Ik heb overlast van een feestje voor de deur. Wat kan ik doen?

Wat is het?

Het probleem met een feestje voor uw deur kan zeer storend zijn. Vaak staat de muziek erg luid en word er veel gedronken. Vaak zijn deze feestjes spontaan bedacht en niet van te voren doorgegeven aan de rest van de buren. Hierdoor word het al snel als overlast ervaren.

Dit soort feestjes mogen tot ongeveer 22.00 uur duren en daarna moet de muziek zachter en moeten de personen zich zachter gedragen. De politie doet meestal niet veel als het voor deze tijd is en bijvoorbeeld op een zaterdag. Na deze tijd wel bij voldoende meldingen. Door de week op dagen dat mensen werken, zal er eerder actie worden ondernomen, met uitzondering van de zomervakantie.

Zo begint u:

Stap 1 Maak een audio filmpje van de overlast die u ervaart. Zorg dat de personen goed op de audio staan, maak meerdere filmpjes. Mocht de overlast zijn gestopt voor politie er is, dan staat het vast op uw filmpje met de personen, die dan als nog kunnen worden aangesproken.

Stap 2 De personen van het feestje kunt u vragen of het wat zachter kan. Ga hierbij niet alleen op de personen af maar zorg dat u altijd met 2 of meer bent. Deze kunnen dan ook gelijk getuigen van de overlast of als er iets mocht gebeuren. Als er bij het feestje veel word gedronken kunt u het probleem beter door politie laten oplossen.

Stap 3 Stuur deze via het meldformulier van politie naar de politie en geef u melding door via 0900-8844. Vraag buren dit ook te doen. Hoe meer meldingen hoe sneller politie actie neemt. De politie kan de geluidsinstallatie in beslag nemen wanneer de personen weigeren het zachter te zetten en kan hiervoor een boete uitschrijven.

Stap 4 Komt het vaak voor dat er feestjes zijn? Dan kunt u de audio met een omschrijving doorgeven aan handhaving en de gemeente. Dit kunt u doen via de website van de gemeente. De personen zullen worden aangesproken op hun gedrag en krijgen een waarschuwing. Mocht u in een huurwoning wonen bij dezelfde woningbouw als de personen dan kunt u een melding maken van de overlast bij uw woningbouw. Deze zullen de personen aanspreken of een brief sturen.

Stap 5 Ga op een rustig moment met de personen in gesprek, eventueel met buurtbemiddeling. Leg uit wat u van het feestjes vind en hoe dit anders zou kunnen, om te voorkomen dat het de volgende keer weer zo is. Het kan zijn dat de personen er geen erg in hadden dat het zo hard klonk bij u en dat u er zoveel last van had.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wat u kunt doen aan de feestjes en het voorkomen dat het  nog een keer gebeurt.

Tips:

  • Om overlast te voorkomen kunnen buren dit van te voren even melden aan de buren dat er een feestje is. Hierdoor word er rekening mee gehouden en als minder erg ervaren.

Waarschuwingen:

  • Stap zelf niet af op dronken personen, dit lijd vaak tot een ruzie of erger.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.