Niet afhankelijk therapeute

Wat is het?

In de psychiatrie in behandeling bent u erg afhankelijk van de hulp van de behandelaar. Dit veranderd pas tegen het einde van de behandeling. Een behandelaar schrijft de behandeling uit die moet worden uitgevoerd. Om zaken te regelen heeft u altijd uw behandelaar nodig., hierdoor ben u afhankelijk van de behandelaar. Als u bijvoorbeeld medicatie krijgt bent u elke keer afhankelijk van de behandelaar voor een nieuw recept. Medicatie word vaak voorgeschreven voor 1 week.

De gesprekken met een behandelaar zijn open en u verteld veel van het probleem zoals bij PTSS het trauma. Hierdoor verteld u veel over u zelf. Dit geeft een band met de behandelaar en het gevoel daar uw verhaal kwijt te kunnen. Het kan dan voorkomen dat het de enige persoon is met wie u dit kan bespreken. De behandelaar is een steun persoon, een schouder.

Vooral in het begin heeft u bij vele punten hulp nodig en wilt u graag dat de behandelaar dit regelt, angst om te falen. Later in de behandeling gebeurt vaak het omgedraaide, ik weet het, ik kan het makkelijk zelf. De hechting of verbinding zijn belangrijk voor het herstel van de PTSS en Trauma.

5 plan

Stap 1 Waarin zou u minder afhankelijk willen zijn? Wat zijn punten die u met kleine sturing alleen zou kunnen? Wat heeft u nodig om minder afhankelijk te zijn? Maak een lijstje van de punten en uw wensen en bespreek deze met uw behandelaar. Wat zou er kunnen veranderen in het behandelplan.

Stap 2 Wat kunt u zelf doen? Bijvoorbeeld

  1. het starten van sporten of yoga, om minder stress te hebben op een dag.
  2. Het leren het erkennen van signalen en het bedenken van oplossingen ervoor.
  3. Het bijhouden van een dagboek met momenten die goed en minder goed gingen en kijken hoe u minder goed de volgende keer kan verbeteren.
  4. Door vaak na te denken over de behandeling, de stress of de PTSS leert u het te accepteren/ verwerken en kunt u doelen stellen als volgende week wil ik de stress aanpakken en ik ga deze week ….. ervoor doen. Zo voelt u zich minder afhankelijk van de behandelaar en leert u uzelf beter kennen. Hierdoor word het uitleggen in een behandeling makkelijker.

Stap 3 De behandelaar kan medicatie doorgeven per maand aan de apotheek, dan krijgt u de eerste week 1 pakketje met 3 herhaalrecepten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.