Ik voel me zo alleen op de afdeling.

Ik voel me zo alleen op de afdeling. Er zijn wel 24 andere maar die zeggen niet zoveel en ik voel me niet tot hun aangetrokken. Ik weet niet zo goed waar over te hebben. Vaak voel ik me verloren op de afdeling. De verpleging spreek ik zelden en als ik ze spreek zijn de gesprekken heel kort. Voor mij komt er geen bezoek en dit maakt het extra zwaar en lastig.

Wat is het?

Het lijkt erg vreemd dat u zich alleen voelt op de afdeling, maar dit komt vaker voor. De meeste doen hun ding en zijn niet bezig met andere. In een groep is het vaak ieder voor zich, dit is wel afhankelijk van de groep en de mensen. Omdat u zich alleen en eenzaam voelt krijgt u meer tegenzin te zijn op de afdeling, maar ook buiten de afdeling kunt u dat gevoel hebben, omdat u dan alleen loopt door het bos of over het winkelcentrum.

Personen die alleen zijn, maken minder snel contact met andere. Als u langere tijd alleen bent met psychische problematiek, zit u ook niet te wachten op contacten of gezellig doen. Vaak word er gedacht ach laat maar ik doe het wel alleen, maar dit lost niet het probleem op, zo bent u vaak al jaren bezig.

Het is logisch dat u zich meer eenzaam voelt dan andere die wel bezoek krijgen, dit is een breek van de dag en geeft aan dat personen achter u staan, die graag willen dat het goed met u gaat. Als u geen naasten heeft of familie die op bezoek komen is dit erg zwaar als u ziet dat andere dit wel krijgen en uw hoop niet word beloont.

Het gevoel van eenzaamheid komt vaak niet op eens, vaak is de persoon alleen en in de steek gelaten en door langer alleen te zijn, voelt de persoon zich eenzaam en kan dit gevolgen hebben op het sociaal en geestelijk gebied.

Vaak is het lastig om de verpleging aan te spreken met uw probleem, ook omdat de verpleging niet meer kan doen dan luisteren en tips geven die u vaak al heeft uit geprobeerd. Vanuit u onzekerheid kunt u veel stress en onrust ervaren, waardoor u zich meer afzondert.

Zo begint u:

Stap 1 Probeer dagelijkse activiteiten te hebben die u de dag door kunnen helpen. Bedenk ook een aantal activiteiten die u in woonkamer kan doen zo kunt u contacten leggen of bent u niet de gehele dag op uw kamer en zondert u zich niet af. Maak dagelijks een planning wat u gaat doen zodat piekergedachten zoveel mogelijk buiten blijven. Hoe meer u gaat piekeren over bezoek en eenzaamheid hoe slechter u zich gaat voelen.

Stap 2 Hoe kunt u de eenzaamheid veranderen en aanpakken? Wat heeft u nodig om u beter te voelen? Wat zou kunnen werken om te gaan doen? Probeer zoveel mogelijk de bezoektijden te vermijden door juist dan te gaan wandelen of even op uw kamer te zitten, dit voorkomt de prikkels van bezoek. Laat u dag niet verpesten door het gene dat u graag zou willen hebben maar niet gaat komen. Bedenk positieve dingen die wel kunnen en mogelijk zijn. Leer nieuwe mensen kennen door naar het buurthuis te gaan of naar een sport.

Stap 3 Geef aan bij de verpleging dat u het lastig vind om contacten te maken en nieuwe contacten op te starten en u last heeft van de momenten van bezoek. Maak het bespreekbaar en zoek naar mogelijke oplossingen wat u kunt doen, om het minder zwaar te laten zijn.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een goed beeld hoe u de eenzaamheid op een afdeling kunt aanpakken.

Tips:

  • Probeer niet te vaak te lopen met muziek op, hierdoor zondert u zich af van de omgeving en zullen andere u niet snel aanspreken.
  • Zonder u niet af door op uw kamer te blijven voor de dag, dit maakt het probleem groter.
  • Denk vooruit wat heeft u aankomende week nodig om uw activiteiten uit te voeren? Wat heeft u voor het weekend nodig? Haal alles in een keer in huis.

Waarschuwing:

  • hoe meer eenzaam u voelt hoe lastiger het is om op de afdeling te zijn, maak het bespreekbaar, voor het te laat is.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.