra mee te nemen. Loop ook geen winkels in die niet op uw lijstje staan. Boodschappen doen op een rustig moet kan voorkomen dat u zich laat verleiden tot de aanbiedingen. Neem voor uw boodschappen een mandje in plaats van een kar, hier past minder in en heeft u eerder het gevoel dat u genoeg boodschappen heeft. Laat zoveel mogelijk uw pinpas thuis bij het doen van de boodschappen. Het uitgeven van geld is lastiger als het in contanten is dan wanneer het staat op uw bankrekening. Door betalen met de pinpas kunt u het overzicht kwijt raken over uw uitgaven. Laat uw creditcard thuis als u gaat winkelen of werken en zorg dat uw creditcard-info NIET wordt bewaard bij shopsites of in shop-app’s, zo bent u sneller geneigd geld uit te geven, als er maar één druk op de knop nodig is.
 • Bekijk op zondag de aanbiedingen van de komende week en noteer de spullen die uw wilt kopen in een schrift. bekijk aan het einde van de week of u het nog echt nodig heeft of dat het toch een impuls was om het te kopen. Door er een aantal dagen over te denken kijkt u er veel anders tegen aan. Door de aankoop even uit te stellen is het vaak zo dat u het product op het later moment niet meer koopt.

Aanbiedingen weerstaan

 1. \AIs het product echt goedkoper? Als u het zou kopen in een andere winkel hoe duurder bent u uit? De prijzen van voor worden vaak veranderd om te laten lijken dat de korting hoger is. Vergelijk zoveel mogelijk de prijzen online, let hier ook op de verzendkosten en de eventuele aansluitingskosten.
 2. Hoe lang duurt de aanbieding? Heeft u het per direct nodig? Denk er nog een keer over na voor u het aanschaft. De meeste producten zijn de week erop in een andere winkel in de aanbieding. Koop alleen nieuwe producten als het vervangen moet worden.
 3. Ga niet in op verkoop aan de deur of buiten op bijvoorbeeld het winkelcentrum. De persoon wilt u overtuigen dat het product het beste is. Hierdoor word u beïnvloed om het product te nemen en zeker als u er een gratis smartphone oor krijgt of een tablet. Op deze manier heeft u niet de kleine letters gelezen, die de voorwaarden zijn voor het gratis product. De verkoper verteld niet alles. Vaak zit u voor lange tijd vast aan een abonnement of word overgezet van energie bij een buitenlands bedrijf. Wilt u iets aanschaffen, neem er de tijd voor en lees goed de voorwaarden bij voorkeur op een zondag middag thuis.
 4. Kopen op afbetaling. Probeer actie als nu kopen en in … jaar betalen te vermijden. Dit is uit eindelijk duur koop. Op de prijs komt al die jaren rente en u betaald dus meer terug dan uw product heeft gekost. Ook kan het zijn dat het product al kapot is voor u klaar bent met afbetalen. Probeer actie als nu kopen en in … jaar betalen te vermijden. Dit is uit eindelijk duur koop. Op de prijs komt al die jaren rente en u betaald dus meer terug dan uw product heeft gekost. Ook kan het zijn dat het product al kapot is voor u klaar bent met afbetalen.
 5. Vergelijk de prijs goed met het product wat u normaal koop. Reken altijd uit wat het product in de aanbieding per stuk kost. Een aanbieding word zo gemaakt dat het erg voordelig is zoals 3 halen 2 betalen of 2de voor de halve prijs. De enige aanbieding die altijd voordeliger is de 1 + 1 gratis let dan wel op dat er geen tijdelijke verhoging is van een fles per stuk. Door de reclamefolders word de verleiding groter tot het kopen van een product. Door een nee-nee sticker te plakken op uw brievenbus krijgt u geen folders meer en word u niet meer verleid. De folders kunt u altijd online bekijken of in de winkel zelf. Een nee-nee sticker kunt u aanvragen bij uw gemeente. Denk goed na waar u uw gegevens achterlaat.

E-budgetvoorlichting

E-budgetvoorlichting

Welkom op het profiel van budgetvoorlichting. Met de informatie over schulden, inkomen, plannen maken, proberen we de taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken dat er altijd mogelijkheden zijn bij schulden als u erop tijd aanpakt.