Ik zit op hc en moet een bezoek op ic.

Ik zit op een high care afdeling van de GGZ. Er staat een bezoek gepland met mijn kinderen volgende week. Dit bezoek moet plaats vinden op de IC in de familiekamer. De voogd wil niet veranderen van locatie terwijl ik alle vrijheden heb. Wat kan ik doen?

Wat is het?

De meeste bezoeken vinden plaats in de familiekamer. De kamer is speciaal ingericht voor bezoek met kinderen. Vaak is er speelgoed aanwezig. Vaak hebben HC en IC een familiekamer, omdat de afdelingen dicht bij elkaar zitten. De personen van HC hebben dan bezoeken op IC.

Voor kinderen is de IC en High care afdeling geen goede plek voor een bezoek. Op beide afdelingen kunnen op de tijd van het bezoek situaties ontstaan, zoals schreeuwen, ruzie of geweld wat niet goed is voor het kind. Hiervan zou het kind een nare ervaring kunnen hebben aan het bezoek of een trauma kunnen oplopen. Op beide afdelingen is er geen garantie te geven dat er niks gebeurt en dat het rustig is. Het zijn niet voor niks deze afdelingen.

Een familiekamer zit zelden aan het begin van de afdeling. De kinderen met een stuk over de afdeling en ervaren toch de situaties en personen. Hiervan kunnen kinderen veel stress ervaren. Bijvoorbeeld: op de ic hebben ze een deur die hard in het slot valt en niet meer open kan, dit kan een angstig gevoel geven aan kinderen

Daarnaast is het belangrijk uitleggen hoe het met u gaat en wat u ervan mekt. De personen die op deze afdelingen zijn zijn anders in gedrag en gewoonte dan u. Door de kinderen op de afdeling te laten krijgen ze een beeld van de personen op de afdeling. Hierdoor word de kans vergroot dat ze een beeld krijgen van mama is ook zo ziek en mama word zo.

Een voogd komt zelden op een HC of IC en weet eigenlijk niet hoe het er op een afdeling aan toe gaat en kan gaan. Het ene moment is het rust en de vlam kan zo in de pan slaan. Daarnaast word de groep op HC vaak veranderd door personen die weg gaan of komen. Een groep is vaak niet 1 week hetzelfde. Hierdoor is het lastig aan te geven hoe de rust is op de afdeling omdat wissels veel stress veroorzaken.

Zo begint u:

Stap 1 Het is belangrijk om met de voogd in gesprek te gaan om de locatie van het bezoek te veranderen. Geef hierbij duidelijk aan waarom u niet wilt dat het daar plaats vind. Geef hierbij duidelijk aan wat u wilt gaan doen en wat uw wensen zijn met en in het bezoek. Als de kinderen komen in de tuin gaan we gezellig picknicken. Maak een lijst met punten waarom u vind dat een bezoek ergens anders moet zijn.

Stap 2 Leg de voor uit dat u vrijheden heeft en dat u niet gebonden bent aan een locatie op de GGZ. U bent bereid u vrijheden op te nemen voor een bezoek. De locatie zou ook het winkelcentrum of een dicht bijgelegen park kunnen zijn. Vraag eventueel familie mee die u meer rust geven of u kunnen ondersteunen. Een bezoek met de kinderen is een familiebezoek en dit gaat normaal niet van uw vrijheden af.

Stap 3 Zorg voor een leuk bezoek en bedenk een plan hoe u het gaat aanpakken. Door een plan te bedenken heeft u ongeveer een beeld hoe de dag verloopt. Door het plan heeft u minder stress en heeft u meer rust in het bezoek. Als er nare dingen gebeuren is de kans groter dat het kind met tegenzin een boek gaat doen. Hoe leuker het is en hoe meer leuke ervaringen hoe leuker het bezoek en hoe meer uw kind er naar uitkijkt.

Stap 4 Nodig de voogd uit om kennis te laten maken met de afdeling zodat deze een beter oordeel kan hebben. Vraag eventueel een verpleegkundige erbij om situaties van de afdeling weer te geven.

Stap 5 Vraag informatie op uit uw dossier of vraag een verpleegkundige u te helpen met u diagnose en de de garantie op papier te zetten, deze kunt u sturen naar de voogd en de afdeling staat garant voor een goed bezoek. Vaak gaat er op de dag van een bezoek een verpleegkundige mee die een beoordeling schrijft van het bezoek. Vaak deze later op zodat u die in uw eigen administratie kunt bewaren als bewijs dat het goed ging.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft een een goed beeld wat u kan doen om de voogd te overtuigen.

Tips:

  • Het is verstandig kinderen tot hun 18 jaar zo min mogelijk kennis te laten maken met psychische personen. Zo leren ze u kennen met de diagnose en zien bij u dat het ook weer beter word of beter gaat
  • vraag u advocaat wat u nog kunt doen.
  • Doe een keertje mee met creativiteit en maak wat leuks voor uw kinderen. Geef dit op de dag van het bezoek. De kinderen vinden het vaak erg leuks iets zelfgemaakt te krijgen en is een leuke binnenkomer of opening van het bezoek. Daarnaast hebben de kinderen ook iets voor de momenten dat u er niet bent als een herinnering.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.