Ik krijg nog geen studiefinanciering, hoe moet ik rekeningen betalen?

Ik heb hier een aantal rekeningen liggen die nog betaald moeten worden. Ik heb geen inkomen omdat ik 5 dagen naar school ga en 2 dagen stage loop. Ik kan mijn moeder niet alles laten betalen. Hoe kan ik de rekeningen betalen?

Wat is het?

Noodzakelijke kosten zullen uw ouders nog moeten betalen, zij zijn verantwoordelijk voor uw levensonderhoud. Zolang u nog geen 18 jaar bent ontvangen uw ouders kinderbijslag, daarna ontvangt u studiefinanciering en stopt de kinderbijslag. Tot uw 18de jaar zijn uw ouders verantwoordelijk voor de rekeningen en de betalingen ervan. Pas vanaf de datum dat u 18 word ben u verantwoordelijk voor de rekeningen.

Bijvoorbeeld u bent jarig op 22 juli dan zijn de dagen ervoor de verantwoording van uw ouders en vanaf 22 juli die van u.

Bijvoorbeeld: u heeft samen met uw ouders een telefoonabonnement afgesloten, omdat u dit nog niet zelfstandig kan afsluiten. De rekening die niet word betaald komt bij uw ouders terecht omdat zij hebben getekend bij het aangaan van het abonnement. Een deurwaarder zou de kosten verhalen bij uw ouders als u jonger dan 18 bent.

Zo begint u:

Stap 1 Om de rekeningen te betalen kunt u een afbetalingsregeling treffen met het bedrijf. Hierdoor kunt u in delen de rekening terug betalen. Door de rekeningen niet te betalen lopen schulden snel op. Alleen in gesprek gaan met het bedrijf en proberen tot een oplossing te komen kan werken. Kwijtschelding is voor rekeningen niet mogelijk.

Stap 2 Stop met uw stage en ga opzoek naar een bijbaantje voor in het weekend of in de avonduren. Zo heeft u meer inkomsten en kunt de rekeningen zelf betalen. Probeer in de zelfde branche een bijbaantje te zoeken, dit komt dan overeen met de stage die u loopt op dit moment, alleen krijgt u nu betaald voor het werk. Vraag bij uw stage na of er een stagevergoeding mogelijk is.

Stap 3 Hoe lang nog tot u studiefinanciering ontvangt? Maak een budgetplan hoe u de maanden nog gaat door komen voor u de eerste keer ontvangt. Kunt u ergens besparen op uitgaven? Kunt u een abonnement opzeggen?

Stap 4 Welke rekeningen hebben prioriteit? Maak een plan/ betalingsregeling hoe u de rekeningen denkt te kunnen gaan betalen. Bel deze als eerste en maak het bespreekbaar. Schrijf afspraken altijd op in een budget map of schulden map.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wie verantwoordelijk is voor de kosten en hoe u de rekeningen als nog kan voldoen.