Ik heb net een diagnose gekregen

Wat is het?

Een diagnose krijgt u vaak naar het doen van onderzoek of vragenlijsten door een psychiater. Wanneer een diagnose net is gesteld is het lastig om te accepteren dat u het heeft. Hier gaat enige tijd overheen voordat u hier makkelijker mee kunt omgaan of over praten.

Voor sommige geeft een diagnose een bevestiging van het gene dat ze al jaren vermoeden. Hierdoor geeft het stellen van een diagnose meer rust en kan er begonnen worden met een herstel.

Een diagnose geeft een richtlijn welke behandeling u nodig heeft. Een diagnose veranderd een persoon niet, maar door het vaststellen van een diagnose kunnen naasten of vrienden wel anders gaan doen en anders gaan zien.

Zo begint u:

Stap 1 Stel de voordelen en nadelen vast. Stel vast wat de voordelen zijn van de diagnose, maak een lijst met 5 punten met positieve punten.  Stel vast wat de risico’s zijn zijn van de diagnose, maak een lijst met 5 punten met negatieve punten. Vergelijk de voordelen en de nadelen met elkaar en maak er een kort verslag van.

Stap 2 Wat zijn de gevolgen voor u dagelijkse leven? Waar moet u rekening mee houden? Wat zou u kunnen doen om het ergste van de diagnose te voorkomen? Maak een vaste dagplanning die u in het ritme houden en hierdoor structuur houd in uw dagelijkse leven.

  • Plan zoveel mogelijk de afspraken met artsen en hulpverleners op een vaste dag. Door 1 vaste dag, weet u wanneer u zich moet voorbereiden en is het elke keer op dezelfde dag waardoor u een vast ritme krijgt, waardoor gesprekken makkelijker gaan.
  • Wat merk u in uw dagelijks leven van de diagnose? Welke signalen merkt u? Wat kan wel en niet? Hoe kunt u dingen als niet meer kunnen werken voorkomen? Bedenk een plan die toekomstgericht is, zodat u over veel zaken heeft nagedacht en als het zover is u het kunt accepteren omdat u er alles aan heeft gedaan.

Stap 3 Vraag aan de behandelaar duidelijke informatie om meer te weten over de diagnose en wat het voor u betekend. Gaat niet op Google surfen, hier vind u veel al ergere dingen als het is en maakt u zich voor niks druk. Vaak is deze informatie niet betrouwbaar.

  • Tip: Vraag de behandelaar een website of kijk op dokterdokter.nl of thuisarts.nl en voor medicatie via apotheek.nl
  • Vraag u behandelplan op om te zien welke behandeling u gaat krijgen. Vraag na wat het inhoud en hoe lang het gaat duren. Hoe meer zekerheid en duidelijkheid hoe meer rust u erin heeft.

Stap 4 Bepaal aan wie u het gaat vertellen, brainstorm relevante personen, die u zouden kunnen ondersteunen en kan begeleiden. selecteer de beste keuze, de persoon waar u zich veilig voelt en die u vertrouwd. Bepaal wanneer u het gaat vertellen. Stel momenten vastKies het beste moment, plan dit in en bereid u goed voor, wat zou u kunnen verwachten? Formuleer wat u gaat vertellen, aan de hand van de samenvatting Omschrijf u sterke kanten als eerst en daarna de triggers

Leg uit dat u door de diagnose geen ander persoon bent of word. De diagnose is er om u verder te helpen in de medische wereld, ze hadden het net zo goed pietje puk kunnen noemen. Het psychische deel van de diagnose is voor andere vaak een groot iets, maar wanneer naasten en artsen hier niet juist op reageren kan u er meer psychisch van worden.

Het stressniveau is lastig uit te leggen, hoe hoog is u stress nu en hoe hoog loop deze op? Beide worden stress genoemd, maar er zit een groot verschil in.

  1. Neem als voorbeeld een ballon, lage stress is een lege ballon en een hoge stress is een ontploffende ballon.
  2. De vele gedachten stromen kunt u uitleggen aan de hand van het weer, als de gedachten laag zijn is het de wind en hoe meer gedachten hoe erger het word tot u een tornado of orkaan in uw hoofd heeft aan gedachten.
  3. Zoek voor lastig uit te leggen zaken of om het te verduidelijken, hele simpele dingen zoals de natuur, speeltuin of verkeerslicht, dit is voor iedereen direct duidelijk. Overzichten kunt u hiervan maken met stressschema.
  4. Leg uit dat u diverse buien kunt krijgen door kleine dingen zoals geluid en geuren. Door de buien heeft u meer last van stress, paniek en angst dan een ander persoon. Dit zorgt dagelijks voor veel overbelasting van uw lichaam en hierdoor krijgt u sneller en vaker lichamelijke klachten.

Het verwachte resultaat

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe u kunt omgaan met een diagnose als deze net gesteld is.

Tip:

  1. Blijf positief en denk aan het gene wat nog wel kan en lukt en bouw dit langzaam uit.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.