Ik sta op de wachtlijst van de GGZ om binnenkort te worden opgenomen in een GGZ. Wat kan ik hier verwachten?

Wat is het?
Wanneer u op de wachtlijst staat van een opname kan dit enige tijd duren voor dat u op de afdeling terecht komt. Op de website van uw GGZ kunt u de wachtlijsten vinden met de tijd dat het minimaal kan duren.

Op de wachtlijst komt u als u een verwijzing heeft van uw huisarts en deze heeft afgegeven bij uw GGZ. Aan de hand van de ernst van de problematiek komt u hoger of lager op de wachtlijst.

Tijdens een opname in een GGZ ligt het aan de afdeling waar u terecht komt wat uw mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld bij een high care afdeling krijgt u eerder vrijheden dan een ic afdeling.

In het begin van een opname is er een observatieperiode. Hier word er gekeken naar de problematiek en na een paar dagen na opname krijgt u een diagnose en medicatie.

Aan de hand van het soort afdeling waar u bent is er een vast dagprogramma met vaste activiteiten.

Zo begint u:

Stap 1 Vraag na hoe lang het nog duurt voor u word opgenomen. Hoe lang u opgenomen word en de reden. Vraag dit op papier zodat u er later op terug kan komen. Het geeft duidelijkheid en daarmee meer rust.

Vraag bij binnenkomst om een map met informatie van de afdeling. Zoals wanneer zijn de bezoektijden, wat zijn de regels van de afdeling en wanneer zijn de maaltijden, de vaste activiteiten van een dag.

Stap 2 Een behandelaar spreek u 1x p.w. Het is lastig alle vragen te onthouden en vaak komen de vragen op op momenten van rust. Schrijf de vragen op zodat u ze niet kan vergeten. Houd een aantal dagen een schema bij voor bijvoorbeeld stressschema zodat u aan de hand van het schema, het dagboek u problematiek kan uitleg.

Noteer de dag en tijd dat u gesprekken heeft in een agenda op hang een post-it op de deur zodat u deze niet kunt vergeten. Noteer aan het eind van het gesprek de belangrijke punten van het gesprek.

Stap 3 Op een afdeling zitten ongeveer 25 personen, het kan soms erg druk zijn . Voor een rust moment is het fijn om muziek bij te hebben. Zorg dat u een radio of mp 3 speler mee te nemen. Neem van thuis of koop een activiteit voor op de afdeling, bijvoorbeeld kleurpotloden of breiwerk of een goed boek.

Stap 4 Aan de hand van op welke afdeling u verblijft zijn er vrijheden. Deze bepalen hoe lang u buiten de afdeling kunt verblijven. De vrijheden worden bepaald door de behandelaar. Maak gebruik van de vrijheden zo kunt u aan de behandelaar laten zien hoe ver u bent en of u meer vrijheden kunt krijgen. Schrijf voor een dag de momenten dat u iets bent gaan doen en wat er goed ging wat minder goed. Zo heeft u een overzicht om te bespreken

Stap 5 Vaak is nee ik heb geen zin een makkelijke zin bij een opname. Probeer uw structuur goed vast te houden door mee te doen aan activiteiten, naar buiten te gaan en goed te slapen.

Stap 6 Na de opname word u doorverwezen naar een act fact team. Deze zijn er om u thuis ambulante te begeleiden. Zij komen 1x p.w. bij u langs

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe een opname gaat en wat u de eerste dagen kunt verwachten.

Tips:

Google de ggz met woonplaats, hier vind u meer informatie over de hoe de afdeling is.

Bent u een koffie drinker? Op een afdeling zijn er tijden van koffie zetten. Neem uw eigen oploskoffie mee, zodat u nooit zonder koffie zit.

Wanneer u een diagnose krijgt ga deze niet direct google en niet meer dan 1 betrouwbare pagina voor informatie. Anders krijgt u te veel informatie wat nieuwe vragen oproep en nog meer vragen tot het een war boel word.Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.